Denník N

V Bratislave zamrzlo 7 bezdomovcov, ďalších desať zachránil Vagus, no dochádzajú mu peniaze

V týchto dňoch ide ľuďom bez domova o život. Foto – TASR
V týchto dňoch ide ľuďom bez domova o život. Foto – TASR

Zima udrela rýchlo a združeniu Vagus chýbajú peniaze na pomoc pre ľudí bez domova, jeden výjazd stojí 35 eur.

V Bratislave sa zima iba začína a najchladnejšie obdobie ešte len príde, a na ulici už zomrelo sedem ľudí. Ide o údaj za posledné dva mesiace, niekoľko z nich zamrzlo, ďalší zomreli v priamej súvislosti so zimou a bez toho, že by im niekto pomohol.

Studený bol najmä uplynulý týždeň – kombinácia silného sneženia, studeného vzduchu a vetra bola pre bezdomovcov príliš ostrá skúška na to, že je len začiatok decembra.

„Súčasný stav je alarmujúci. Ešte nikdy nezahynulo toľko ľudí za taký krátky čas. Sneží a mrzne už nielen v noci, ale aj počas dňa,“ hovorí Sergej Kára. Združenie Vagus, ktoré Kára založil, ďalších desať ľudí pred zamrznutím zachránilo.

Kára v marci hovoril, že počas predošlej zimy zomrelo vplyvom zimy 15 až 20 ľudí, no nemôžu sa spoliehať na oficiálne štatistiky a aj teraz si úmrtie overujú cez internet alebo od ľudí v teréne.

Podľa vlaňajšieho sčítania žije v hlavnom meste najmenej 2-tisíc ľudí bez domova, z toho takmer tristo je detí. Skutočný počet bezdomovcov v hlavnom meste je však podľa odhadov viac ako dvojnásobný.

Kára hovorí, že združeniu Vagus chýbajú v najkritickejšom období peniaze, aby mohli ľuďom bez domova ďalej pomáhať.

„Ak im nebudeme môcť v uliciach pomáhať my, nepomôže im už nikto, pretože sme v mnohých prípadoch jediní, kto to dokáže robiť,“ hovorí. Vagus spustil kampaň Voláme SOS, cez ktorú môžu ľudia prispieť združeniu.

Jeden výjazd, ktorý môže zachrániť človeka, stojí 35 eur, jedlo, oblečenie, hygiena a teplo pre dvoch ľudí v centre Domec stojí 15 eur.

„Situácia je veľmi vážna. Ak sa nám nepodarí vyriešiť nedostatok financií, nebudeme môcť robiť svoju prácu a ľudia bez domova budú ďalej umierať, pretože v teréne nebude nikto, kto by im pomohol. Vopred ďakujeme za každé euro, využijeme ho zodpovedne, transparentne a užitočne,“ vraví Kára.

Vagus dostal tento rok od mesta dotácie 103-tisíc eur, z toho 20-tisíc je príspevok na celoročnú prácu v teréne. Bratislavský kraj je podľa najnovších údajov z tohto roka tretím najbohatším regiónom Európskej únie. V rebríčku HDP na obyvateľa ho z 264 regiónov predbehli len Hamburg a Luxemburg.

Vedenie magistrátu tvrdí, že sa koncom novembra stretli s viacerými mimovládkami, aby sa pripravili na krízovú situáciu počas zimy. Vagus sa s mestom dohodol, na kúpe termosiek a stoličiek.

„Na oblasť práce s ľuďmi bez domova mesto každoročne navyšuje finančné prostriedky. Z pôvodných 145-tisíc je to v tomto roku 367-tisíc eur. Navýšenie finančných prostriedkov na výkon terénnej sociálnej práce na území Bratislavy je naplánované aj v rozpočte na budúci rok,“ vraví hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie