Denník N

Saakašvili vyvolal v Kyjeve chaos, najskôr ho zatkla tajná služba a potom oslobodili stúpenci

Zatknutie Michaila Saakašviliho sa skončilo jeho oslobodením z policajného vanu. Foto – AP
Zatknutie Michaila Saakašviliho sa skončilo jeho oslobodením z policajného vanu. Foto – AP

Bývalý gruzínsky prezident volá po novom Majdane, podľa ukrajinskej vlády ho financujú ľudia blízki Viktorovi Janukovyčovi.

Zápchy v ukrajinskom hlavnom meste, masové protesty, volanie po novom „Majdane“ a vážne obvinenie z Rusmi financovaného pokusu o prevrat sprevádzali utorkové zatknutie bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

Bývalého gruzínskeho politika, ktorý emigroval z krajiny na Ukrajinu, najskôr za dramatických okolností zadržala ukrajinská tajná služba SBU. Saakašvili sa pred ňou schovával na streche domu, kde býva, a vyhrážal sa, že skočí dole.

„Porošenko je zlodej a zradca,“ vykrikoval podľa svedkov.

Saakašvili na streche domu:

https://www.facebook.com/100003903249990/videos/979106508896115/

Keď ho neskôr predsa len zadržali, stovky jeho stúpencov obkolesili policajný van, ktorým ho viezli, a oslobodili ho. Zo zatknutia sa tak stala šou, ktorú naživo sledovali Ukrajinci na sociálnych sieťach aj v televíznom spravodajstve.

V Kyjeve si chaos v centre mesta vyžiadal dlhé zápchy a viacero zranených ako medzi policajtmi, tak aj demonštrantmi, ktorí na policajtov hádzali petardy, a tí im odpovedali slzným plynom. Demonštranti začali tiež stavať barikády z pneumatík, dreva a kameňov, ako napísala agentúra Reuters.

Z kamarátov nepriatelia

V roku 2015 vstupoval Saakašvili do ukrajinskej politiky ešte ako blízky kamarát prezidenta Petra Porošenka, ktorý ho nasadil do južnej Odeskej oblasti pri Čiernom mori ako guvernéra. „O osude Európy sa rozhoduje v Odese,“ hovoril v tom čase v rozhovore pre Denník N.

Netrvalo dlho, a vo svojej funkcii skončil s tým, že začal vládnucu elitu obviňovať z korupcie. Netajil sa premiérskymi či prezidentskými ambíciami. Založil si dokonca vlastnú stranu.

Konflikt s vládou v Kyjeve vyvrcholil, keď mu v lete zobrali ukrajinské občianstvo. Saakašvili, človek bez občianstva, sa napriek tomu vrátil na Ukrajinu. Do Gruzínska nemôže, pretože ho tam stíhajú za zneužitie vládnej moci.

SBU ho chcela zatknúť pre údajnú spoluprácu s kriminálnymi organizáciami a v jeho byte robila raziu, ktorá vraj súvisela s financovaním demonštrácií. Neskôr jeho obvinenie obšírnejšie vysvetľoval na tlačovke novinárom generálny prokurátor Jurij Lucenko. Ten ho obvinil, že ho podporujú ľudia blízki bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý žije v ruskom exile. Dostal vraj pol milióna dolárov od ukrajinského podnikateľa Sergeja Kurčenka.

„Je to absolútny fejk,“ komentoval to neskôr Saakašvili.

V tom istom čase Saakašvili s ukrajinskou vlajkou okolo krku, pochodujúci smerom k parlamentu a obklopený stúpencami, vyzval na nový Majdan, aby sa zbavili Porošenka a oligarchov. V nedeľu by chcel demonštrovať za odvolanie Porošenka.

Niektorí jeho stúpenci mali transparenty s nápisom „Impeachment pre Porošenka“.

Chaotickú situáciu začala riešiť okrem polície aj národná garda. Ďalší postup ukrajinských autorít, či sa ho znovu pokúsia zatknúť, nie je jasný. Lucenko tvrdí, že vydanie Saakašviliho do Gruzínska nie je v hre.

V roku 2008 sa Saakašvili ako prezident nechal vmanévrovať do 5-dňovej vojny s Ruskom o separatistické Južné Osetsko, aby neskôr prehral doma voľby s imidžom autoritárskeho lídra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie