Denník N

Kotlebovej desivej ochranke sa postavil aj Lunter, Banskobystrický kraj má nového župana

Ján Lunter preberá funkciu od Mariana Kotlebu. Foto N – Daniel Vražda
Ján Lunter preberá funkciu od Mariana Kotlebu. Foto N – Daniel Vražda

Kotlebova ochranka vystrkala novinárov zo župného zastupiteľstva, kde Kotleba odovzdával moc.

Marian Kotleba prišiel odovzdať moc v kraji Jánovi Lunterovi do Rimavskej Soboty v posledný možný deň. Tak ako začal, aj skončil. S ochrankou, ktorá nechcela vpustiť na verejné rokovanie novinárov lokálnej televízie Rimava. Nepomohli ani protesty poslanca parlamentu Zsolta Simona, nastupujúceho župana Jána Luntera, ani prizerajúci sa mestskí policajti.

Ján Lunter porazil neočakávane vysoko Mariana Kotlebu v novembrových župných voľbách, o približne 50-tisíc hlasov. Nedávno povedal, že najprv „vyvetrá“ v úrade a potom zavesí naspäť vlajku Európskej únie.

Novinárov vystrkali

Novinári z TV Rimava prišli zaznamenať Kotlebov odchod a Lunterov začiatok vo funkcii župana. Približne dvojmetrový muž s tetovaním na temene hlavy vystrkal kameramana od rokovacej sály. „Nemáte tu čo robiť,“ opakoval a postrkovaním mu dával jasne najavo, že jeho miesto je na schodoch.

Novinár bol nahnevaný, ale nie prekvapený. V Rimavskej Sobote je to, čo sa odohrávalo pred objektívmi kamier a fotoaparátov, vraj úplne normálne.

Dvaja príslušníci mestskej polície približne desaťminútový incident a strkanicu sledovali bez reakcie. Nezasiahli, ani keď poslanec parlamentu Zsolt Simon žiadal ochrankárov, aby dodržiavali zákon. Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko je dlhoročným podporovateľom Kotlebu, zrejme aj preto dal končiaci župan posledné svoje zastupiteľstvo do tohto mesta.

Ján Lunter a Kotlebova ochranka. Foto N – Daniel Vražda

Lunter: S Kotlebom odchádzajú aj takéto praktiky

Vo dverách sa objavil po chvíli nový župan Ján Lunter a prikázal samozvanej ochranke, aby novinárov pustili. Chlapci v čiernom stáli vo dverách a mlčali. Nepohla s nimi ani informácia, že zavolali štátnu políciu.

Marian Kotleba prišiel a tváril sa prekvapene. „Čo sa deje?“ pýtal sa poslanca Simona.

„Nič o tom neviem, preto som tu. Pustite novinárov dovnútra,“ povedal Kotleba mužom pri dverách. Sklonili hlavy a ustúpili od dverí.

„To, čo sa stalo, je v demokracii neprípustné. S Kotlebom odchádzajú aj takéto praktiky,“ vyhlásil Lunter krátko po incidente.

Kotleba sa Lunterovi doteraz vyhýbal

Hoci sa Kotleba snažil vyvolávať dojem, že odovzdávanie moci zvláda, nedarilo sa mu to. Usmieval sa, ale bol zjavne napätý. Kotleba sa s Lunterom pred inauguráciou nestretol. Tvrdil ako obvykle, že s tým nemá problém, ale nevidel na to dôvod. Napokon sa predsa len stretli v Rimavskej Sobote až teraz. Zákon to Kotlebovi prikazuje.

Dosluhujúci župan po incidente s novinármi otvoril rokovanie zastupiteľstva tradične. Privítal všetkých, poslancov svojej ĽSNS dokonca menovite. Ostatných poslancov zaradil do kategórie „a ďalší“.

Potom dostal slovo primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. „Nebudem hovoriť o opiciach, gorilách, ani Afrike. Budem informovať o situácii v meste a okrese,“ povedal a pokračoval ďakovaním Kotlebovi. Šimko, Kotlebov otvorený podporovateľ, najprv rozprával o nesporne zlej situácii, aby uzavrel prejav tým, že Luntera nevolil.

Kotleba pred odchodom zo župného úradu tvrdil, že bol úspešný. Lunterovi zaprial veľa múdrych rozhodnutí, Božie požehnanie a silu, aby dokázal odolávať tlakom finančných skupín.

Ján Lunter v prvých rozhovoroch po voľbách hovoril o „vetraní“ v úrade, ale nebude to mať jednoduché. Krátko pred Kotlebovým odchodom ešte úradovali a podpisovali nové pracovné zmluvy. Nový župan už ohlásil finančný a personálny audit.

Lunter čítal prejav z papiera. Silný mandát podľa neho znamená áno Európskej únii, ale je to silné áno aj pre zachovanie slobody. Župa bude podľa neho miesto, kde sa žije dobre a bez korupcie.

Marian Kotleba a jeho ochrankár. Foto N – Daniel Vražda

Sľuby nesplnil, zablokoval eurofondy a zamestnal svojich

Požehnané a hlavne biele Vianoce zaželal Marian Kotleba ľuďom v kraji, keď v decembri roku 2013 preberal vládu nad krajom. „Nech je veľa snehu,“ dodal na pobavenie zelených tričiek v sále, ale všetci vedeli, ako vyzerajú Kotlebove biele Vianoce a pekné biele dni – že to je jasná narážka na bielu rasu.

Marian Kotleba nastupoval pred štyrmi rokmi do funkcie župana systémom víťaz berie všetko. Hoci ešte nebol oficiálne šéfom kraja, jeho svalnatí chlapci v zelených mikinách s názvom strany organizovali prvé rokovanie zastupiteľstva. Znepokojovali ich aktivisti, ktorí Kotlebovi pripomenuli jeho ideologickú bázu koženým kabátom a bagandžami. Už aj vtedy ochranka stála pred vchodom do rokovacej sály, niekoho pustili, niekoho nie. Nerozprávali, neodpovedali ani na otázky, kto ich poveril.

Marian Kotleba pred štyrmi rokmi rozprával, že neprišli kvôli funkciám, ale štyri roky bude slúžiť obyvateľom, že zvýši zamestnanosť, zväčší bezpečnosť, odstráni korupciu, zníži závislosť od Európskej únie. Nešpecifikoval, čo konkrétne to znamená, a v tom čase si ešte málokto vedel predstaviť, že to budú milióny eur, ktoré mali prísť do kraja, ale neprišli.

Za štyri roky nesplnil zo svojich sľubov takmer nič. Ani práca, ani sociálne podniky, domobrana, žiadne riešenie rómskej problematiky, ani zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Marian Kotleba zamestnal v úrade takmer celú svoju rodinu a urobil z neho stranícku centrálu. Obral kraj o milióny z eurofondov, divadlá a školy o tisíce eur dotácií a zastavil ochotnícke divadelné predstavenie uprostred dejstva.

Je pravda, že Kotleba výrazne znížil zadlženosť kraja, ale aj hodnotu majetku, a to aj napriek tomu, že od štátu dostával omnoho viac peňazí ako jeho predchodca.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lunter

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie