Denník N

Prvým obvineným v kauze #metoo v hudbe je dirigent James Levine

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Metropolitná opera v New Yorku po verejných obvineniach zo sexuálneho obťažovania zrušila angažmán svojej najväčšej hviezde.

Je to prvé veľké meno v rámci kauzy #metoo v klasickej hudbe. Obvineným je Američan James Levine, jeden z najznámejších svetových dirigentov. Po článku v The New York Times o obťažovaní mladých hudobníkov 74-ročného umelca v newyorskej Metropolitnej opere suspendovali. Prominentný operný dom mu zrušil všetky naplánované vystúpenia a najal si externú spoločnosť na prešetrenie jeho správania.

„Na základe novinových článkov sme sa rozhodli konať hneď,“ povedal generálny manažér Metropolitnej opery, ktorý dodal, že toto rozhodnutie schválila jej rada a že ide o „tragédiu pre všetkých, ktorých životy boli poznačené“.

Stretnutia nielen o hudbe

Špekulácie o tom, že James Levine má problémy s mladými hudobníkmi, sa objavovali v hudobnej brandži už dlhšie. Samotný dirigent ich viackrát poprel. „Nemám ani najmenšiu predstavu, odkiaľ prichádzajú tieto fámy alebo akým účelom slúžia,“ tvrdil v rozhovore ešte v roku 1987 a o dekádu neskôr to zopakoval, keď nemeckí politici a médiá preberali jeho vymenovanie za hudobného riaditeľa Mníchovskej filharmónie.

Najviac je však jeho meno spojené s newyorskou Metropolitnou operou. Jeden z najznámejších operných domov na svete viedol ako hudobný riaditeľ neuveriteľných štyridsať rokov, od roku 1976 až do vlaňajška. Po zdravotných problémoch odstúpil a zostal len na mieste emeritného dirigenta.

Víkendové vydanie The New York Times prinieslo veľmi otvorené výpovede troch hudobníkov, ktorých vraj Levine obťažoval v tínedžerskom veku, v čase začiatkov svojej hviezdnej kariéry. Všetci spomínajú, akí boli očarení jeho charizmou a prijímali jeho pozvania na osobné stretnutia, no namiesto hudby im hovoril o tom, že by mali „rozšíriť svoj pohľad na svet“ a „šírku emócií“. A keď prišli, zistili, že to znamená, že budú prinútení vyzliekať si šaty, masturbovať a čeliť nepríjemným dotykom. Keď odmietali, vyvíjal na nich nátlak a okrem vyhrážok im posielal darčeky, pohľadnice aj peniaze.

O tom, čo museli zažiť, dlho mlčali, pretože to považovali za príliš traumatické. Boli šokovaní, ochromení, hovoria aj o pocitoch viny a zmätku.

„Bol som zraniteľný a tohto muža som videl ako bezpečnú, ochrannú osobu, využil ma, zneužil ma a to vo mne zanechalo spúšť,“ vyhlásil Ashok Pail. Ten Levina prvýkrát videl ako štvorročný, keď ho rodičia zobrali za ním do zákulisia festivalu Ravinia v Illinoise. Keď mal šestnásť, zostal v šoku, keď ho známy dirigent začal chytať za pohlavný úd.

Nulová tolerancia

Práve obvinenie Ashoka Paila, s ktorým policajný detektív konfrontoval generálneho manažéra newyorskej Metropolitnej opery už vlani, vysvetľuje jej víkendovú reakciu. Pre operný dom, v ktorom Levine odohral vyše 2500 koncertov, je to veľmi nepríjemná správa. Jeho ikonický umelec mal od roku 2008 veľké zdravotné problémy, po náročných operáciách a rehabilitácii sa k dirigovaniu vrátil až v roku 2013. Teraz mu musel zrušiť angažmán v dlho očakávanej premiére nového naštudovania opery Tosca aj ďalšie dve produkcie.

Navyše práve Levine v Metropolitnej opere v roku 1980 založil program pre mladých umelcov, ktorému sa aj venoval, takže sa môže stať, že k jeho prvým obvineniam zo sexuálneho obťažovania čoskoro pribudnú ďalšie.

Dirigent ani jeho hovorca zatiaľ na obvinenia zverejnené v denníku The New York Times nereagovali. Vyjadrenie poskytlo iba vedenie festivalu Ravinia, s ktorým Levine tiež dlhodobo spolupracoval.

„Ravinia považuje tieto obvinenia za veľmi znepokojujúce a v rozpore s politikou a kultúrou nulovej tolerancie,“ uviedla mediálna zástupkyňa festivalu. „Ravinia podnikne všetky kroky, ktoré považuje za vhodné po výsledkoch týchto vyšetrovaní.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie