Denník N

Droba si na župu berie ľudí od Galka, aj Radičovej asistenta, ktorý prešiel k Počiatkovi

Foto - TASR
Foto – TASR

Riaditeľom úradu bratislavskej župy a šéfom obstarávaní budú ľudia, ktorí pracovali pod Ľubomírom Galkom na ministerstve obrany.

Nový bratislavský župan Juraj Droba si na úrad zoberie ľudí podpredsedu SaS Ľubomíra Galka.

Riaditeľom úradu bude Marián Viskupič, ktorý pod Galkom riadil na ministerstve obrany majetkovú sekciu.

„Má nespochybniteľnú protikorupčnú minulosť z ministerstva, kde vyhadzoval skorumpovaných ľudí a dohliadal na čo najefektívnejšie obstarávanie,“ povedal nový župan Juraj Droba (kandidát  SaS, OĽaNO, KDH, SMK, Nova, OKS, Zmena zdola) krátko po zložení sľubu v historickej budove Národnej rady.

Ďalší bývalý zamestnanec ministerstva obrany Pavol Liška bude riadiť obstarávanie a správu majetku. Droba si na župu dovedie aj exkolegu zo Slovak Telekomu Ivana Bošňáka, ktorý pracoval ako finančný riaditeľ.

Miesto dostal aj bývalý Počiatkov riaditeľ

Školstvo bude viesť bývalý asistent Ivety Radičovej Igor Urbančík.

Radičová si Urbančíka ako premiérka zobrala aj na Úrad vlády. Neskôr sa stal riaditeľom zahraničnej sekcie na ministerstve dopravy už za Jána Počiatka zo Smeru.

V roku 2013 Urbančík pomáhal Monike Beňovej (Smer) so župnou kampaňou. Neskôr bol pri zakladaní strany Šanca.

Droba bude spolupracovať aj so svojím predchodcom Pavlom Frešom, ktorý bude tri mesiace externým konzultantom na telefóne. Aké sumy bude Frešo fakturovať župe, zatiaľ Droba nepovedal.

Vyjednáva so stranami veľkú väčšinu

Droba hovorí, že chce čas sto dní, kým pripraví programové vyhlásenie, prvé týždne bude ešte dávať dokopy svoj tím.

Konkrétne kroky zatiaľ nepovedal, chce sa venovať napríklad doprave, školstvu, zdravotníctvu či sociálnym veciam. „Obyvateľov kraja trápia podobné problémy ako celé Slovensko. Hoci som kandidátom šiestich strán, dnešným dňom si vyzliekam svoje zelené tričko a idem pracovať pre všetkých obyvateľov kraja. Jediné kritérium bude registrácia trvalého pobytu v kraji a dodržiavanie zákonov,“ vyhlásil Droba.

Prvé zastupiteľstvo zvolá na 20. decembra, aby už v januári mohli zasadnúť komisie. Na ďalšom zastupiteľstve chce schváliť rozpočet.

Droba tvrdí, že chce župu riadiť ako firmu, prvý rok chce župan zaviesť výkonnostné manažérske ciele pre všetkých riaditeľov, podľa ktorých budú dostávať odmeny. „Nebudem tolerovať obohacovanie sa, intrigy na pracovisku, ani aroganciu voči občanom. Obyvatelia kraja sú pre nich zákazníci.“

Droba môže mať v zastupiteľstve širokú koalíciu, hoci za pravicu sa na župu dostalo iba 17 poslancov. Drobovi už podporu vyjadrili aj viacerí skutočne nezávislí poslanci, či nezávislí, ktorí predtým vystriedali niekoľko strán a ani Smer sa zatiaľ nestavia do otvorenej opozície a je ochotný spolupracovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie