Denník N

Dekriminalizácia marihuany zatiaľ prešla aj cez ministerstvá SNS, neziskovky Žitňanskej návrh kritizujú

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

SNS odmieta zmiernenie trestov pre drobných užívateľov drog, v medzirezortnom konaní, ale jej ministerstvá nemali zásadné pripomienky.

Slovensko je zo všetkých doterajších pokusov najbližšie k zmierneniu prísnych trestov za drobné drogové prehrešky. Za gram marihuany by už nemala hroziť podmienka, ale iba pokuta. Pri opakovanom prichytení počas jedného roka by už išlo o trestný čin, no aj tak je to zatiaľ najzásadnejší posun v úprave drogovej politiky.

Návrh ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním bez väčších výhrad z ostatných ministerstiev.

Neodmietli ho ani tri rezorty koaličnej SNS, ktorá zjemnenie trestov odmieta.

Ministerstvá SNS neboli proti

Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Gabriely Matečnej (nominantka SNS) nevznieslo žiadne pripomienky, ministerstvo školstva navrhlo len dve technické úpravy zákona a ministerstvo obrany sa sústredilo na vojakov, ktorým chce zakázať drogy nielen užívať, ale aj vôbec ich mať.

Ministerstvo spravodlivosti ešte v decembri vyhodnotí všetky pripomienky, potom materiál predloží na ďalšie rokovania.

Žitňanská však ešte stále musí presvedčiť SNS, ktorá vopred odmietla zmeny v drogovej politike hoci vychádzajú z programového vyhlásenia vlády a nestačí im ani ústupok, že držanie gramu marihuany môže byť priestupok maximálne raz ročne.

Podpredseda SNS Anton Hrnko tvrdí, že postoj nezmenili. „V drogových otázkach zostáva SNS stále na rovnakej pozícii.“

Paška sa obáva dílerov

Poslanec SNS Jaroslav Paška vraví, že klub sa bude zákonom zaoberať, keď pôjde do parlamentu, no aj tak ich výhrady zostávajú. „Súčasný stav zodpovedá tradícii, ktorá na Slovensku funguje. Nemyslíme si, že zmeny sú potrebné.“ Marihuanu podľa štatistík vyskúšalo až 30 percent ľudí.

Paška sa obáva, že by sa „otvorili dvere pre obchodníkov s drogami“. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že slovenské tresty za držanie drog patria medzi najprísnejšie v Európskej únii. Súčasný systém vedie skôr ku kriminalizácii mladých ľudí, no nevenuje sa dostatočne príčinám a najmä boju s dílermi.

Návrh sa zameriava aj na mladistvých, ktorí by po prichytení s drogou museli prejsť vyšetrením, a ak by im zistili závislosť, museli by sa liečiť.

Tresty mladých neodradili

„Jednorazový experiment mladistvého môže znamenať, že ten človek bude mať zápis v registri trestov, čo pri povolaní, ktoré vyžaduje odpis registra trestov, môže byť do života diskvalifikácia,“ opisovala v októbri Žitňanská súčasný stav. Pripomína, že ani stíhanie mladých ľudí neodradilo od experimentovania.

Paška hovorí, že namiesto uvoľnenia pravidiel by sa s mládežou malo skôr viac pracovať a predchádzať experimentovaniu, aby z neho nevznikol návyk.

Ani pripomienky ostatných ministerstiev neboli zásadné, ministerstvu zdravotníctva napríklad chýba vysvetlenie praktického postupu od prichytenia užívateľa až po pokutu, ministerstvo financií upozorňuje na vyššie zaťaženie súdov a kriminalistov. Rezort vnútra navrhuje, aby nepatrné množstvo, ktoré je ešte priestupkom nebolo jedna, ale dve marihuanové rastliny.

Generálna prokuratúra, ktorá za Jaromíra Čižnára presadzuje menšie postihy pre drobných užívateľov, odporúča zvýšiť hornú hranicu pokuty pri závažných priestupkoch až na 500 eur a zdvojnásobiť postihy pre recidivistov napríklad v období jedného roka.

Neziskovky chcú ešte menšie tresty

Omnoho zásadnejšie zmeny žiadajú nezávislé združenia, podľa ktorých je Žitňanskej návrh stále príliš represívny najmä voči drobným užívateľom a mladým ľuďom, ktorí s drogami iba experimentujú.

Združenie Odyseus, ktoré v Bratislave pomáha závislým a rozdáva im injekčné striekačky, žiada zrušenie priestupkovej recidívy. Ak by niekoho prichytili dva a viackrát ročne s trochou marihuany, spáchal by už trestný čin a opäť by mu hrozil súd a podmienka.

Odyseus a ďalšie združenia upozorňujú, že zákon nemal byť namierený proti ľuďom, ktorí s drogami experimentujú alebo závislým a podmienka je v rozpore s vyhláseniami vlády aj s apelmi medzinárodných inštitúcií, ktoré podporujú pragmatickú drogovú politiku. Závislí podľa združenia budú mať drogu pri sebe takmer určite častejšie ako raz ročne.

Odyseus tiež navrhuje otvoriť odbornú diskusiu ku kategórii nepatrných množstiev drogy, pretože ich výška je veľmi nízka a neodráža realitu.

Žitňanská navrhuje, aby priestupková hranica bola maximálne pre jednu rastlinu marihuany, gram tejto drogy, 0,2 gramu pervitínu, 0,5 gramu heroínu či 0,8 gramu alebo 3 tablety MDMA (látka v extáze).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie