Denník N

Most sa vzbúril pre platy poslancov – transportéry, Danko v Moskve ani Kaliňák na to nestačili

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár. foto – tasr
Predseda Mosta-Híd Béla Bugár. foto – tasr

Bugárovci dávajú voličom dosť nešťastne najavo, že vedia, čo je skutočne dôležité – aspoň pre nich samotných

Most-Híd zo zasadania svojej republikovej rady v Šamoríne poslal tvrdý odkaz premérovi Robertovi Ficovi – strana si od neho nenechá rozkazovať, nepodporí v parlamente zmrazenie platov poslancov. A tiež trvá na tom, že Monika Jankovská ako súčasná štátna tajomníčka nie je vhodným kandidátom do Súdnej rady.

Béla Bugár po zasadaní tvrdil, že pri platoch nejde o platy, ale o princíp – v parlamentnej demokracii nie je možné, aby premiér rozkazoval parlamentu, ako má hlasovať. S tým rozkazovaním má Bugár pravdu, aj keď to, že premiér spojí niečo, čo považuje za dôležité, s hlasovaním o dôvere, je síce zriedkavé, ale možné a už sme to párkrát zažili. Iná vec je, akou formou to urobí a že v minulosti išlo o skutočne vážne otázky, nielen o pokus nejakého populistu urobiť dojem na voličov.

Horšie je to s Bugárovým odvolávaním sa na principiálnosť – na Slovensku je dnes málo politikov, od ktorých by to znelo menej dôveryhodne, a to už je fakt čo povedať. Bugár a Most mali v tejto koalícii množstvo príležitostí vzbúriť sa a ukázať, že im na princípoch záleží, žiadnu však doteraz nevyužili.

Bugár nevidel dôvod postaviť sa Ficovi pre kauzy okolo Roberta Kaliňáka, pre zvolenie Jaroslava Rezníka na čelo RTVS, neprekážajú mu netransparentný nákup transportérov ani Dankove proruské úlety, poslušne prijal aj Ficovu tézu, že rozkrádanie eurofondov na vedu a výskum bol len komunikačný problém.

Za zásadné dokonca nepovažoval ani Mečiarove amnestie, nemal potrebu ich riešiť, kým zmena spoločenských nálad neprinútila zmeniť názor i Smer. Tento Bugár teraz vážne chce, aby sme mu uverili, že mu pri zmrazení poslaneckých platov ide len o princíp? Nech je to akokoľvek, vzbura Mosta práve teraz nesie oveľa silnejší odkaz, než by strana sama chcela.

Voliči si z neho môžu odniesť jednoznačný dojem, o čo vlastne bugárovcom v politike ide a čo považujú za skutočne dôležité. A ten dojem pretrvá, aj keby teraz bolo zvýšenie platu poslancov skutočne iba symbolické, ako naznačuje Bugár – koniec zmrazenia uvoľňuje poslancom ruky aj do budúcnosti.

S tým potom súvisí aj odpor strany v druhej preberanej otázke. Pritvrdil Most preto, lebo Jankovská naozaj do Súdnej rady nepatrí, alebo len preto, že Lucia Žitňanská je jediným jej známym politikom, ktorý udržiava pri živote aspoň zvyšky nejakých ilúzií spojených s Bugárom a spol.? A že ak by ona odišla alebo ak by v tejto kauze prehrala a napriek tomu zostala vo funkcii, vody nad Mostom by sa definitívne zatvorili?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Modrí, Most-Híd

Platy poslancov

Komentáre

Teraz najčítanejšie