Denník N

Pre Trumpa bol ukážkový kriminálnik z Mexika, porota ho teraz oslobodila v prípade vraždy

Jose Ines Garcia Zarate na súde v San Franciscu. Foto – AP
Jose Ines Garcia Zarate na súde v San Franciscu. Foto – AP

Jose Ines Garcia Zarate nie je žiadne neviniatko, podľa porotcov však nezabil mladú ženu. Trumpa to nahnevalo, kvôli ľuďom ako on sľuboval v kampani múr medzi Spojenými štátmi a Mexikom.

32-ročná Kate Steinleová sa prvého júla 2015 prechádzala s otcom a rodinným priateľom po preplnenej pobrežnej promenáde v San Franciscu, keď znenazdajky pocítila hroznú bolesť v chrbte a hrudi. Zrútila sa na zem, ešte stihla vykríknuť na otca, aby jej pomohol, a o chvíľu zomrela.

Zabil ju výstrel z pištole, ktorú krátko predtým na promenáde našiel bezdomovec z Mexika, Jose Ines Garcia Zarate (45). Chýbalo mu povolenie na pobyt v Spojených štátoch. Mal tiež pomerne dlhý policajný záznam za nelegálny vstup do krajiny a držbu omamných látok.

Garcia Zarate sa priznal, že na mladú ženu vystrelil, ale podľa neho išlo o nešťastnú zhodu okolností, keď zbraň vypálila náhodne.  To neskôr na súde potvrdili aj znalci. Zbraň, ktorú našiel, je známa svojou citlivosťou, a ani špičkový strelec by Steinleovú fatálne nezasiahol z takej vzdialenosti, kde bol Mexičan. Podľa znalcov so zbraňou neopatrne narábal, vyletela z nej strela, tá sa odrazila od betónového podkladu promenády a trafila Steinleovú. Pištoľ pár týždňov pred incidentom odcudzili zamestnancovi štátnej správy z jeho auta.

Z obrovskej tragédie mladej ženy a jej rodiny sa stalo politikum. Došlo k nej krátko po tom, čo svoju kandidatúru na prezidenta ohlásil Donald Trump a vo svojej prvej reči hovoril o kriminálnikoch a násilníkoch, ktorí prichádzajú do Ameriky z Mexika cez slabo stráženú hranicu. Vtedy ho za to mnohí kritizovali. Potom však zomrela Kate.

Perfektne sme sa mu hodili

Trump mal konečne „dôkaz“, že Mexičania sú obyčajní kriminálnici. Navyše, Zarateho päťkrát deportovali z USA a šiestej deportácii unikal. O Kate a jej charitatívnej práci i dobrom srdci písali všetky médiá a sociálne siete.

„Pre Donalda Trumpa sme boli presne tým, čo potreboval – krásne dievča, San Francisco, ilegálny imigrant, ktorého už miliónkrát zadržali, násilný trestný čin a bla, bla, bla. Pre toho muža sme boli perfektnou búrkou,“ zverila sa San Francisco Chronical mama Kate Liz Sullivanová.

Smrť jej dcéry spomínal Trump, keď hovoril o potrebe múru s Mexikom, aj o tom, že vytrestá mestá ako San Francisco, ktoré poskytujú útočisko ľuďom bez papierov. Prípad vtedy ako zlyhanie San Francisca ohodnotila aj Trumpova protivníčka Hillary Clintonová.

Mesto totiž nedalo federálnym úradom avízo, že prepúšťa z väzenia Zarateho, ktorý bol hľadaný pre nerešpektovanie príkazu k deportácii. Politikou miest – útočísk je to, že nespolupracujú vo veci ilegálnych imigrantov s federálnou vládou. Zarate sa dostal na slobodu pár mesiacov pred incidentom na mestskej promenáde.

Nevinný

Na konci minulého týždňa ho porota oslobodila z vraždy a neúmyselného zabitia. Vinným ho uznala len za ilegálnu držbu zbrane, za čo je sadza maximálne tri roky. Tento trest si už odsedel vo vyšetrovacej väzbe.

Prezident Trump označil rozsudok za hanebný a poznamenal, že sa ani nečuduje, že sú ľudia nahnevaní na ilegálnych imigrantov. Minister spravodlivosti Jeff Sessions si tiež myslí, že ak by San Francisco nechránilo Zarateho, mohla Kate ešte žiť.

Trump predložil zákon nazvaný podľa Kate, ktorý mal sprísňovať tresty pre tých, čo opakovane bez riadnych víz a dokladov prekročia hranice. Snemovňa reprezentantov ho podporila, ale neprešiel Senátom. Rovnako nevyšli iniciatívy Bieleho domu zastaviť príspevky z federálneho rozpočtu mestám, ktoré odmietajú spolupracovať pri nahlasovaní, vyhľadávaní či iných úkonoch súvisiacich s imigrantmi bez potrebných dokladov.

Zarateho však tentoraz deportácia zrejme neminie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie