Denník N

Fico bránil Kaliňáka útokom na Kisku, parlament ministrovi vnútra dôveruje

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér poslal prezidentovi list za lety do Popradu. Oznámil to počas schôdze o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorému parlament vyslovil dôveru.

Premiér Robert Fico poslal v utorok list prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby uhradil takmer milión eur za lietanie do Popradu. Fico to povedal v prejave, ktorým bránil ministra vnútra Roberta Kaliňáka na schôdzi o jeho odvolaní.

Tá trvala 13 hodín a výsledkom bolo, že parlament Robertovi Kaliňákovi dôveruje.

„Chápem aj nervozitu pána prezidenta, ale to bola Národná rada, kto požiadal ministra, aby predložil správu o lietaní špeciálom. Dnes som poslal pánu prezidentovi sľúbený list, kde konštatujem, že tých 990-tisíc je pohľadávkou štátu. Nech si zaplatí to, čo minul na súkromné ciele.“

Premiér vidí posadnutosť Kaliňákom

Predseda vlády hovoril, že premýšľal nad tým, prečo je taká posadnutosť ohľadom Kaliňáka. Vidí posadnutosť v protivládnych médiách, „ale cítim posadnutosť aj u pána prezidenta“. „Mám taký pocit, že nemáte čo iné ponúknuť,“ povedal.

Kiska opakovane Kaliňáka vyzval na odstúpenie. „Myslím si, že nesmierne by sa celej spoločnosti uľavilo, keby zo svojej funkcie už dávno odstúpil,“ povedal prezident ešte v júli.

„Prezident dostáva mesačne stovky listov od občanov, ktorí potrebujú riešiť skutočné problémy. Napríklad zlyhávanie zdravotníctva – nedostatok lekárov, vysoké ceny energií, nízke dôchodky, nehorázne konanie polície, ktorá strieľa po mladých ľuďoch, na mafiánske praktiky štátu voči vlastným občanom. Prezident sa nebude podieľať na trápnej hre, ktorá má prekryť ďalšie odvolávanie ministra vnútra, ktorého už nemôžu vystáť ani vlastní stranícki kolegovia,“ reagoval na Ficov list prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Poslankyňa Janka Cigániková (SaS) položila Ficovi počas jeho rečnenia na pult kokakolu. „Mala svoj deň,“ povedal na to Béla Bugár z Mosta-Hídu.
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico pripomínal, že vďaka Kaliňákovi sme súčasťou schengenského priestoru, že zaviedol systém elektronického trhoviska. „Viete vôbec, čo to je reforma Eso a klientske centrá?“ pýta sa Fico. Ministra vnútra pochválil za modernizáciu hasičskej techniky, zbraňovú amnestiu alebo prezbrojenie. Podľa neho sa spolupodieľal aj na tom, že je na cestách menej mŕtvych, pripomenul, že najmodernejšie zdravotnícke zariadenie u nás je Nemocnica sv. Michala. Opozícia kritizuje aj tender na vybavenie nemocnice.

Kaliňáka Fico pochválil aj za nákup leteckej techniky. „Nemáte problém, keď vybaví pre vás lepší prevoz do delegácií, vtedy nefrflete,“ povedal opozícii. Podľa neho opozícia kritizovala rekonštrukciu Bratislavského hradu a teraz „všetci sa pred ním fotíte na bilbordoch“.

Spochybňovali opozíciu

Odvolávanie Kaliňáka je podľa Fica „čisté vytĺkanie politického kapitálu“.

Fico kritizoval poslanca SaS Jozefa Rajtára, že v  úvodnom vystúpení obvinil Kaliňáka, že zabezpečil obvinenie špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka. „Vy nemáte dunstu o tom, ako môže byť obvinený špeciálny prokurátor. Nemôže byť obvinený bez pokynu prokurátora, dokonca na najvyšších miestach.“ Zdegradoval tak podľa premiéra celé svoje vystúpenie.

„Prosím, naštudujte si elementárne pravidlá trestného konania,“ povedal Fico. Rajtár a spol. by sa podľa Fica „pokakali“, keby mali riadiť taký náročný rezort, ako je ministerstvo vnútra. „Robert Kaliňák patrí k najschopnejším ministrom, akých som kedy stretol.“

Rajtár povedal, že Kaliňák určite urobil aj dobré veci, „ale neznamená to, že má nárok klamať, kradnúť a podvádzať“.

Podľa Fica Rajtár nemá morálne právo kritizovať Kaliňáka, pretože jeho asistent porušil zákon, keď si pozrel Kaliňákove účty a dal ich médiám. Morálne právo nemá podľa Fica ani Ľubomír Galko (SaS), lebo dal odpočúvať novinárov. Kritizoval aj Igora Matoviča. Ten sa postavil pred rečnícky pult, kde stojí Fico, a potom čo ho Béla Bugár upozornil, aby si sadol na svoje miesto, odišiel Matovič zo sály.

Fico kritizoval aj predsedu SaS Richarda Sulíka za vytiahnutie majetku zo spoločnosti OLO. „Ale to je všetko v poriadku, to je demokratické, lebo to robíte vy. Najprv si pozametajte doma a potom hodnoťte niekoho iného. Nikto z mojich ministrov nikdy neodpočúval novinárov, sekretárky ani kamionistu.“

Premiér povedal, že sa čuduje, že líder hnutia Sme rodina Boris Kollár so svojou minulosťou môže byť predsedom parlamentného výboru. „NBÚ potvrdil vážne podozrenia, pokiaľ ide o obchodovanie s drogami, máme fotografiu, ktoré potvrdzujú blízkosť pána Kollára k podsvetiu, o praktikách k mladým dievčatám nechcem hovoriť.“

Fico stále býva v byte Ladislava Bašternáka, pre ktorého Kaliňáka dnes odvolávajú. Bašternák bol podozrivý z daňových trestných činov, ale polícia to odmietla vyšetrovať. Bašternáka obvinila až potom, čo na prípad upozornili médiá. Fico sľúbil, že sa od Bašternáka odsťahuje, ale doteraz tak neurobil.

„Pokiaľ nezmeníme mafiánsky štýl riadenia štátu, nepohneme veci dopredu,“ povedal v rozprave Rajtár.

„Hovoríte, že mafiánsky štát? To kto si dával raňajky s pánom Kočnerom?“ spýtal sa Rajtára poslanec Smeru a mediálny poradca premiéra Erik Tomáš.

Kaliňák si Rajtára prelustroval

Útokom na prezidenta Kisku sa v rozprave bránil aj Robert Kaliňák. Vystupoval asi 90 minút. „Poznám sa s dvomi daňovými podvodníkmi. Obidvaja boli u mňa v kancelárii. Jeden daňový podvodník ma vymenoval do funkcie,“ povedal počas rozpravy Kaliňák. „Prečo bolo zastavené stíhanie? Lebo sa na to pán prezident štyrikrát opýtal generálneho prokurátora?“

Druhým daňovým podvodníkom je podľa Kaliňáka Igor Matovič. „Deň pred daňovou kontrolou prepísal firmu na bieleho koňa,“ povedal o Matovičovi Kaliňák.

Kaliňák sa v úvode svojho vystúpenia zamyslel nad tým, či za „poľovačkou“ naňho nie sú sponzori mimovládnych organizácií a jeho postoj k migračnej kríze. „Dlho som uvažoval nad tým, prečo taká poľovačka.“ Kaliňák povedal, že sa pýtal, či to je jeho tvrdým postojom voči migrantom. „Ťažko povedať, či to začalo prekážať mimovládnym organizáciám a ich sponzorom, ktorých navštívil aj pán prezident.“ Andrej Kiska sa v USA stretol s Georgeom Sorosom.

„Musím sa priznať, že aj ja som niečo zanedbal, predovšetkým vaše dve prvé schôdze. Dnes mi to niektorí novinári vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať. Úlohy, ktoré máte, vám tomu bránia, aby ste trávili čas vysvetľovaním nezmyslov,“ povedal Kaliňák.

„Naozaj vtedy bolo predsedníctvo a každý deň sme riešili, aby Slovensko nemuselo prijímať utečencov. Vtedy na to čas nebol, dnes vidím, že je, tak sa tomu môžem povenovať,“ povedal Kaliňák k svojmu obchodu s Ladislavom Bašternákom. Minister trvá na tom, že hodnota podielu firmy B. A. Haus, ktorú od Bašternáka kúpil, bola 8-tisíc eur. Firma pritom vlastní nehnuteľnosti v pveľa vyššej hodnote. Zvyšných 422-tisíc Kaliňák zaplatil tak, že odkúpil od Bašternáka pôžičku, ktorú voči vlastnej firme mal.

Kaliňák vo vystúpení obvinil Jozefa Rajtára, že hovorí, že má vyštudovaný manažment, ale Kaliňák vraj zistil, že Rajtár vysokú školu nemá.

„Zistil som, že vy vlastne vysokú školu nemáte.“ Kaliňák povedal, že Rajtár študoval na škole, ktorá je špecialista na „vzdelávanie cez internet“.
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Pre vstup do programu sa nevyžaduje žiadne predchádzajúce vzdelanie, potrebný je osobný počítač s prístupom na internet, osobná disciplína. Tieto kurzy nereprezentujú vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Ja si myslím, že je v poriadku mať strednú školu a byť odborník, ale je rozdiel medzi pani Nicholsonovou, ktorá to nikdy nehrala, že má vysokú školu, a pánom Rajtárom, ktorý predstiera, že ju má.“

Rajtár na to povedal, že každý si môže pozrieť rebríček britskej univerzity, kde študoval. „Táto univerzita sa napríklad podieľa aj na vesmírnych letoch. Ja si uvádzam v životopise presne taký titul, aký mi prináleží, všetky školy a diplomy si uvádzam tak, ako som ich dostal.“

Rajtár bol podľa Kaliňáka členom dozornej rady v Slovenskej konsolidačnej, na čo treba vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, a preto podľa neho podvádzal.

„Vykresľuje to trochu jeho charakter.“

Kaliňák tiež povedal, že Rajtár o sebe tvrdí, že sa venuje podnikaniu, „problém je, že sme nenašli žiadny záznam v živnostenskom registri alebo v obchodnom registri“. Kaliňák hovorí, že nevie, či Rajtár len „hlúpo klamal“ alebo sa „dopustil trestného činu neoprávneného podnikania“.

Kaliňák tiež povedal, že Rajtár schválil ako člen dozornej rady Slovenskej konsolidačnej predaj pohľadávky vo výške 4 a pol milióna eur za 18-tisíc eur. „To je Bašternák čistý amatér oproti vám,“ povedal Kaliňák. „Prečo ste pripravili daňových poplatníkov o 4 a pol milióna?“

Kaliňák povedal, že predaj každej pohľadávky pod 20 percent svojej hodnoty musí schváliť dozorná rada.

Slovenská konsolidačná spravuje a vymáha pohľadávky postúpené z portfólií reštrukturalizovaných bánk. „Jej hlavným cieľom je urýchlené vyrovnanie týchto pohľadávok, a to urýchlením likvidácie neživotaschopných podnikov a podporením reštrukturalizácie životaschopných podnikov,“ píše sa na jej webe.

„Musím pozrieť konkrétnu transakciu. Pamätám sa, že cieľom nového šéfa bolo zbaviť sa nedobytných pohľadávok z 90. rokov. Konsolidačná banka už vtedy nebola banka, lebo už išla do útlmu. Tá organizácia slúžila hlavne svojho času na presun nedobytných úverov z Mečiarových čias z bánk,“ povedal Rajtár.

Vystúpenie Klaiňáka počúvali ministri Žiga, Pellegrini, Richter a Gajdoš. Žigu Kaliňák chválil.

V kauze Bžán veľmi dobre fungoval minister hospodárstva. Podľa Kaliňáka bol „aktívny, zodpovedný, profesionálny a fungoval brilantne“. 

Fico: Chýba mi Dzurinda aj Mikloš

„Takto mi chýba Dzurinda a Mikloš. Čo by som za to dal, keby tu sedeli normálne štandardné strany. Aj v prípade Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša si pamätám, keď možno tak išli na nás ako vy. Vtedy som si sadol k počítaču s Robertom Kaliňákom, otvoril som si britský register. Za tri dni sme rozbili SDKÚ,“ hovoril vo svojom druhom vystúpení počas rozpravy Robert Fico.

Foto N – Tomáš Benedikovič

„Ak nás budete nútiť mať na vás čas, my si zoberieme len noviny, to, čo je napísané na sociálnych sieťach, verejne prístupné informácie a dopadnete ako pán Rajtár. Pol hodiny nám to trvalo. Vy si myslíte, že sa necháme urážať? Že budem ticho, keď niekto zneužíva matku na daňové podvody a tvrdí, že jazdila 600 kilometrov denne? Prosím aj pána prezidenta, nemôže odpovedať na to, že prelietal súkromne milión eur tak, že odvolávame pozornosť od odvolávania Roberta Kaliňáka. Veď by ste sa všetci mali zbaliť a odísť. Veď to je čistá katastrofa, čo ste dnes predviedli,“ povedal Fico.

„Robert Fico, ty si mafia,“ povedal v rozprave Igor Matovič. Podľa neho Smer spĺňa všetky znaky organizovanej zločineckej skupiny. „Existujete dlhšiu dobu, je vás viac a vznikli ste za účelom rozkrádania a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.“

Béla Bugár potom Matovičovi povedal, že „nikdy som nerobil to, čo vy, daňového podvodníka“.

Bugár povedal Matovičovi, „že vlastnú matku ste použili na daňový podvod“. Matovič vzápätí na Bugára kričal, že on okradol svoju rodinu.

Koalícia doteraz na schôdzach o odvolávaní ministrov reagovala skôr tak, že sa do debaty veľmi nezapájala, teraz to bolo naopak. Opozícia sa dostala k slovu až po siedmej hodine večer. Lucia Nicholsonová povedala, že „Smeráci nám hackli schôdzu“.

Europoslanec Smeru Richard Sulík sa do nej zapojil cez video, v ktorom vyzval občanov, aby vydržali.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie