Denník N

Hlasovanie o Kažimírovom daňovom zákone ukáže, či si koalícia naozaj trúfne aj na oligarchov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po odvolávaní ministra Kaliňáka príde v parlamente na rad aj veľká daňová novela ministra Kažimíra.

Poslanci budú zrejme v stredu hlasovať o veľkej Kažimírovej daňovej novele. Mierny posun v hlasovaní zrejme spôsobí odvolávanie ministra vnútra Kaliňáka, nič to nemení na tom, že za pozornosť stojí aj novela zákona o dani z príjmov.

Vo veľkej Kažimírovej novele sa rieši veľa dôležitých rôznorodých vecí: okrem množstva nových daňových výnimiek napríklad aj  sprísnenie pravidiel pre firmy aj oligarchov, ktorí majú schránkové firmy v daňových rajoch. S veľkou pravdepodobnosťou sa ešte k tomuto zákonu prilepí aj pozmeňovací návrh, ktorým sa platy poslancov zvýšia o jedno euro. Aj to komplikuje opozícii rozhodovanie o tom, ako sa majú k tomu postaviť.

Zákon rieši aj zrušenie bonifikácie hypoték pre mladých a jej nahradenie úľavou na dani, pozmeňovací návrh hovorí, aby sa to riešilo v zákone o bankách.

S opozičnými hlasmi sa veľmi rátať nedá, za novelu pravdepodobne hlasovať nebudú, ešte sa musia dohodnúť v kluboch. Nie je ešte jasné, ako sa opozícia postaví k pozmeňováku, ktorý bude riešiť platy poslancov.

Ak by prešla v takej podobe, ako ju navrhlo ministerstvo, vplyv na rozpočet by bol záporný – 11 miliónov eur. Zmeny majú platiť od januára 2018, zdanenie ziskov schránkových firiem v zahraničí od roku 2019.

Pozmeňovák, ktorý časť opozície chváli

Kažimírov návrh sprísňuje pohľad na to, kedy by mali úspešní ľudia, napríklad športovci s bydliskom v daňových rajoch, zdaňovať celosvetové príjmy na Slovensku. To všetko v záujme lepšej daňovej spravodlivosti.

Podľa terajších pravidiel je dôležité, koľko dní v roku sa športovec zdržiava na Slovensku. Buď tu trávi viac ako 183 dní v roku, alebo tu má prihlásený trvalý pobyt a vtedy musí na Slovensku aj platiť dane. Podľa nových pravidiel bude kritériom na určenie daňovej rezidencie fyzickej osoby jej bydlisko a nie už to, ako dlho sa na Slovensku zdržiava.

Aby bolo jasné: „Fyzická osoba má na území Slovenskej republiky bydlisko, ak má možnosť ubytovania, ktoré neslúži len na príležitostné ubytovanie a možno predpokladať zámer fyzickej osoby sa v tomto bydlisku trvale zdržiavať.“

Menej je známe, že návrh rieši aj zdaňovanie schránkových firiem. Schránková firma podľa neho nemôže zaplatiť nižšiu daň, ako by zaplatila na Slovensku. Ak je zaplatená daň menšia ako polovica, zisk musí na Slovensku dodaniť.

Ministerstvo financií najprv nemalo odvahu dať do návrhu, aby sa nové pravidlá týkali aj schránkových firiem, ktoré sú ovládané fyzickými osobami. Koaliční poslanci to potom vyriešili pozmeňovacím návrhom, ktorý je súčasťou spoločnej správy k zákonu.

Poslanci Miroslav Beblavý s Jozefom Mihálom pozmeňovák chvália, Jozefovi Rajtárovi z SaS sa zmena nepozdáva. „Reálne nemáte dosah na to, čo bude v iných krajinách. Bude sa to dať obísť,“ hovorí.

Treba povedať, že zmena bude platiť až vtedy, keď za to poslanci v parlamente zahlasujú. Rizikom je, že niekto podá ďalší pozmeňovací návrh priamo v pléne.

Čo si presadil Danko

Veľká novela k dani z príjmov rieši aj v podstate symbolickú úľavu pre kúpeľných hostí. Presadila to tam Dankova SNS a bolo to aj v programovom vyhlásení vlády.

Princíp úľavy má byť v tom, že ak kúpeľný hosť preukázateľne zaplatí za kúpeľné služby aspoň 50 eur, môže si znížiť daňový základ o najviac 50 eur ročne. Z neho sa potom ráta daň z príjmov. Na podobnom princípe fungovala niekedy aj daňová úľava pri sporení na dôchodok.

Len ťažko to pomôže kúpeľným hosťom, podpora je naozaj nízka. Reálne ušetrí 9,50 eura. Už viac to marketingovo pomôže kúpeľom. Rozpočet to bude stáť zhruba dva milióny eur.

Minimálne opozičná SaS návrh kritizuje. Poslanec Eugen Jurzyca hovorí, že do daňového systému sa len pridáva ďalšia výnimka, aj preto za novelu hlasovať nebudú.

Súčasťou návrhu sú aj rýchlejšie odpisy majetku v kúpeľníctve, ktorý sa technicky zhodnotí alebo opraví.

Jedno zvýhodnenie rušia, ďalšie pridajú

Po novom sa začnú zdaňovať príležitostné príjmy do 500 eur ročne. Tie sa vyplácajú na základe zmlúv podľa Občianskeho zákonníka (napríklad mandátne zmluvy alebo zmluvy o dielo).

Dnes platí, že firma si túto vyplatenú sumu môže dať do nákladov, ale občan z takéhoto príležitostného príjmu neplatí dane. Občan ho nemusí uviesť ani v daňovom priznaní, nevchádza ani do ročného zúčtovania zdravotných odvodov. Po novom sa aj takýto príjem zdaní.

V Kažimírovej novele sa rieši ďalšie zvýhodnenie firiem, ktoré investujú do vedy a výskumu. Zvýhodnenie je v možnosti odrátať si výdavky na vedu a výskum od daňového základu. Dnes si môžu odrátať 25 % takýchto výdavkov, po novom to bude 100 %.

Predpokladaný vplyv na rozpočet je 9 miliónov eur.

Zavádza sa aj takzvaný patent box, čo je daňové zvýhodnenie časti príjmov z predaja výrobkov, pri ktorých výrobe sa využíva registrovaný patent alebo technické riešenie, ktoré je chránené úžitkovým vzorom.

Ešte pár opatrení pre firmy

Keď sa firma rozhodne presunúť svoju prevádzku alebo celú firmu do zahraničia, na Slovensku sa zdaní ekonomická hodnota všetkých kapitálových ziskov tu vytvorených, hoci tento zisk ešte nebol v čase odchodu realizovaný. Daňových poradcov pri pripomienkovaní zákona zaujímalo, ako sa bude rátať základ dane.

Keď sa zlúčia alebo splynú dve tunajšie firmy, použije sa daňový režim v reálnych a nie pôvodných cenách, čo platí dnes. Zjednodušene, ak má firma budovu s účtovnou hodnotou pol milióna eur, no jej reálna cena na trhu je milión eur, dodaní sa rozdiel.

Podľa starých pravidiel by sa nedodanilo nič, podľa nových sa dodaní rozdiel, čo je pol milióna eur. Spoločnosť, ktorá firmu s budovou prevezme, musí potom nehnuteľnosť 40 rokov odpisovať. Keď sa zlúči zahraničná firma s tunajšou, ide sa naďalej podľa starých pravidiel.

V zákone je aj návrh, ktorý platí len pre právnické osoby: Keď firma predá svoj obchodný podiel v inej firme (najmenej 10 %), ktorý nadobudla minimálne pred dvoma rokmi, výnos z predaja bude oslobodený od dane.

Zákon rieši aj nové daňové výdavky. Za daňový výdavok sa bude napríklad považovať aj odpis pohľadávky voči fyzickej osobe, na ktorú je vyhlásený konkurz, pričom konkurz sa skončil z dôvodu, že konkurzná podstata nepokryje ani náklady konkurzu.

Hypotéky pre mladých sa poriešia inde

Kažimírova novela mení spôsob dotovania hypoték pre mladých. Hneď v úvode treba povedať, že v spoločnej správe k zákonu sa navrhuje, aby sa daňový bonus k hypotékam neriešil v zákone o dani z príjmov, ale v zákone o bankách a úveroch. O týchto zákonoch sa na tejto schôdzi nerokuje.

Pripomeňme, čo navrhuje ministerstvo:

Dnes ešte platí, že kto si zoberie hypotéku pre mladých do konca roka, dostane nižší úrok, lebo mu ho zadotuje štát a mala by aj banka. Toto sa má zrušiť. Mladí žiadatelia najprv zaplatia bankám celú sumu úrokov a zľavu si môžu uplatniť až v daňovom priznaní. Zaplatia štátu nižšiu daň.

V konečnom zúčtovaní bude zmena pre mnohých menej výhodná ako sú dnešné pravidlá. Nemusí to platiť pre každého, pretože banky uplatňujú štátny príspevok tromi rôznymi spôsobmi, ktoré sú pre klientov rôzne výhodné.

Motivácia Kažimírovho ministerstva je zrejmá. Banky už z novej podpory profitovať nebudú a štát by nemal platiť viac ako doteraz, skôr naopak. Keď opatrenie parlament schváli, 5 rokov bude ešte dobiehať starý systém, lebo bonifikácia hypotéky je na 5 rokov.

Aj tento krok časť opozície kritizuje. „Nie je pravda, že to nebude pre ľudí menej výhodné. Pre niektorých bude,“ hovorí Heger.

Miroslav Beblavý žiadal, aby sa hranica 50 % zo zaplatených úrokov, ako aj obmedzenie v podobe 400 eur zvýšili tak, aby sa to nechápalo ako šetrenie na mladých poberateľoch hypotekárnych úverov.

Prilepia aj platy poslancov

K zákonu o dani z príjmov sa pravdepodobne prijme aj pozmeňovací návrh, podľa ktorého sa platy poslancov dočasne zvýšia symbolicky o jedno euro.

Presný technický spôsob, ako sa to urobí, oznámia koaličné strany v utorok po spoločnom rokovaní vládnych poslaneckých klubov. Nový poriadny zákon chcú začať robiť v januári.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie