Denník N

Historický nárok na Jeruzalem patrí do histórie

Pohľad na Jeruzalem. Foto: TASR/AP
Pohľad na Jeruzalem. Foto: TASR/AP

Bývalé krivdy sú podružné oproti tým, ktoré na Blízkom východe ešte len môžu spôsobiť jednostranné kroky.

Pre Židov ako národ a židov ako vyznávačov judaizmu je Jeruzalem tisícročia najdôležitejším miestom na svete, ústredným zemepisným bodom ich náboženskej i národnej identity. Pre islam sa Jeruzalem stal významným až neskôr, je iba tretím najdôležitejším mestom moslimov po Mekke a Medine a jeho náboženský význam sa namiesto množstva historických a vieroučných prameňov opiera o jeden sporný verš Koránu – je teda skôr vecou sčasti účelovej interpretácie.

Pre moslimov bol ostatne Jeruzalem vždy dôležitý skôr z politických ako náboženských dôvodov – zaujímali sa oň hlavne vtedy, ak ho mal v rukách niekto iný, a keď ho získali, obvykle oň rýchlo strácali záujem, píše český islamológ Zdeněk Müller v knihe Jeruzalém mezi minulostí a budoucností..

Z tohto pohľadu sa vec zdá jasná a rozhodnutie Donalda Trumpa uznať Jeruzalem formálne hlavným mestom Izraela vyzerá ako správne. Lenže ním nie je.

Dôvod je prostý: historické argumenty patria do histórie, ich relevantnosť pre súčasný reálny život je veľmi obmedzená. A realita je taká, že Jeruzalem je posvätným mestom viacerých náboženstiev a symbolom niekoľkých moderných nacionalizmov, ktoré sú zaň ochotné prelievať krv. Je to tiež mesto obývané ľuďmi rôznych národov a náboženstiev – je vedľajšie, ako sa tam dostali a kto tam bol skôr, podstatné je, že tam sú a musia žiť vedľa seba.

Preto je štatút Jeruzalema jednou z najcitlivejších rozbušiek sveta. Historické pravdy a najmä bývalé krivdy sú druhotné oproti tým, ktoré ešte len môže spôsobiť silácke trasenie s touto výbušninou. Niet lepšej cesty, než sa o Jeruzaleme nejako dohodnúť a o mesto sa podeliť. A kým sa tak stane, čo asi bude na veľmi dlho, vyvarovať sa jednostranných krokov, ktoré by akékoľvek budúcej dohode zabránili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie