Denník N

Lubyová chce dohodnúť, aby učiteľom stúpli platy aj v roku 2018, ale až od septembra

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

Školskí odborári nevylučujú ani štrajk, no o platoch chcú ešte ďalej rokovať. Postupné zvyšovanie platov pedagógov má vláda v programovom vyhlásení.

Učiteľom sa od januára platy zvyšovať nebudú. Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chce dohodnúť ich ďalšie zvýšenie od septembra 2018.

„S pánom predsedom Dankom sme vyjadrili plnú podporu tomu, aby v roku 2018 dostali učitelia zvýšenie platov. Budeme sa snažiť o septembrový termín,“ povedala Lubyová v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Ministerka reagovala na nespokojnosť školských odborárov, ktorí kritizujú, že v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa opäť chýba zvýšenie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov v školstve. Platy štátnych a verejných zamestnancov sa pritom od januára zvýšia o 4,8 percenta.

Nespokojní odborári chcú ešte rokovať

Predseda školských odborárov Pavel Ondek hovorí aj o pomste, lebo v lete nepodpísali s vládou memorandum. V ňom bolo dohodnuté postupné zvyšovanie platov do roku 2020, no len v prípade, že sa školské odbory na tri roky vzdajú štrajkov.

Vládna koalícia nakoniec zvýšila platy všetkých učiteľov od septembra o šesť percent. Premiér tiež oznámil, že učitelia strácajú nárok na automatické zvyšovanie v nasledujúcich rokoch, nepovedal však, že už učiteľom ďalej platy zvyšovať nebudú. Postupné zvyšovanie má vláda v programovom vyhlásení.

V ňom sa hovorí, že platy učiteľov sa počnúc januárom 2018 zvýšia každý rok o 6 percent. Ondek preto hovorí, že vláda nedodržala svoje vlastné programové vyhlásenie.

Septembrové zvýšenie platov vníma tak, že bolo výsledkom rokovaní medzi školskými odborármi, bývalým ministrom školstva Petrom Plavčanom a predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska.

„Myslím si, že to, čo bolo garantované v programovom vyhlásení, splnené bolo,“ nesúhlasí Lubyová. Hovorí, že v otázke zvyšovania platov vo verejnom sektore sú učitelia vnímaní ako privilegovaná vrstva.

Dáva však najavo, že je za to, aby učiteľom šli platy nahor aj v roku 2018, no nie hneď od januára, ale od septembra. „Určite sa tomu brániť nebudeme,“ reagoval Ondek. Hoci spomína aj ďalší štrajk učiteľov, hovorí, že o zvýšení platov chcú ešte rokovať.

Beblavý by zmenil 6-percentný automat

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Spolu) na príklade ukazuje, že asi nebude v poriadku, keď štát ponúka učiteľovi o 200 až 250 eur menej, ako zarobí zamestnanec súkromnej firmy, ktorá bude rozvážať potraviny.

Beblavý hovorí, že odmeňovanie učiteľov sa na Slovensku roky systémovo nerieši. Pripisuje to najmä dvom stranám: SNS riadila školstvo doteraz už 10 rokov a Smer 8 rokov.

Prax je taká, že platy v školstve sa v podstate každý rok len dvihnú o 6 percent. „Mne to nevyhovuje, ja by som ten 6-percentný automat chcel zmeniť,“ povedal Beblavý v RTVS.

„Je to kolektívna zodpovednosť všetkých vlád,“ dodala Lubyová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie