Denník N

Proti NATO vystúpili Čarnogurský, branci aj obhajcovia Tisa

Američanov posielali domov, Rusov vítajú. Foto N - Vladimír Šimíček
Američanov posielali domov, Rusov vítajú. Foto N – Vladimír Šimíček

Hanba Kiskovi, kričali odporcovia Severoatlantickej aliancie na Hviezdoslavovom námestí. Bol medzi nimi aj bývalý premiér Ján Čarnogurský. Menej ľudí prišlo na susednú akciu na podporu NATO.

Asi dvesto ľudí prišlo vo štvrtok podvečer na demonštráciu proti Severoatlantickej aliancii na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Boli medzi nimi ľudia s oranžovou stužkou Novoruska, mihli sa aj členovia Slovenských brancov či Tibor Elliot Rostas z časopisu Zem a Vek.

Ako už tradičný rečník vystúpil Ján Čarnogurský, ktorý si pochvaľoval sobotnú manifestáciu na Slavíne, kde odporcovia NATO vypískali prezidenta Andreja Kisku a potleskom privítali, podľa Čarnogurského ruského prezidenta, no v skutočnosti ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Rusko aj vojnový štát

Účastníci demonštrácie jeho prejav prerušovali výkrikmi „Hanba Kiskovi“ či „Nechceme NATO“. V zástupe viali vlajky Ruska a Iraku. Jeho slová o tom, že na konci vojny pred sedemdesiatimi rokmi sa Slovensko rozhodovalo medzi dobrom a zlom, a vybralo si dobro, počúvali aj obhajcovia Jozefa Tisa zo Slovenského hnutia obrody.

Ako odpoveď na demonštráciu proti NATO viali len niekoľko metrov ďalej na Rybnom námestí počas slovenskej hymny vlajky Únie, NATO, USA spolu s vlajkami Ukrajiny a Slovenska.

Za NATO sa postavili

Desiatky účastníkov aj s niekoľkými opozičnými politikmi prišlo ukázať, že už nechcú komunizmus a Slovensko je súčasť Západu. Rečníci hovorili aj o Ukrajine a kritizovali Rusko.

Pokojné podujatie, na ktoré dozerali desiatky policajtov, demonštranti z druhého tábora nenarušili. Iba jeden mladík prišiel k mikrofónu, pobúchal po ňom a rýchlo odišiel, ďalšia žena v doprovode s mužom si zase odpľula pri demonštrantoch s ukrajinskou vlajkou.

N - Vladimír Šimíček
Vytiahli aj vlajku Novoruska. Foto N – Vladimír Šimíček

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie