Denník N

Chceli si vyrobiť iba lyže pre seba, dnes sa o ne zaujímajú aj lyžiarske hviezdy vo svete

Pierre Marchioni na lyžiach Lotor z dielne Forest Skis. Foto – Hugues de Tournemire/Amédézal
Pierre Marchioni na lyžiach Lotor z dielne Forest Skis. Foto – Hugues de Tournemire/Amédézal

„Najťažšie je presvedčiť ľudí, že na Slovensku môže vzniknúť niečo, čo je nielen také dobré ako vo svete, ale dokonca lepšie,“ hovoria autori slovenských lyží Forests Skis, ktoré prišli s inováciou, akú nemajú žiadne iné lyže na svete.

Prvá idea bola celkom jednoduchá a s biznis plánom to nemalo nič spoločné. Bratia Devečkovci sú vášniví lyžiari, ktorí radi skúšajú, čo to dá a idú až na hranice vlastných možností. Tie sú však zdanlivo ďalej, než limity bežne dostupných lyží.

„Brácho ich ničí, ja ich rovno lámem,“ hovorí Viktor Devečka so smiechom. Práve preto sa pred pár rokmi s bratom rozhodli, že si skúsia vyrobiť vlastné lyže. Také, čo sa pod nimi nezničia ani nezlomia.

Tento cieľ majú dávno za sebou. Doteraz sa nezlomili ani tie celkom prvé, dokonca na nich stále jazdia. Medzitým však založili malú rodinnú firmu a rozhodli sa vyrábať lyže aj pre iných. Nie však celkom hocijaké. Každý typ lyží, ktoré robia, je špecifický a ich spoločnou výhodou je napríklad to, že vám ich upravia presne na mieru pomocou úpravy pätiek. Lyže Lotor, ktoré tento rok dostali aj Národnú cenu za dizajn, idú ešte ďalej. Svojou konštrukciou sú jedinečné na celom svete.

„Nechceli sme robiť mainstream. To by sme museli vyrábať v nejakej fabrike v Číne veľké objemy, aby sme to všetko utiahli a zaplatili. A prišli by sme pritom ešte aj o to, čo nám dáva radosť – že môžeme jazdiť na vlastných lyžiach, ktoré sú naozaj iné, než tie ostatné,“ hovorí Viktor Devečka.

Jakub Devečka na lyžiach, ktoré sa s bratom a tímom ďalších ľudí rozhodli robiť. Foto – Tomáš Holienčík

Slovenský freeride lyžiar Michal Plichta na lyžiach Perun od Forest Skis. Foto – Tomáš Kazda

Forest Skis začínali s lyžami pre freeriderov, dnes robia lyže aj pre zjazdovky. Foto – Hugues de Tournemire / Amédéz

Skoro ako tuning, ale lepšie

Ich priority sú teda jasné: robiť iné lyže než ostatní a nestratiť pri tom vášeň, s ktorou do toho išli. „Nerobili by sme to, keby sme popri výrobe nestíhali lyžovať. A ani by to tak predsa nešlo – lebo to, aké lyže robíme, je najmä výsledkom skúseností, ktoré s lyžovaním máme,“ hovorí dizajnérka Broňa Brtáňová, ktorá je zodpovedná za celkový výzor značky.

Najťažšie bolo podľa nej presvedčiť ľudí na Slovensku, že aj u nás môže vzniknúť niečo, čo je nielen také dobré, ako to, čo vzniká vonku, ale dokonca lepšie. „Naše lyže sú robené ručne, na mieru, a materiály aj technológie, ktoré využívame, sú neporovnateľne drahšie ako pri lyžiach vyrábaných vo veľkých fabrikách. Od začiatku sme teda vedeli, že naše lyže sú lepšie ako to, čo sa predáva v obchodoch, ale ľudia tomu spočiatku nerozumeli,“ hovorí.

Najlepšie podľa nej funguje, keď si ich lyže človek vyskúša. Ona jazdí už iba na „forestoch“, tiež ich má upravené na mieru, a to je vraj celkom iný pocit. „Nejak vám tie lyže prirastú k telu, a to je dôvod, pre ktorý to robíme – chceme, aby ľudia dostali produkt, na ktorom sa im bude naozaj dobre jazdiť a prinesie im čo najlepší pocit. Robíme lyže, ktoré umožňujú dobrým lyžiarom jazdiť intuitívne, ponúkajú tak človeku maximálnu slobodu a pritom sa na ne môže spoľahnúť,“ dodáva.

Narozdiel od nej jazdí Viktor Devečka na všetkom, čo sa mu dostane pod ruky. Svoje foresty si dá iba vtedy, keď už chce oddychovať. Akonáhle však niekto vymyslí niečo nové, musí to vyskúšať a otestovať. Väčšinou príde k záveru, že je to opäť nejaký kompromis. „Veľké firmy sa snažia uspokojiť čo najviac zákazníkov – to je prirodzené. A ešte chcú, aby ste si každé dva roky kúpili nový produkt. Na trhu je tak obrovské množstvo lyží, na každých však chýba niečo, čo majú nejaké iné. Nikdy to pri veľkých značkách nedostanete všetko pohromade v jednom páre,“ hovorí Viktor Devečka.

Lyžiari na to majú vlastné vychytávky. Napríklad sa zvyknú hrať s montážnym bodom viazania, aby si jazdné vlastnosti lyží trochu upravili podľa vlastných požiadaviek. To sa však nemusí vždy podariť správne a k lepšiemu. Na lyžiach Forest Skis je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turistika a outdoor

Kultúra

Teraz najčítanejšie