Denník N

Koaličná kríza v kocke a vybrané myšlienky Antona Hrnka

Zdroj – topky.sk
Zdroj – topky.sk

Chceme referendum o jadre? Kto je v otázke zmrazovania platov principiálnejší? A čo na to Anton Hrnko?

  • Národná banka obstaráva mobilnú aplikáciu na informatívne overovanie pravosti euromincí a bankoviek za 130 000 eur.
  • Slovenskom sa šíril hoax o arabskom mužovi, ktorý varoval pred teroristickým útokom na bratislavských vianočných trhoch.
  • Vystúpenia Štefana Harabina v Slobodnom vysielači si všimla Lucia Žitňanská, ktorá podala podnet na súdnu radu.
Anton Hrnko – Vybrané myšlienky, zväzok prvý.

Vyšiel prieskum, podľa ktorého 81 % mladých nechce za suseda extrémistu. Zhruba rovnaký počet nechce bývať vedľa Róma a moslima, polovica vedľa gayov a lesieb a 40 % prekážajú Ázijci a černosi. Väčšina mladých Slovákov jednoducho nechce susedov.

Podnikateľ Milan Filo sa stal kandidátom na čestný doktorát Katolíckej univerzity v Ružomberku, pretože jej daroval 400-tisíc eur, no a nový trnavský župan Jozef Viskupič povedal, že ľudia majú nedostatočné informácie o jadre Európskej únie, a preto by bolo vhodné usporiadať referendum.

Bolo to logické – ako je známe, najistejší spôsob, ako dosiahnuť najhorší výsledok, je opýtať sa ľudí na niečo, o čom nič nevedia.

Kým opäť príde Anton Hrnko, tu je vianočný stromček v Humennom.

Atašé ruskej ambasády sa zúčastnil mítingu komunistickej strany, ktorá revolúciu považuje za puč. Ruská ambasáda však povedala, že atašé v Košiciach kládol vence, a slovenské ministerstvo zahraničných vecí zas povedalo, že sa situáciou nebude zaoberať, lebo nemá informácie.

Poslanec fašistov Mazurek mladší povedal, že po arabskej rodine v skutočnosti žiadne kocky nehádzal, pretože cesta, na ktorej sa udial incident, ktorý sa neudial, je asfaltová. Práve tento incident, ktorý sa neudial, pritom poslanca dostal Mazureka do parlamentu. Aj to však až po tom, čo musel odstúpiť iný kandidát, ktorý zmlátil človeka, lebo bol príliš tmavý, lebo takí sú fašisti.

No a zatiaľ čo Mazurek mladší bol fašistickým poslancom, jeho otec už nemohol ani cítiť Kotlebu, ktorý sa podľa neho zapredal. A to mohla byť pravda.

Fašisti totiž stratili bystrickú župu a na poslednú chvíľu neskrývane kradli. Rozpredávali župný majetok, čo sa najlepšie ukázalo, keď nasnežilo. Cesty ostali neupravené práve preto, že mechanizmy na ich spojazdnenie boli rozpredané za nula, jedno, v lepšom prípade dve eurá.

Ľudia hovorili, že to je krádež, ale priaznivci fašistov hovorili, že to krádež nie je, alebo ak je, tak kradnú aj ostatní, a ak aj ostatní nekradnú, tak len preto, že nemôžu. Či sa podľa Mazureka staršieho zapredal aj jeho syn, ktorý si po získaní mandátu okamžite kúpil nové auto, známe nebolo.

Novinky z fašistickej kuchyne

Slovenskom zmietala vládna kríza týkajúca sa zmrazovania platov. Hovorilo sa totiž, že poslanci zarábajú veľa, ale hovorilo sa aj to, že veľa zarábajú preto, aby nekradli. No a okrem toho sa ešte hovorilo, že zarábajú aj málo, ale to sa báli povedať nahlas, a keď to povedali aspoň šeptom, nastala kríza.

Poslanci Smeru odmietli zmrazovanie platov podporiť, a rovnako ho podporiť odmietol aj Béla Bugár, ktorý otázku označil za principiálnu. Čo bolo zvláštne, lebo Robert Kaliňák ani Mečiarove amnestie preňho principiálni neboli.

Poriadok do situácie sa rozhodol vniesť Andrej Danko, a to tým, že obvinil opozíciu, že jej ide len o peniaze. A to bola hlúposť, lebo proti zmrazovaniu boli poslanci Smeru aj Mosta. OĽaNO navyše prišlo s návrhom, že platy treba zmraziť ešte rýchlejšie, ako to plánuje vláda. Lenže to bol zase populizmus.

Do diskusie sa zapojil aj komunista a národniar, intelektuál a človek jemných mravov Anton Hrnko, ktorý povedal, že platy zvýšiť treba, pretože on musí reprezentovať. No a to bola definitívna slepá ulička, pretože nikto tak naozaj nechcel, aby ho Anton Hrnko reprezentoval.

Aby to vyriešil, premiér Fico nahral video, v ktorom zmrazenie platov spojil s pádom vlády. Poslanci Smeru okamžite zistili, že aj menej peňazí môže byť viac peňazí, a zmenili názor. Béla Bugár názor nezmenil, lebo je principiálny.

Anton Hrnko – Vybrané myšlienky, zväzok druhý.

Výsledkom vládnej krízy tak bolo, že to nebola ani poriadna kríza, ani poriadna diskusia. Šanca na normálnu a vecnú debatu o tom, či by poslanci nemali zarábať viac, bola opäť premárnená.

Robert Kaliňák v parlamente hovoril o tom, ako zabrániť legalizácii príjmov z trestnej činnosti, a to bolo symbolické. V piatok si poslanci pre kalamitu odhlasovali voľno a pobrali sa domov. V Bratislave bolo v ten deň pekné počasie.

No a potom sa dohodli.

Taká to bola kríza.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, radi ma môžete mať tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie