Denník N

Trumpovi ľudia môžu byť nervózni: obvinený generál sľúbil, že bude hovoriť

Generál Michael Flynn sa priznal, že klamal FBI, a sľúbil spoluprácu. Foto – TASR/AP
Generál Michael Flynn sa priznal, že klamal FBI, a sľúbil spoluprácu. Foto – TASR/AP

Michael Flynn sa priznal, že klamal FBI, a sľúbil spolupracovať pri vyšetrovaní prepojenia Trumpovej kampane na Rusko. Je možné, že si nahrával rozhovory.

Počas prejavu na zjazde republikánov v lete 2016 pobádal dav k skandovaniu, nech Hillary Clintonová skončí vo väzení. „Áno, správne, zatvorte ju!“ vravel Michael Flynn.

Vtedajší poradca Donalda Trumpa a neskôr krátko člen jeho vlády sa teraz musí báť, aby nezatvorili jeho. V piatok sa priznal k tomu, že v januári 2017 klamal FBI v otázke, o čom diskutoval s ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom mesiac predtým.

Klamať vyšetrovateľom z FBI je zločin a Flynnovi za to hrozí prinajhoršom päť rokov väzenia a pokuta 250-tisíc dolárov. Bývalý poradca sa však rozhodol spolupracovať, a tak zrejme skončí s nižším trestom.

Flynn je doteraz najvyššie postaveným človekom z okruhu Donalda Trumpa, ktorého obvinili počas vyšetrovania vedeného špeciálnym vyšetrovateľom Robertom Muellerom. Ten skúma prepojenie Ruska a Trumpovej kampane.

Preberali sankcie

V tomto prípade ide o situáciu po voľbách. Koncom roka 2016 odchádzajúci prezident Barack Obama zaviedol sankcie voči Rusku za miešanie sa do amerických volieb. Okrem iného vyhostil 35 ruských diplomatov.

Každý očakával, že Rusko zareaguje rovnako. No na prekvapenie odborníkov sa to nestalo. Teraz sa už naisto vie prečo.

Michael Flynn okolo 29. decembra telefonoval s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom. Nabádal ho, aby Rusko nereagovalo na Obamove sankcie, pretože o mesiac príde Trumpova vláda, ktorá bude miernejšia.

Ako napísal ešte v januári portál Slate, nie je nezvyčajné, že ľudia z okruhu budúceho prezidenta (v období od novembrových volieb do januárovej inaugurácie) sú v kontakte s predstaviteľmi iných krajín. Problém však je v tom, že činy Trumpovho prechodného tímu, ktorého súčasťou bol aj Flynn, podkopávali kroky v tom čase ešte stále úradujúceho amerického prezidenta Obamu.

Donald Trump cez víkend napísal na Twitter, že to, čo robil Flynn, nebolo nezákonné. S tým nie všetci súhlasia. Flynnovo konanie mohlo ísť proti takzvanému Loganovmu zákonu, prijatému ešte v roku 1799, ktorý hovorí, že neoprávnené osoby nesmú nadväzovať kontakty s cudzími vládami.

Pravdou však je, že za porušenie tohto zákona za vyše dve storočia nikdy nikoho neodsúdili a iba jedného človeka z neho obvinili. Je teda veľmi pravdepodobné, že ani Flynn sa ho nemusí báť.

Navyše, ako píše Slate, kontaktovať cudzí štát a podkopávať existujúcu vládu svojej krajiny tou nastupujúcou je síce vysoko kontroverzné, no nie bezprecedentné. Niečo také sa stalo napríklad v roku 1968, keď Nixonov tím sľuboval Južnému Vietnamu lepšie mierové podmienky, ak počká na jeho vládu.

Emaily

Problém však je v tom, že išlo o Rusko, ktoré do istej miery pomohlo Trumpovi vyhrať voľby. Generál Michael Flynn, ktorý sa domnieva, že islam je hrozbou pre západnú civilizáciu, mal blízko k Rusku už predtým. Zúčastnil sa tiež večierka ruskej vládnej televízie RT, kde sedel za stolom vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

Donald Trump vyhodil Flynna z postu národného bezpečnostného poradcu už po 24 dňoch, z dôvodu práve spomenutej konverzácie s veľvyslancom. Trump hovoril, že dôvodom bolo, že Flynn klamal viceprezidentovi aj FBI. Vláda sa snažila vytvoriť dojem, že Flynn konal sám.

Čoraz viac vecí však naznačuje, že to tak nebolo. Denník New York Times získal emaily Trumpovho tímu z toho obdobia, ktoré naznačujú, že ľudia z okruhu budúceho prezidenta vedeli, o čom sa Flynn bude zhovárať s veľvyslancom. Tí sa teraz môžu obávať, čo Flynn povie alebo už povedal vyšetrovateľom.

Bude spolupracovať

Flynn sa rozhodol spolupracovať s FBI, čím sa zrejme vyhne trestu. Podľa dohody napríklad môže ísť na detektor lži či potajme nahrávať konverzácie. Motivácia je veľká.

Ak s ním budú spokojní, špeciálny vyšetrovateľ mu sľúbil, že rozmedzie trestu bude od 0 do 6 mesiacov a pokuta vo výške od 500 do 9500 dolárov. Ide o výrazné zníženie trestu pri spolupráci s vyšetrovateľmi, čo naznačuje, že vyšetrovanie môže siahať po veľkých rybách.

Nie je jasné, ako dlho už Flynn spolupracuje s FBI. „Ak iné subjekty vyšetrovania mali s Flynnom za posledných pár mesiacov akýkoľvek rozhovor, táto zmienka (o možných nahrávkach – pozn. red.) ich musí všetkých vydesiť na smrť,“ povedal pre Guardian John Flannery, bývalý prokurátor.

Ohrozený môže byť aj Trumpov zať Jared Kushner. „Podľa Bloombergu ide o najvyššie postaveného člena prechodného tímu, ktorý nariadil Flynnovi, aby skontaktoval Rusko,“ napísali pre New York Times dvaja etickí právnici z Bushovej a Obamovej vlády. Ak Kushner klamal vyšetrovateľom, hrozí mu podobný osud ako Flynnovi.

Muellerovo vyšetrovanie obvinilo okrem Flynna ešte troch ľudí; v dvoch prípadoch však išlo o činy, ktoré sa stali predtým, ako sa zapojili do Trumpovej kampane. Všetko však naznačuje, že vyšetrovanie bude trvať ešte dlho.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie