Denník N

Koalícia sa dohodla, platy ostanú rovnaké najmenej do júna

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Symbolickým zvýšením o jedno euro vládne strany obídu hrozbu premiéra, že dá hlasovať o dôvere vláde. Koalícia debatovala aj o Monike Jankovskej, tá nebude kandidovať do Súdnej rady SR a zvažuje aj odchod z postu štátnej tajomníčky.

Kríza v koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd, keď premiér Robert Fico hrozil spojením hlasovania o zmrazení platov s hlasovaním o dôvere vláde, sa skončila. V nedeľu rokovala koaličná rada, na ktorej boli predsedovia strán aj predsedovia poslaneckých klubov a dohodli sa, že platy sa zmrazovať nebudú.

„Dohodli sa, koaličných poslancov budú o výsledkoch rokovania informovať zajtra,“ povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

„Áno, diskutujeme aj o iných riešeniach,“ napísala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.
Dohodu potvrdil aj úrad vlády: „Môžeme potvrdiť, že koaliční lídri sa dohodli na platoch ústavných činiteľov. O detailoch dohody chcú najprv informovať poslancov na zajtrajšom spoločnom zasadnutí koaličných klubov a potom ich predstavia verejnosti.“

Koalícia chce podľa informácií Denníka N prijať pozmeňovací návrh pravdepodobne k zákonu o dani z príjmu, podľa ktorého  sa platy poslancov dočasne zvýšia symbolicky o jedno euro. Presný spôsob, ako to spravia, oznámia koaličné strany v utorok po spoločnom rokovaní vládnych poslaneckých klubov.

Koaličné strany sa zároveň dohodli, že už na januárovej schôdzi sa začnú zaoberať novým zákonom o platoch ústavných činiteľov tak, aby platil od 1. júla.

Koalícia tiež zajtra neumožní hlasovať o Matovičovom návrhu na zmrazenie platov. V prípade nepriamej novely musí navrhovateľ, v tomto prípade minister zdravotníctva Tomáš Drucker, s pozmeňovacím návrhom súhlasiť, čo však nebude.

„Hľadajú všetky možné cesty, aby si nezmrazili plat,“ povedal líder OĽaNO.

O dôvere vláde sa hlasovať nebude

Poslanci minulý týždeň v stredu nehlasovali za skrátený legislatívny návrh, ktorý im mal tak ako každý rok zmraziť platy. Keďže si poslanci zmrazujú platy už od roku 2011, znamenalo by to, že si mesačne polepšia asi o tisíc eur.

Robert Fico na to zareagoval zo zahraničnej cesty v Pobreží Slonoviny. Vyhlásil, že to považuje za absolútne neprípustné a očakáva, že Národná rada ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie.  „V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ dodal.

Fico týmto stanoviskom nahneval poslancov Mosta, ale aj SNS, ktorí povedali, že im premiér nebude diktovať, ako majú hlasovať. Proti zmrazovaniu sa postavili aj stranícke orgány Mosta na sobotnom stretnutí ich rady.

Po nedeli už Fico o spojení hlasovania o zmrazení s hlasovaním o dôvere vláde nehovorí. Koalícia už ani nechce, aby sa o zmrazovaní vôbec hlasovalo.

Vyriešili aj Jankovskú

Koaliční lídri hovorili aj o nominácii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej (za Smer) do súdnej rady. Jankovskú navrhol poslanec Smeru Róbert Madej. Proti je ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a hrozí z toho dôvodu odchodom z vlády.

Smer prisľúbil, že nomináciu buď stiahne, alebo Jankovská sama odstúpi. Jankovská, ktorá je tiež sudkyňou s pozastaveným výkonom funkcie, zároveň uvažuje, že odstúpi aj z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a bude poslankyňou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Platy poslancov

Slovensko

Teraz najčítanejšie