Denník N

Čomu rozumejú sporitelia v II. pilieri

Ilustračné foto - Footlia
Ilustračné foto – Footlia

Šok z nízkych anuít v druhom pilieri bol v niečom užitočný. Z abstraktnej témy sa stal predmet reálneho záujmu sporiteľov.

V júni minulého roku sa na chvíľu zdalo, že rozum prevážil nad politikou. Takzvaná ľavica a pravica sa zhodli a parlament veľkou väčšinou hlasov prijal anuitnú novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Zdalo sa, že po rokoch politikárčenia môže druhý pilier konečne plniť tú úlohu, na ktorú je určený: akumulovať dôchodkové úspory.
Šok z nízkych anuít začiatkom tohto roka ukázal, že rozum zďaleka nie je rovnocenným partnerom pre politikárčenie.

Z oficiálnych miest sme sa dozvedeli, že v druhom pilieri nemá čo hľadať milión ľudí. Tí by mali urýchlene preniesť svoje peniaze do Sociálnej poisťovne, ktorá sa dobre postará o peniaze samotné, ako aj o dôchodky sporiteľov.

Z druhej strany sme zas počuli, že štát by mal nízke anuity dorovnávať, aby sporenie v druhom pilieri nijakým spôsobom nemohlo byť rizikové.

Časy sa menia k lepšiemu

Záplava argumentov pre a proti druhému pilieru mohla narobiť v hlavách sporiteľov poriadny zmätok. Časy sa však menia, a v tomto prípade k lepšiemu.

Vo februári tohto roku vykonal autor tohto článku v spolupráci s Inštitútom hospodárskej politiky a agentúrou Focus reprezentatívny prieskum názorov sporiteľov v druhom pilieri. Príjemným prekvapením je, že sporitelia v druhom pilieri si už začínajú uvedomovať základné pojmy a princípy vytvárania súkromných dôchodkových úspor.

Najdôležitejším faktom je, že väčšina sporiteľov už chápe odlišné princípy fungovania prvého a druhého piliera. Vedia, že prvý pilier síce poskytne určitý príjem starobe, ale je veľmi zraniteľný demografickým vývojom.

Len 9,8 percenta sporiteľov si napríklad myslí, že pomer pracujúcich a dôchodcov bude o dvadsať rokov lepší ako dnes. Až 84,2 percenta respondentov (správne) predpokladá zhoršenie tohto pomeru (šesť percent sa nevie vyjadriť).

Aj laik vidí budúcnosť

Bežný sporiteľ nie je školený v štatistike ani demografii, ale pohľad na typickú slovenskú domácnosť s jedným dieťaťom o budúcnosti štátnych dôchodkov veľa napovie aj laikovi. Čo je teda hlavnou misiou druhého piliera?

Až 82,8 percenta sporiteľov za jeho hlavnú misiu pokladá „zabezpečiť dôchodok súčasným 30 až 40-ročným ľuďom“.
Z prieskumu vyplynulo, že sporitelia si jasne uvedomujú nutnosť vytvárať si vlastný finančný vankúš na starobu.

Až 79,4 percenta z nich si myslí, že sporenie v druhom pilieri je pre nich výhodné. Za nevýhodné ho považuje len 16,9 percenta a 3,6 percenta sa nevie k otázke vyjadriť. Len 13,5 percenta sporiteľov si myslí, že „Sociálna poisťovňa samotná dokáže vyplácať aj o dvadsať rokov vyššie dôchodky, ako bude kombinácia dôchodku zo Sociálnej poisťovne a II. piliera“.

Naopak, až 47,4 percenta sporiteľov si myslí, že „kombinácia dôchodku zo Sociálnej poisťovne a II. piliera bude o dvadsať rokov vyššia, ako by bol dôchodok vyplácaný len Sociálnou poisťovňou“, a rovných 30 percent je názoru, že medzi týmito možnosťami nebude významný rozdiel (8,8 percenta sa nevedelo vyjadriť).

Neférovosť

Sporiteľov trápi aj neférové rozdelenie ich odvodov v rámci Sociálnej poisťovne. Väčšina sporiteľov vie, že do druhého piliera si na starobné dôchodkové poistenie odvádza 14 percent z hrubej mzdy a do druhého piliera idú len štyri percentá.

Dnes však každý pracujúci odvádza do Sociálnej poisťovne okrem príspevku na starobné poistenie aj príspevok do takzvaného rezervného fondu vo výške 2,75 percenta, z ktorého sa dotujú dôchodky vyplácané zo Sociálnej poisťovne. Dôchodky vyplácané z II. piliera sa však z týchto peňazí nedotujú.

Spýtali sme sa sporiteľov, či by sa z týchto peňazí odvádzaných do rezervného fondu mali dotovať aj dôchodky vyplácané z II. piliera? Až 64 z nich nám povedalo, že áno, a len 25 percent malo opačný názor (11 percent sa nevedelo vyjadriť).

Okrem toho si až 56,7 percenta sporiteľov myslí, že súčasný pomer deľby príspevkov na starobné dôchodkové poistenie 14 percent ku štyrom percentám je nesprávny a uprednostnili by vyššie percento úspor na súkromných účtoch, napríklad v pomere dvanásť ku šiestim percentám.

K dôvodom vlády na opätovné otvorenie druhého piliera sú sporitelia skeptickí. Až 70,2 percenta z nich súhlasilo s názorom, že „v druhom pilieri je 6,5 miliardy eur a vláda chce aspoň časť z nich použiť na vlastné ciele (zdravotníctvo, výstavba diaľnic, sociálne dávky a pod.)“.

Sporitelia chcú, aby im na ich peniaze nikto nesiahol. Až 83,1 percenta je za to, aby bol prijatý ústavný zákon, ktorý by zaručil, že ani vlády, ani parlament by nemohli siahnuť na majetok sporiteľov v druhom pilieri. Aby sa napríklad nemohol znížiť štátny dlh znárodnením druhého piliera.

Hlad po informáciách

Prvý šok z nízkych anuít a hádky o tom, komu sa oplatí zostať v druhom pilieri, v konečnom dôsledku priniesli aj nezamýšľané, no pozitívne dôsledky. Až do januára tohto roka bolo sporenie v druhom pilieri pre väčšinu ľudí len abstraktnou záležitosťou.

Teraz sa z anuít začína stávať normálny komerčný produkt, ktorý si môžu sporitelia takpovediac „ohmatať“ so všetkými plusmi a mínusmi. Takisto si začínajú omnoho lepšie uvedomovať dôsledky starnutia populácie pre dôchodok zo Sociálnej poisťovne.

S uvedomením prichádza aj hlad po konkrétnejších informáciách. Naši sporitelia chcú vedieť, aký dôchodok im Sociálna poisťovňa dokáže zabezpečiť nielen dnes, ale aj o 20 – 30 rokov. Aká kombinácia príjmu a veku je vhodná na to, aby človek zostal v druhom pilieri? A podľa akých princípov sa vypočíta anuita?

Odpovede na tieto otázky chce vedieť 80 – 90 percent sporiteľov. A je povinnosťou štátu podať požadované odpovede korektným a zároveň aj zrozumiteľným spôsobom. V predvolebnom roku to asi nemôžeme čakať. Ale po voľbách by rozum opäť mohol (aspoň na chvíľočku) prevážiť nad politikou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie