Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O tom, ako sa ruskí oligarchovia boja nových sankcií

Foto - ap
Foto – ap

Uplynuli takmer štyri roky od anexie Krymu, a hoci to trvalo dosť dlho, Rusko zrejme predsa len asi doplatí na tento útok viac, než očakávalo. Koncom januára majú totiž začať platiť nové sankcie, ktoré americký kongres schválil už v auguste, ale vypracovanie zoznamu ruských oligarchov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi nejaký čas trvá.

Ruskí oligarchovia sú síce navonok ruskí patrioti milujúci Putina, ale v skutočnosti posielajú svoje deti študovať na Západ a tam aj presúvajú veľké časti svojho majetku, okrem iného aj preto, lebo donedávna verili, že tam bude v bezpečí, keďže na Západe platí právo a súdy sú nezávislé. Lenže nové americké sankcie teraz ich majetok reálne ohrozujú, ako vysvetľuje text Reuters.

Novinári tejto agentúry sa dostali k niekoľkým najbohatším ruským oligarchom, ktorí sa im zverili so svojimi obavami, že sa na zozname ocitnú, čo by znamenalo, že ich majetky a účty v USA budú zmrazené a, samozrejme, ich postihne aj zákaz cestovania.

Hlavným kľúčom k tomu, či sa niekto na americký zoznam dostane, je blízkosť k Putinovi. Cieľ je zrejmý a v Kremli ho chápu: Reuters cituje nemenovaného človeka z Kremľa, podľa ktorého je zmyslom sankcií postaviť oligarchov proti Putinovi (v budúcom roku budú v Rusku prezidentské voľby a Putin bude zrejme opäť kandidovať).

Čiastočne sa to darí už teraz. Reuters opisuje jedného z miliardárov, ktorý sedával na konferenciách, kde rečnil Putin, vždy v prvom rade, ale teraz sa takýmto akciám vyhýba v nádeji, že americkí zostavovatelia zoznamu si ho nevšimnú.

Na sankcie sa pripravujú aj európske banky, ktoré sú s americkými previazané pupočnou šnúrou a podľa Reuters už preverujú účty svojich ruských klientov.

Odstavenie účtov nie je maličkosť – manželka Genadija Timčenka, ktorý má k Putinovi veľmi blízko a je na zozname už od roku 2014, sa chcela liečiť v Nemecku, ale nemohla, lebo jej európska banka zrušila kreditnú kartu.

„Každý má strach, obávajú sa osobných sankcií, pretože sa nedá vylúčiť, že na zozname sa ocitne celý ruský establišment,“ zdôveril sa agentúre Reuters jeden z najbohatších ruských miliardárov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie