Denník N

Koalícia schválila rozpočet, hoci sama nevie, ako sa budúci rok zvýšia platy

Foto - TASR
Foto – TASR

Schválený rozpočet ráta s deficitom 0,8 %, 13. plat a príplatky za nočné by podľa ministra financií mali výsledok skôr zlepšiť.

Parlament v stredu schválil rozpočet vlády Roberta Fica na budúci rok, ktorý už po šiesty raz pripravil minister financií Peter Kažimír.

Hlavným posolstvom rozpočtu je, že Ficova vláda ani v budúcom roku neráta s vyrovnaným rozpočtom a má v pláne míňať viac, než budú rozpočtové príjmy. Túto výčitku si Kažimír musel pomerne často vypočuť aj v rozprave od opozičných poslancov.

Za návrh rozpočtu hlasovalo 82 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 59 poslancov.

Rozpočet verejnej správy má mať v budúcom roku deficit 0,83 % HDP. Vláda počíta s vyrovnaným rozpočtom až v roku 2020.

Kažimír viackrát deklaroval, že deficit určite nebude vyšší, aj keby parlament schválil opatrenia, s ktorými on ako minister nerátal. Lenže keď jeho podriadení pripravovali rozpočtové čísla, nevedeli ešte, ako Smer plánuje nastaviť vyššie príplatky za prácu v noci a cez víkendy a SNS 13. a 14. platy.

Odhad rastu platov neráta s príplatkami

Dosah nových plánovaných opatrení koalície nie je zrejmý ani dnes. Nočné a víkendové príplatky sa po stretnutí Fica so zamestnávateľmi na mimoriadnej tripartite idú prerábať.

Predseda SNS Andrej Danko predstaví detaily návrhu daňovo a odvodovo zvýhodnených 13. a 14. platov až v januári, aspoň tak to avizoval. Ekonómovia ministerstva financií odhadli, že rozpočet to môže stáť 20 miliónov eur, v rozpočte je na to rezerva.

V rozpočte sa nerátalo ani so zrušením odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov, čo na poslednú chvíľu pretlačil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Minimálne to znižuje dôveryhodnosť toho, že je schválený rozpočet reálny.

Zatiaľ sú to opatrenia, ktoré by príjmom rozpočtu mali pomôcť. Rozpočet má aj riziká, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť ich odhadla na úrovni 0,6 až 0,8 % HDP ročne.

Pripomeňme, že podľa rozpočtovej rady by sme vyrovnaný rozpočet mohli mať už v budúcom roku, ak by sa ekonomike darilo podobne ako teraz a vláda by neprijala žiadne nové opatrenia, len by sa držala zákonov, ktoré už fungovali doteraz.

Rozpočet ráta s tým, že ekonomika bude aj v budúcom roku slušne rásť, má si polepšiť o 4,2 % (v tomto roku to bolo o 3,3 %).

Nominálne mzdy majú rásť o 4,6 % a reálne o 2,9 %. Odhad, ako rýchlo budú rásť platy, však neráta s vyššími príplatkami za prácu, ani s odvodovým zvýhodnením 13. a 14. platov.

Vyššie platy učiteľov o 6 % (k zvýšeniu došlo od septembra) budú stáť asi 8o miliónov eur. Ak sa im zvýšia aj v roku 2018, tak najskôr od septembra.

Platy zamestnancov vo verejnej správe stúpnu od januára o 4 % a od septembra sa zvýšia o 2 % funkčné platy. Na jar by sa mali upraviť platy ústavných činiteľov, ktoré sa od januára zvyšujú o symbolické jedno euro.

Nezamestnanosť má v budúcom roku klesnúť na 7,3 % (z 8,2 %).

Komisia rozpočet veľmi nechválila

Európska komisia pri nedávnom hodnotení rozpočtov členov eurozóny už nezaradila rozpočet Slovenska medzi najlepšie v eurozóne. Všimla si tiež, že vláda napíše do rozpočtu jedno číslo deficitu a o pár mesiacov ho v inom svojom dokumente zmení na vyššie.

Komisia predpokladá, že v budúcom roku budeme mať rozpočtový deficit 1 %, teda vyšší, než očakáva vláda. Brusel pri odhade vychádzal z dát, ktoré mu ministerstvo zaslalo ešte v októbri, takže tiež ešte nemal dosť informácií o opatreniach, ktorých detaily sa stále len spresňujú.

Naposledy sa Ficovej vláde podarilo dodržať rozpočtový sľub v roku 2013 – odvtedy jej to už nevychádza. Napríklad vlani mal byť deficit 1,9 % a bol 2,2 %. V tomto roku mal byť 1,3 % a bude 1,6 %.

Rozpočtová rada o rozpočte hovorí, že vláda v dostatočnej miere nevyužíva priaznivé ekonomické podmienky na zrýchlenie konsolidácie rozpočtu.

Hrubý dlh krajiny sa má v budúcom roku znížiť na 49,9 percenta z odhadovanej úrovne 51,1 percenta v roku 2017, ale to preto, že ekonomika rýchlo rastie.

Rezervy sú mimo kontroly parlamentu

Rozpočet na budúci rok je špeciálny aj tým, že sa v ňom spomínajú aj niektoré odporúčania tímu Hodnoty za peniaze. Podľa jeho ekonómov ide o opatrenia za 111 miliónov eur do roku 2020. Ak teda opozícia Kažimíra za niečo chváli, je to najmä za Hodnotu za peniaze.

Výdavky na obranu sú v rokoch 2018 a 2019 plánované vo výške 1,22 %. V roku 2020 sa majú podľa rozpočtu zvýšiť na 1,6 %.

Z rozpočtu tiež vyplýva, že vláda neplánuje ani v ďalších troch rokoch viac peňazí na údržbu a opravy ciest. A to jej odporúčajú už aj ekonómovia z Hodnoty za peniaze.

V rozpočte je niekoľko rezerv, napríklad rezerva na zhoršenie daňových a nedaňových príjmov v sume 140 miliónov eur. Je v ňom aj rezerva „na riešenie vplyvov nových zákonných úprav a iných vplyvov“, je vo výške 107 miliónov.

Rozpočtová rada upozornila, že rezervy v rozpočte v posledných rokoch rastú, ich použitie nie je často viazané na konkrétny účel a je tak mimo kontroly parlamentu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie