Denník N

Harabin junior ide v šľapajach otca, oddnes je sudcom

Branislav Harabin s dekrétom sudcu. Foto N - Veronika Prušová
Branislav Harabin s dekrétom sudcu. Foto N – Veronika Prušová

Aktualizované 5.12. (doplnili sme vyjadrenie Branislava Harabina ohľadom kúpených pozemkov v Záhorskej Bystrici). Branislav Harabin prebral dekrét od prezidenta Kisku a chystá sa na prácu na bratislavskom okresnom súde. Či na svoje meno v justícii dopláca, alebo mu pomáha, odpovedať nechcel.

Branislav Harabin si dnes prevzal menovací dekrét od prezidenta Andreja Kisku a stal sa sudcom. Odovzdávanie poverenia tak v sebe malo zvláštny rozmer, nový sudca ho preberal od človeka, o ktorom jeho otec hovorí, že je daňový podvodník a kriminálnik.

Aj pre tieto výroky hrozí sudcovi Najvyššieho súdu ďalšie disciplinárne konanie. Čo si o slobode prejavu vo vzťahu k sudcom myslí novovymenovaný sudca Harabin? Sú takéto vyjadrenia v poriadku?

Právo na názor

„Každý si môže povedať svoj názor. Nie je sudca občan?“ odpovedá protiotázkou. Tvrdí, že ak má niekto názor a vie si ho aj podložiť argumentmi, tak je to v poriadku. „Ak s tým niekto nesúhlasí, nech to riešia príslušné orgány,“ dodal Harabin mladší s tým, že etický kódex sudcu síce existuje, ale etiku by mal mať každý sudca v sebe a získavať ju napríklad výchovou. „Nepotrebuje na to žiaden kódex.“

Syn súčasného sudcu Najvyššieho súdu sa nezamýšľal nad tým, či mu jeho priezvisko v justícii skôr pomáhalo alebo bolo na škodu. Justičným čakateľom sa stal v roku 2009, keď uspel v konkurze v Bratislave. Diplom o skončení práva vtedy ešte nemal ani v rukách. Jeho otec bol vtedy predsedom Najvyššieho súdu, kam krátko predtým prešiel z funkcie ministra spravodlivosti.

Pri výberovom konaní na sudcu už také šťastie nemal. Uspel na piaty pokus a stáva sa sudcom Okresného súdu Bratislava I. To, že to vyšlo až na piatykrát, vníma Branislav Harabin ako normálnu vec. Sú uchádzači, ktorí ich musia absolvovať omnoho viac. „Naučil som sa pri tom, poodstraňoval chyby. Bral som to ako normálnu vec,“ zhodnotil uplynulé obdobie.

Harabin starší na menovanie neprišiel

Branislav Harabin sa dnes zaradil do skupiny dvadsiatky novovymenovaných sudcov. Väčšinu prišli podporiť do Prezidentského paláca aj blízki príbuzní vrátane rodičov. S Harabinom juniorom prišla manželka. Otec nemohol prísť, pretože je mimo Bratislavy na rehabilitácii.

Branislav Harabin pri menovaní za sudcu v Prezidentskom paláci. Foto N – Veronika Prušová

Prezident Kiska novým sudcom pripomenul, že budú pod dohľadom verejnosti a že s ich konaním a správaním sa aj mimo výkonu súdnictva sa začnú spájať očakávania. „Od každej jednej a každého jedného z vás, ale aj sudcovského stavu, ktorého ste sa stali súčasťou, závisí, čo sloboda a demokratické princípy, ale aj rovnosť a spravodlivosť znamenajú a budú znamenať. Akým obsahom ich svojimi rozhodnutiami budete napĺňať,“ prihovoril sa prezident.

Kiska zároveň zdôraznil, že jednou z ich dôležitých povinností je komunikácia s verejnosťou. Musia byť pripravení komunikovať vecne, slušne a trpezlivo. „Svoje rozhodnutia musíte vedieť zdôvodniť, vysvetliť a najmä obhájiť kvalitou argumentov a na nich postavenej autorite práva,“ dodal prezident.

Harabina vychovával otec

Je verejne známe, že Branislav je syn Štefana Harabina z prvého manželstva. Po rozvode zostal syn s otcom a bol s ním aj v Bratislave, kam prešiel Harabin starší zo súdu z Popradu. Keď sa stal ministrom, tak synovi požičiaval na cestu do školy do Trnavy referenčné auto ministerstva, o čom informoval denník Plus jeden deň.

Nedávno tento denník tiež upozornil na pozemky, ktoré Harabin mladší získal v Záhorskej Bystrici. Noviny spochybnili, ako si mohol na pozemky odhadovanej hodnote 145-tisíc eur našetriť z platu vyššieho súdneho úradníka, čo je zhruba 750 eur v hrubom. Harabin im odpísal, že nehnuteľnosť, na ktorej chce postaviť dom, získal z peňazí nadobudnutých zákonným spôsobom.

„Kúpu pozemkuk považujem za svoju súkromnú záležitosť a len nad rámec dodávam, že jeho kúpna cena nepredstavovala ani polovicu vami uvádzanej sumy a opätovne poukazujem na to, že som ho nadobudol z prostriedkov získaných zákonným spôsobom, pričom moje majetkové pomery boli preverované aj Národným bezpečnostným úradom, ktorý nezistil žiadne nezrovnalosti,“ zaslal svoje stanovisko Harabin mladší.

Branislav Harabin má po tridsiatke, vyštudoval v Bratislave osemročné gymnázium v Petržalke na Haanovej, právo absolvoval na Trnavskej univerzite. Rigoróznu skúšku má z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Justičnú skúšku, ktorá je predpokladom na to, aby sa mohol stať sudcom, absolvoval vlani.

V justícii pôsobí od roku 2009. Začínal ako justičný čakateľ na Okresnom súde Bratislava III, v roku 2012 prešiel na Krajský súd v Bratislave ako vyšší súdny úradník. Pokiaľ ide o referencie, tak tie mal vždy dobré. Aj povesť šikovného a pracovitého zamestnanca mu pomohla na súdnej rade, ktorá ho ako kandidáta na sudcu schválila koncom októbra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie