Denník N

Rusi budú na olympiáde v Pjongčangu pretekať jedine pod neutrálnou vlajkou

Alexander Ovečkin. Ilustračné foto – TASR/AP
Alexander Ovečkin. Ilustračné foto – TASR/AP

Ruským športovcom nezahrajú hymnu a nebudú môcť nosiť dresy s národnými symbolmi.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Ruskí športovci budú môcť na februárovej olympiáde v kórejskom Pjongčangu pretekať jedine pod neutrálnou vlajkou. Dôvodom je doping z olympiády v Soči, za ktorý dostal dištanc Ruský olympijský výbor.

V utorok o tom rozhodol Výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na zasadnutí vo švajčiarskom Lausanne.

Rusko sa tak vyhlo celoplošnému zákazu účasti na hrách, ktorý by bol prvý v 121-ročnej histórii.

Na športových podujatiach sa tiež nebudú môcť zúčastňovať zástupcovia ruskej vlády. Ruská vlajka nebude mať zastúpenie na otváracom ceremoniáli a nezaznie ani ruská hymna.

Do Pjongčangu nevydajú žiadne akreditácie členom ministerstva športu Ruska. Prezidenta OKR Alexandra Žukova suspendovali z postu člena MOV.

Zákaz účasti na akejkoľvek olympiáde do konca života dostal exminister športu Vitalij Mutko a jeho zástupca Jurij Nagornik, ktorý sa podieľali na systematickom dopingu. Mutko je v súčasnosti podpredsedom ruskej vlády.

Len pod vlajkou MOV

Ak sa na olympiáde predstaví nejaká ruská športovkyňa či športovec, jedine pod vlajkou MOV. Bude musieť dokázať, že nedopoval, a splniť prísne kvalifikačné kritériá. Rovnaké pravidlá platili aj na tohtoročných atletických majstrovstvách sveta v Londýne.

Ruský hokejový tím, ktorý by mal hrať zápas v skupine aj so Slovenskom, sa  podľa portálu insidethegames.biz bude môcť zúčastniť olympiády. No tiež len pod olympijskou vlajkou a v olympijských dresoch. To isté platí pre družstvo v curlingu.

Prezident IIHF (organizátora hokejového turnaja) Rene Fasel povedal, že situáciu je ešte skoro komentovať: „Potrebujeme 24 až 48 hodín. Niečo také musíme riešiť poprvýkrát v histórii.“

Ruský športovec, ktorý sa napokon zúčastní hier pod olympijskou vlajkou, bude označený termínom Olympijský športovec z Ruska.

V oficiálnych záznamoch navždy bude, že Rusko v Pjongčangu 2018 získalo nula medailí.

Vyhlásenie MOV prišlo po správe disciplinárnej komisie, ktorej vyšetrovanie trvalo sedemnásť mesiacov. Viedol ju bývalý švajčiarsky prezident Samuel Schmid. Tvrdí, že našiel dôkazy o „systematickej manipulácii s antidopingovými pravidlami a systémom“.

V správe sa píše, že systém bol odlišný ako ten, ktorý zaviedli v bývalej NDR, ale mal mnohé „podobnosti“.

„Bol to bezprecedentný útok na integritu olympijských hier a športu. Výkonný výbor MOV vydal primerané sankcie za túto systematickú manipuláciu, zatiaľ čo sa snažil chrániť čistých športovcov. Malo by to urobiť hrubú čiaru za touto epizódou, ktorá nás poškodila, a malo by to slúžiť ako katalyzátor pre efektívnejší antidopingový systém vedený Svetovou antidopingovou agentúrou,“ povedal predseda MOV Thomas Bach.

MOV okrem toho udelil Ruskému olympijskému výboru pokutu 15 miliónov dolárov. V rámci nej uhradí náklady na vyšetrovanie dopingu a musí prispieť k založeniu nezávislej testovacej agentúry.

Čaká sa na reakciu

Nie je úplne jasné, ako bude Rusko reagovať. Rusi predtým vraveli, že olympiády pod neutrálnou vlajkou sa nezúčastnia a hry budú bojkotovať. KHL zasa hrozila, že zakáže všetkým hokejistov v súťaži zúčastniť sa olympiády. To by sa dotklo aj slovenských hokejistov, ktorí hrajú za Slovan či v niektorých iných kluboch.

MOV vylúčil aj šéfa KHL Dmitrija Černyšenka, ktorý bol šéfom organizačného výboru v Soči, z Koordinačnej komisie pre olympiádu v Pekingu v roku 2022. Podľa novinára Davida Owena je preto ťažké si predstaviť, že Černyšenko pustí hráčov KHL na olympiádu.

Posledné dni to však vyzeralo, že reakcia nemusí byť taká drsná. Hovorca Kremľa v pondelok povedal, že bojkot momentálne nezvažujú.

„Nie, nezvažujeme to. Ako sme povedali predtým, nesúhlasíme s mnohými rozhodnutiami proti nám, vrátane tých od Svetovej antidopingovej agentúry. Sme proti neopodstatneným zásahom voči právam našich športovcov. Zároveň bude Rusko ctiť olympijské hodnoty. Tak to povedal Putin, je to jeho rozhodnutie,“ povedal Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS.

V stredu by mal mať Vladimir Putin televízny prejav, v ktorom by mal spomenúť aj rozhodnutie ohľadom účasti v Pjongčangu. Rusko patrí medzi najúspešnejšie krajiny zimných olympijských hier, väčšinou končí v prvej päťke medailovej bilancie.

V Soči ju vyhrali, no pre doping im v posledných týždňoch disciplinárna komisia MOV vylúčila 25 športovcov a vzala 11 medailí. Následne sa Rusko prepadlo na 5. miesto.

Juhoslávia aj Macedónsko

Nebolo by to prvýkrát, čo by športovci na olympiáde bojovali pod neutrálnou vlajkou, no takýto výrazný zákaz je precedensom, píše New York Times.

Prvý raz sa tak stalo v roku 1980, keď sa niektoré západné národné olympijské zväzy nechceli pripojiť k bojkotu olympiády v Moskve zo strany ich vlád. Viacero športovcov súťažilo samostatne.

V roku 1992 pod olympijskou zástavou pretekali športovci vtedajšej Juhoslávie a novovzniknutého Macedónska. Na Juhosláviu boli vtedy pre vojnu uvalené sankcie a Macedónsko ešte nestihlo vytvoriť svoj vlastný olympijský výbor. Celkovo sa zúčastnilo olympiády v Barcelone skoro 60 neutrálnych športovcov, traja z Juhoslávie získali v streľbe medaily.

Jeden indický sánkar štartoval v Soči v roku 2014 ako nezávislý, pretože MOV uvalila sankcie na indický olympijský výbor za zasahovanie vlády do jeho volieb. Počas olympiády prišlo k opakovaniu volieb, sankcie zrušili a ďalší športovci už mohli súťažiť pod indickou vlajkou.

V roku 2016 v Riu zasa nemohli pod vlastnou zástavou súťažiť kuvajtskí športovci pre zasahovanie vlády do ich olympijského výboru. Fehajd al-Díhání získal ako prvý neutrálny športovec olympijské zlato, keď vyhral streleckú súťaž v dvojitom trape.

Počas slávnostnej ceremónie viala na mieste pre víťaza namiesto kuvajtskej olympijská zástava a namiesto kuvajtskej hymny si víťaz vypočul hymnu olympijskú. Tak by to bolo teraz aj v prípade Ruska.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Doping v Rusku

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie