Denník N

Mazurek pôjde pred súd, prokurátor ho obžaloval z hanobenia rasy

Mazurek na proteste proti islamu v roku 2015. Reprofoto – N
Mazurek na proteste proti islamu v roku 2015. Reprofoto – N

Poslanca Kotlebovej ĽSNS stíhajú pre jeho výroky v žilinskom Rádiu Frontinus z roku 2016.

Milan Mazurek pôjde pred súd. Prokurátor špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na poslanca Kotlebovej ĽSNS.

Mazureka stíhajú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Dôvodom sú Mazurekove protirómske výroky v Rádiu Frontinus z októbra 2016 v relácii Debata na telefón.

Popieranie holokaustu nestíhali

Čo Mazurek v rádiu povedal? Napríklad kritizoval finančnú podporu pre segregované komunity a rómske osady. „150 miliónov eur sa ide použiť na domy pre ľudí z cigánskych komunít,“ rečnil v éteri žilinského rádia.

„To jest pre ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štát nič neurobili, práve naopak, rozhodli sa žiť asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém. My, ktorí žijeme slušným životom a pracujeme, tak na nás štát úplne kašle, zatiaľ čo týmto asociálom dá zadarmo úplne všetko.“

Mazurek v rádiu chválil aj Jozefa Tisa, ktorého označil za prvého slovenského prezidenta.

Polícia vyšetrovala poslanca Kotlebovej strany aj za jeho skoršie výroky o holokauste. „Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal Mazurek na Facebooku.

Profil aj s oslavným príspevkom Nemecka za Adolfa Hitlera stiahol krátko po úspechu vo voľbách. Polícii výroky nestačili a tvrdila, že trestný čin popierania holokaustu nespáchal. S názorom polície sa na jeseň 2016 stotožnila aj generálna prokurátora.

Rádio už dostalo pokutu

Žilinské Rádio Frontinus už na jar tohto roka dostalo za Mazurekove výroky pokutu 15-tisíc eur od licenčnej Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Na reláciu došlo osem sťažností, podľa licenčnej rady boli porušené dve ustanovenia zákona. Najvážnejším porušením bol zákaz podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva.

Rada tiež skonštatovala, že relácia obsahovala výlučne jednostranné názory poslanca Mazureka „týkajúce sa riešenia rómskej problematiky, väzenského systému, sociálneho systému, dôchodkov a prerozdeľovania verejných financií“. Moderátor podľa licenčnej rady neposkytol oponentúru, „čím prišlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu“.

Obvinený je aj Kotleba

Koncom júla tohto roka policajti obvinili aj Mazurekovho straníckeho šéfa Mariana Kotlebu. Dnes už bývalý banskobystrický župan sa podľa polície dopustil trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd, keď odovzdával postihnutým deťom šeky so sumou 1488 eur.

Kombinácia čísel 14/88 je známym neonacistickým odkazom. Číslo 14 je odkazom na frázu 14 slov, ktorú radi opakujú neonacisti. Jej autorom je americký rasista David Lane, ktorý zomrel v roku 2007. Lanova veta znie: „My musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“

Číslo 88 zasa odkazuje na ôsme písmeno v abecede, teda písmeno „H“, a slúži ako symbolika pre nacistický pozdrav „Heil, Hitler!“.

Okrem neho polícia stíha aj poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka, v súvislosti s jeho výrokmi na Facebooku zo začiatku tohto roka. Mizík napadol zoznam ocenených osobností, ktorým prezident Andrej Kiska v pondelok 9. januára odovzdal štátne vyznamenania, a hovoril o tom, že niektoré majú židovský pôvod.

V máji navyše generálny prokurátor Jaromír Čižnár navrhol rozpustiť celú Kotlebovu ĽSNS. Pojednávanie o Čižnárovom návrhu sa na Najvyššom súde zatiaľ nezačalo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie