Denník N

Gorila zomrela, zabudnite

Evolúcia. Foto-TASR
Evolúcia. Foto-TASR

Aký je najlepší spôsob nevyšetriť najväčšiu kauzu politickej korupcie? Ignorovať kľúčového svedka.

Keď v roku 2012 Ústavný súd rozhodol, že odpočúvanie bytu na Vazovovej bolo nezákonné, majiteľov právnik ohlasoval víťazstvo. Pre Sme povedal, že rozhodnutie je prelomové a „posilňuje naše stanovisko, podľa ktorého je dôveryhodnosť takzvaného internetového spisu nulová“.

Predtým aj potom sa o spise Gorila vo veľkom špekulovalo. Je pravdivý celý, alebo iba jeho časť? Ak iba časť, kto s ním manipuloval? Alebo platí teória, že na radu Alojza Lorenca začali penťáci rozprávať nezmysly, keď dostali echo, že sú odpočúvaní? Existuje človek, ktorý na tieto otázky pozná odpovede. Alebo aspoň dokáže pomôcť pri ich hľadaní. Je ním bývalý siskár Peter Holúbek, ktorý Gorilu nahral.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si ho napriek tomu vypočuť nechce. Obhajuje sa tým, že po rozhodnutí Ústavného súdu to aj tak nemá význam. Laikovi napadá prinajmenšom jedno slabé miesto takejto argumentácie.

Ak existuje čo i len malá pravdepodobnosť, že časť zverejneného materiálu (ten polícia stále preveruje, hoci s nahrávkami by operovať nemohla) bola naozaj manipulovaná, Holúbek by vyšetrovateľom mohol ušetriť čas a vyviesť ich z prípadnej slepej uličky. Navyše je nepochopiteľné nevypočuť každého, kto by mohol pomôcť.

Kováčikova obhajoba je perfídna aj z iného dôvodu. Ústavný súd o nelegálnosti odpočúvania rozhodol tesne pred koncom roku 2012, ale ani dovtedy sa nik s Holúbekovým vypočutím neponáhľal. Aj keď to nevyhnutne nemusí byť priamo Kováčikova zásluha, vypovedá to o tom, aký bol záujem o vyšetrenie prípadu. Kým chýbala výhovorka, poslúžila neochota. Odkedy máme výhovorku, aj prípadná ochota je na figu.

Ale dobre, dá sa predpokladať, že vyšetrovatelia Holúbeka „vyťažili“ neoficiálne a na papier by im už omnoho viac nepovedal. Ak existuje záujem aj tak ho umlčať, je motivovaný tým, že až po jeho oficiálnom svedectve by sa potvrdenie informácií z Gorily prvýkrát dostalo priamo do spisu od niekoho, kto bol s prípadom priamo spojený. Z údajného spisu Gorila by sa stal spis Gorila so všetkými z toho vyplývajúcimi nepríjemnosťami pre každého, kto na Vazovovej popíjal kolu a iné tekutiny.

Takto aspoň vidíme, aké ohromne dôležité je, kto riadi prokuratúru. Je nepredstaviteľné, že by najvyššia štátna zástupkyňa v Česku Lenka Bradáčová potopila výsluch kľúčového svedka v kauze Davida Ratha, ktorý sa navyše polícii sám ponúka vypovedať. Dušan Kováčik presne toto obhajuje.

To je aj dôvod, pre ktorý si Rath teraz môže zúfať, že sa nenarodil u nás. V Česku tento týždeň odsúdili jeho komplicov na vysoké tresty a jeho tiež čaká poriadna paleta. Na Slovensku by sa skutok nestal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Komentáre

Teraz najčítanejšie