Denník N

Slovenskí mäsiari nedodržujú ani recept na spišské párky, prepadli všetci testovaní výrobcovia

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Po zisteniach magazínu Test sľubuje potravinová inšpekcia veľkú kontrolu výrobkov s chráneným označením.

Spišské párky si vyslúžili ochranu Bruselu. Uznal ich ako zaručenú tradičnú špecialitu, získali chránené označenie a ich výrobcov zaviazal, aby dodržiavali prísne stanovený postup.

Väčšina producentov výrobku, ktorý je aj pre svoje zloženie a receptúru drahší ako bežné párky, si však z dodržiavania určeného postupu ťažkú hlavu nerobí. Ukázal to test, ktorý dala urobiť Asociácia spotrebiteľov Slovenska, jeho výsledky zverejnila v magazíne Test v RTVS.

V hodnotení, ktoré urobil Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, podľa RTVS neobstál dobre ani jeden z deviatich testovaných výrobkov s označením spišské párky. Všetky dostali konečné hodnotenie nedostatočný.

Baranie črievko mali všetky

Spišské párky stoja oproti obdobným mäsovým výrobkom viac aj preto, že podľa receptúry, ktorej by sa mali výrobcovia držať, musia obsahovať 80,2 % mäsa bez kože. Obsah čistej svalovej bielkoviny by mal byť 10 %.

Aké spišské párky testovali

  • Tauris
  • Billa
  • Maroš
  • Berto
  • Cimbaľák
  • Tesco
  • Baron
  • Fine Life
  • Mecom

Podmienku podielu čistej svalovej bielkoviny splnili podľa Testu úplne len tri výrobky : Berto, Maroš a Tauris. Spišské párky z reťazca Billa sa do požiadavky vošli len po zarátaní povolenej odchýlky.

Ďalšie testované párky mali obsah čistej svalovej bielkoviny menej ako 9 %, niektoré dokonca aj menej ako 8 %.

Všetci výrobcovia poctivo dodržali pravidlo, že spišské párky sa musia plniť do baraních črievok. V norme bol aj obsah soli.

Spišské párky nesmú obsahovať sóju. V dvoch výrobkoch – Fine Life a Mecom však inšpektori podľa testu sóju objavili.

Ani jeden z deviatich výrobcov nedodržal pravidlo, že by spišské párky nemali obsahovať farbivo, povolená je len paprika. Podľa testov všetky hodnotené spišské párky obsahovali farbivo na obale označené ako E 120.

Paradoxné je, že hoci majú spišské párky stanovené presné zloženie, ktoré výrobcovia produktu s chráneným označením majú dodržať, už obal prezradil, že sa ho nedržia. Ani jeden z výrobkov podľa obalu nedodržal normu stanovenú pre spišské párky, na niektorých z nich boli uvedené aj ingrediencie, ktoré tam byť vôbec nemali.

Plánujú plošné kontroly

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) v reakcii priznala, že o takýchto zlých výsledkoch ministerstvo nevedelo. Dodala, že Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) urobí cielenú kontrolu zameranú na tieto výrobky.

Riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš pripomenul, že výrobcovia spišských párkov, ktoré majú chránené označenie, musia prejsť certifikáciou, dodržanie stanoveného postupu má byť pre nich záväzné. Doplnil, že po zistení magazínu Test inšpektori urobia plošnú kontrolu zameranú na výrobky s chráneným označením.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie