Denník N

Za obhajobu očkovania proti rakovine ocenili japonskú vedkyňu. V domovine sa jej vyhrážajú a žalujú ju

Riko Muranaka na snímke z decembra tohto roka. Minulý týždeň jej udelili prestížnu Maddoxovu cenu. Reprofoto – Twitter@rikomrnk
Riko Muranaka na snímke z decembra tohto roka. Minulý týždeň jej udelili prestížnu Maddoxovu cenu. Reprofoto – Twitter@rikomrnk

Dezinformačná kampaň spôsobila, že v Japonsku došlo k poklesu očkovania proti rakovine krčka maternice zo 70 percent na 1 percento žien. Japonská lekárka sa postavila za vakcínu a jej odvážny postoj ocenili prestížnou cenou.

Japonskej lekárke a vedkyni Riko Muranakovej z Kjótskej univerzity, ktorá sa v rodnej krajine postavila proti dezinformáciám o vakcíne proti rakovine krčka maternice, udelili minulý týždeň prestížnu Maddoxovu cenu.

Ocenenie sa udeľuje osobnosti, ktorá sa postaví na obranu vedeckých poznatkov, čo sú vo verejnom záujme, a čelí pritom nevyberaným útokom na svoju osobu.

Japonskú vedkyňu vybrali spomedzi viac ako sto nominovaných, ktorí pochádzali z 25 krajín.

Porota ocenila jej odvahu, že napriek osobným útokom, súdnemu sporu či útrapám na univerzite sa nevzdala a už dva roky píše o bezpečnosti a užitočnosti vakcíny proti HPV vírusu, ktorý zapríčiňuje rakovinu krčka maternice.

Dobrovoľné očkovanie

Ak sa žena infikuje ľudským papilomavírusom (HPV), môže sa u nej vyvinúť rakovina krčka maternice. Úmrtnosť máme asi dvoj- až trojnásobnú v porovnaní s vyspelou Európou, povedal v minulosti pre Denník N lekár a vedec Pavol Janega z Medirex Group Academy.

Gynekológ Jozef Adam z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove pre Denník N povedal, že na Slovensku nie je očkovanie proti HPV povinné a je na dobrovoľnej báze. „Viac ako 550 ženám na Slovensku diagnostikujeme rakovinu krčka maternice a približne 200 žien ročne zomiera,“ dodal odborník.

Lekár Adam nám vysvetlil, že „očkovacia schéma je trojdávková, u mladých dnes dvojdávková. Podľa matematických predpokladov je zaočkovanie minimálne na 20 rokov“. Dodal, že zdravotné poisťovne Union a Dôvera – na rozdiel od Všeobecnej zdravotnej poisťovne – poskytujú svojim poistencom príspevky na vakcínu, ak spĺňajú stanovené podmienky.

Zo 70 percent na 1 percento

Čo sa týka Japonska, v roku 2013 sa HPV vakcínou očkovalo v krajine až okolo 70 percent žien. Lenže potom sa v televízii a v novinách začali objavovať správy, že vakcína je nebezpečná. Televízne stanice opakovane vysielali video s mladou ženou, ktorá má záchvaty, údajne preto, že dostala HPV vakcínu.

Japonské ministerstvo zdravotníctva sa zľaklo a stiahlo štátny program, ktorý nabádal na očkovanie. Z toho dôvodu kleslo v krajine očkovanie proti rakovine krčka maternice na 1 percento žien, hoci HPV vakcína je v krajine dostupná zadarmo.

Muranaková pre Denník N povedala, že médiá pri informovaní o vakcíne zlyhali: „Nevyhodnotili dobre informácie, čo mali k dispozícii, a písali o tých ľuďoch, ktorí len najviac kričali. Najhoršie je, že si myslia, že robia nejakú spravodlivú vec, lebo bránia tých, ktorí ‚akože trpia‘.“

Výskyt rakoviny krčka maternice u nás a v EÚ

Výskyt rakoviny krčka maternice v rokoch 1980 až 2013: Slovensko (červená), EÚ (zelená), členské krajiny EÚ spred rozšírenia v roku 2004 (modrá). Zdroj – European Health for All Database (HFA-DB)

Vakcína je mimoriadne bezpečná

Svetová zdravotnícka organizácia vo svojom vyhlásení z júla tohto roku píše, že „HPV vakcíny sú mimoriadne bezpečné“. Organizácia ďalej uvádza, že „napriek rozsiahlym dátam o bezpečnosti vakcíny sa pozornosť zameriava na nepodložené prípady a obvinenia“.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sme v roku 2012 zaznamenali vo svete až 630-tisíc prípadov rakoviny, ktorá súvisela s infekciou HPV vírusom, z toho až 84 percent tvorila rakovina krčka maternice.

V rozhovore pre magazín Science ocenená vedkyňa povedala, že v Japonsku diagnostikujú ročne asi 27- až 28-tisíc žien s rakovinou krčka maternice, z nich 3-tisíc zomrie.

Obrovské epidemiologické štúdie, ktoré sa robili na státisícoch detí v Dánsku a vo Švédsku a na viac ako milióne detí a dospelých vo viacerých krajinách, neukázali, že by existovalo spojenie medzi HPV vakcínou a autoimunitnými, neurologickými, kardiovaskulárnymi či inými ochoreniami.

Gynekológ Adam pre Denník N o bezpečnosti vakcíny HPV povedal: „Na základe dlhoročných skúseností a klinických štúdií sú očkovacie látky bezpečné a neboli potvrdené žiadne vážnejšie život ohrozujúce nežiaduce príhody. Vakcíny neobsahujú živé vírusy a nemôžu vyvolať samotné ochorenie.“

Výhražné správy

Japonka sa do sporu o HPV vakcíny dostala po prvý raz v októbri v roku 2015, keď o téme napísala prvý článok. Pre Denník N povedala: „Článok mal obrovský ohlas, tak som v písaní pokračovala. Robila som to kvôli dievčatám, ktoré sú aj nie sú očkované.

Dievčatá, ktoré očkovali a tvrdia, že im vakcína ublížila, dostávajú pomerne nebezpečnú liečbu vrátane výmeny krvnej plazmy, liekov proti demencii či stimulácie miechy (z angl. spinal cord stimulation). Vychádza to z predstavy, že symptómy vyvolala autoimunitná odpoveď, ktorá bola reakciou na HPV vakcínu.“

Ocenená vedkyňa čelí za svoje aktivity osobným útokom. „Dostala som veľa výhražných správ,“ hovorí pre Denník N a vymenúva ďalšie príkoria: „Pravidelné stĺpčeky v novinách mi zrušili, vydavateľ mi zrušil vydanie hotovej knihy a japonské médiá sa ma stránia. Do dnešnej chvíle len dvoje malých japonských novín písali v krátkom článku o tom, že som dostala Maddoxovu cenu.“

Čelí žalobe

Na Muranakovú je podaná aj žaloba. Za ohováranie žaluje kolegyňu vedec Shuichi Ikeda. Kauza sa začala tým, že Ikeda vystúpil v populárnej televíznej šou s obrázkom mozgu myši, ktorý mal ukazovať, že sa v ňom po podaní očkovacej látky nachádzali ložiská abnormálnych autoprotilátok (z angl. autoantibodies).

Keď Muranaková vypátrala zdroj obrázka, zistila, že experiment sa týkal iba jedinej myši. Prezentovaný obrázok navyše neukazoval mozog po aplikácii HPV vakcíny, ale inej očkovacej látky. Hlodavec zaradený do výskumu bol geneticky modifikovaný a produkoval autoprotilátky prirodzene, ako starol.

Nárast antiintelektualizmu

Japonská vedkyňa a lekárka pre Denník N povedala, že ju trápi nárast antiintelektualizmu a antivakcinačného hnutia. „K laikom sa veľmi rýchlo dostanú takzvané alternatívne fakty, ktoré sa voľne šíria internetom,“ dodala Muranaková.

Katsuyuki Kinoshita z japonskej asociácie pôrodníkov a gynekológov, ktorý Muranakovú na Maddoxovu cenu nominoval, pre britský denník Guardian povedal: „Jej odvážne činy, ktorými ukazuje bezpečnosť HPV vakcíny napriek všetkým urážkam, súdnemu sporu a pokusom o zničenie jej profesionálneho statusu, stelesňujú ducha Maddoxovej ceny.“

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie