Denník N

Vyšiel takmer 80-stranový časopis o najväčších mýtoch v slovenských dejinách

Vybrali sme 30 veľkých mýtov o Slovensku a Slovákoch.

Najnovšie vydanie N magazínu o slovenských mýtoch vyšlo v pondelok 4. decembra 2017. Nájdete ho v novinových stánkoch na celom Slovensku a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Najrozšírenejší mýtus o Slovákoch je ten, že sú pohostinní, príjemní, holubičí. Nič tomu nenasvedčuje a ťažko sa hľadajú argumenty, ktoré by to potvrdzovali. Napriek tomu tento mýtus nevyvraciame. A iste nie iba preto, že by sme chceli nezvyčajnou mäkkosťou ukázať, že je to vlastne pravda.

Ťažko totiž vyvrátite rozprávky, ktoré sa nedajú overiť. V novom N magazíne sme sa sústredili na mýty, ktoré sa šíria a držia aj napriek tomu, že historici celkom jasne vedia ukázať, že sú mylné.

Najsilnejšie sú tie o tisícročnej porobe, ktorú Slovákom spôsobovali Maďari. Je to dobrý príklad. Celkom isto to totiž nebolo tisíc rokov a aj s tou porobou to bude komplikovanejšie, i keď je jasné, že pár desiatok rokov to s maďarizáciou bolo naozaj vážne.

Tento príklad je dobrý aj preto, že ukazuje základný vzorec, ako sa mýtus stane naozaj silnou legendou. Chytia sa ho politici a pokúšajú sa ho použiť na svoje ciele.

Máme celkom čerstvý príklad. Robert Fico a jeho družina sa v snahe vyburcovať národné povedomie svojich voličov snažili presviedčať, že Slováci sú Slovákmi už viac ako tisíc rokov. Že pred dnešnými Slovákmi boli akýsi starí Slováci a veľkosť ich spoločenstva má potvrdzovať aj vlastný kráľ – Svätopluk.

Väčšina historikov v tom má jasno. Slováci sa stali Slovákmi až v Uhorsku, a ak aj bol Svätopluk kráľom, nebol kráľom Slovákov, ale skôr Moravanov, kam patrili aj predkovia neskorších Slovákov.

Tak prečo je potom mýtus o starých Slovákoch taký úspešný? Ako sa ho bez väčšej hanby môže chytať aj premiér? Lebo je krásne veriť, že sme tu boli odjakživa, ideálne skôr ako Maďari. Lebo je príjemné žiť v predstave, že keď už nie dnes, tak aspoň v minulosti sme boli hrdým národom s udatným kráľom.

Podobne je to aj s Jánošíkom. Aj k tomu sa hlási premiér rád a často. Aj pri ňom platí, že tradičná verzia o najväčšom zbojníkovi, ktorý bral bohatým a chudobným dával – a v ideálnom prípade bral bohatým Maďarom a dával chudobným Slovákom –, nebude presná. Jánošík však prežíva, lebo je krásne mať hrdinov. Napríklad aj preto, že dnešní zbojníci berú iba chudobným a sami sa stávajú bohatými.

Mýty o Slovákoch sa rodia takmer každý deň. Vždy znovu a znovu máme tendenciu rozprávať si príbehy, ktoré sú viac pútavé ako presné. Nie všetky však zľudovejú, to sa podarí iba tým najsilnejším.

Tridsať takých sme pre vás pripravili v našom časopise. Ak platí, že mýty a legendy sú strhujúcim rozprávaním, pri ktorom sa tají dych, platí to aj o týchto textoch. Lebo strhujúce môžu byť aj skutočné dejiny, každý chce predsa vedieť, ako to bolo naozaj.

Príjemné čítanie.

V najnovšom N magazíne si okrem iného prečítate, že:

  • predkovia Slovákov tu nežijú odjakživa,
  • nápis z Trenčína nie je najstarší na našom území,
  • Cyril a Metod nám nepriniesli jazyk ani vieru,
  • Svätopluk nebol kráľom,
  • Báthoryčka nebola masová vrahyňa,
  • Jánošík nebral iba bohatým,
  • Hlinka nebojoval za samostatnosť,
  • Štefánika nezostrelili,
  • Tiso Židov nezachraňoval,
  • Havel nezlikvidoval slovenské zbrojovky
  • a mnohé ďalšie.
N magazín o slovenských mýtoch vyšiel v pondelok 4. decembra. Nájdete ho v novinových stánkoch na celom Slovensku a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovenské mýty

Slovensko

Teraz najčítanejšie