Denník N

Matovič chce dať poslancom desaťtisícový plat

Igor Matovič už v pozícii premiéra nepovažuje plagiát za taký veľký problém, aby odstúpil. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič už v pozícii premiéra nepovažuje plagiát za taký veľký problém, aby odstúpil. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda OĽaNO uchopil tému platov politikov tak, aby už v zárodku spolu s Ficom čo najviac sťažil serióznu diskusiu.

Samozrejme, že titulok nehovorí ani zďaleka celú pravdu. Samozrejme, že je k predsedovi OĽaNO nespravodlivý. Lenže Igor Matovič si to tentoraz zaslúži, pretože presne takto verejnosti prezentuje tému platov politikov. Skratkovito, bez kontextu a bulvárne.

Matovičov odkaz sa dá zhrnúť do vety, že politici si vyššie platy nezaslúžia a každý z nich, kto čo i len naznačí opak, je nenažranec. O mnohých to určite platí. Lenže o mnohých nie. A v lacnej honbe na pobúrených voličov sa Matovič vôbec nesnaží vyslať dôležitú správu, že vec treba v záujme druhej kategórie a aj nás všetkých riešiť.

Pretože naozaj nie je normálne, ak na Slovensku rýchlo rastú platy, len ústavným činiteľom sedem rokov nie. Keby chcel byť Matovič užitočný, nahlas by kričal, že tisíc eur je na jedenkrát síce priveľa, ale rozumný kompromis hľadať treba. Namiesto toho bez zbytočného zdržiavania hovorí len to prvé a pre hľadanie riešenia zatiaľ nič viditeľné neurobil. Možno to má v pláne, ale ešte predtým úspešne občanom vsugeroval, že je hanba o legálnych peniazoch pre politikov čo len uvažovať.

Pritom je o čom. Úplne elementárna otázka je, dokedy by chcel Matovič ich platy zmrazovať. Ešte rok? Desať? Navždy? Má on a máme my vôbec predstavu, kedy by sme sa s takýmto prístupom dostali do situácie, že by do politiky chodili len tí, ktorých cieľom je zarobiť si v nej pomimo, pretože zákonom daná výplata by bola taká malá, že by už slušných a schopných ľudí nemotivovala?

Keď sa začneme téme venovať hlbšie, možno zistíme, že výška poslaneckých platov je na Slovensku v pomere k cudzine neprimerane vysoká. No možno by sme zistili pravý opak. Ani to však Matovič nemá ambíciu skúmať.

Aby sme k nemu boli spravodliví. V parlamente v piatok koaličným poslancom naozaj povedal, že by im dal aj desaťtisíc. No pod podmienkou, že nebudú „opičky“ a dokážu sa voči Robertovi Ficovi správať suverénne atď. To je legitímna námietka. Lenže Matovič si pri jej vznášaní nevšimol, že v tomto prípade je úplne rovnaký populista ako Fico.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Platy poslancov

Komentáre

Teraz najčítanejšie