Denník N

Sagan nezrazil Cavendisha úmyselne, uznala cyklistická únia pred Športovým arbitrážnym súdom

UCI nepriamo uznala svoje chybné rozhodnutie. Obhajuje sa tým, že rozhodcovia pri rozhodovaní nevideli video, ktoré dokazuje Saganovu nevinu.

Peter Sagan a Medzinárodná cyklistická únia UCI sa zhodli, že jeho zrážka s Markom Cavendishom bola nešťastná a neúmyselná udalosť. Uviedol to Športový arbitrážny súd, ktorý sa mal v utorok zaoberať odvolaním Sagana proti vylúčeniu z Tour.

Trojnásobného majstra sveta vylúčili z Tour de France 2017 po štvrtej etape, čím stratil šancu bojovať o šiesty zelený dres v rade.

Cyklistická únia tak nepriamo priznala, že pri diskvalifikácii Sagana spravila chybu, v správe však neuvádza, či sa Sagan dočká kompenzácie alebo ospravedlnenia.

Video zo záveru 4. etapy

Rozhodlo video, ktoré rozhodcovia predtým nevideli

Sagan a jeho tím BORA – hansgrohe sa bezprostredne po diskvalifikácii proti rozhodnutiu odvolali, ale Športový arbitrážny súd odvolanie v júli zamietol. Následne však mali všetky zainteresované strany priestor na poskytnutie dôkazov, ku ktorým sa mal súd vyjadriť tento utorok.

Po zvážení predložených materiálov vrátane videozáznamov, ktoré neboli k dispozícii v čase, keď porota Sagana vylúčila, sa obe strany zhodli na tom, že išlo o nešťastnú a neúmyselnú udalosť vyplývajúcu z pretekov a že komisári UCI sa rozhodli na základe svojho najlepšieho úsudku, ktorý mali za daných okolností, informuje UCI.

Minulosť je zabudnutá, hovorí Sagan

Nový prezident UCI David Lappartient sa po tejto udalosti zaviazal, že na veľkých pretekoch pribudnú ďalší komisári, ktorí budú pomáhať pri podobných sporných verdiktoch pretekárskej jury.

„Minulosť je už zabudnutá. Teraz sa to týka zlepšovania nášho športu do budúcnosti,“ povedal Sagan. „Privítal som fakt, že to, čo sa mi stalo vo Vitteli, ukázalo, že práca komisárov UCI je náročná a že UCI uznala potrebu zjednodušiť ich robotu v čo najefektívnejšej miere. Som rád, že môj prípad povedie k pozitívnemu vývoju, pretože pre náš šport je dôležité robiť spravodlivé a zrozumiteľné rozhodnutia, aj keď sú niekedy zvýšené emócie,“ napísal Sagan v stanovisku.

Manažér Bora: V šprinte sa také veci stávajú

„Vždy bolo naším cieľom objasniť, že Peter Sagan nezapríčinil pád Marka Cavendisha. Toto bola Petrova pozícia od prvého dňa. Nikto nechce vidieť jazdcov, ako padajú a ako sa zrania, ale incident v meste Vittel bola nehoda, ku ktorej v šprintoch dochádza, povedal manažér tímu Bora Ralph Denk.

„Mojou úlohou manažéra tímu je chrániť svojich jazdcov a sponzorov. Myslím si, že to sme ako tím urobili. Som presvedčený, že ani Peter, ani BORA – hansgrohe sa nedopustili žiadnej chyby,“ uzavrel.

Manažér tímu BORA Ralph Denk. Foto N – Peter Kováč.

Ohrozil aj ďalších, tvrdili rozhodcovia

Rozhodcovia, ktorí Sagana diskvalifikovali v júli, tvrdili, že pád Cavendisha zapríčinil Sagan, ktorý navyše ohrozil aj ďalších cyklistov.

„Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí spadli,“ vravel po 4. etape  predseda poroty Philipp Marien.

„Sagan urobil veľkú chybu. Dlho sme o tom diskutovali a dospeli sme k záveru, že v prípade takýchto obzvlášť závažných prípadov musíme postupovať nekompromisne.“

„Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu,“ dodal Marien.

Nesúhlasím, vravel Sagan hneď po vylúčení

„Počas šprintu som nevedel, že Mark Cavendish je za mnou. Prichádzal z pravej strany a ja som sa držal v závese za Kristoffom. Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku,“ povedal Slovák krátko po incidente.

„Nesúhlasím, ale musím to akceptovať. Neurobil som nič zlé,“ vravel Sagan pred piatou etapou tohtoročnej Tour, na ktorej štart sa už nepostavil.

Sagan tak prišiel o šancu na vyrovnanie historického rekordu v počte zelených dresov. Na svojej šiestej Tour mohol získať rekordný šiesty dres pre víťaza bodovacej súťaže, čím by sa vyrovnal legendárnemu Nemcovi Erikovi Zabelovi, ktorému sa to podarilo v rokoch 1996 – 2001.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie