Denník N

Denníky N a SME sa sťažujú na Ficovo mlčanie. Ospravedlnia sa, ak pochybili

Premiér necháva niektoré otázky naďalej bez odpovede. Foto - TASR
Premiér necháva niektoré otázky naďalej bez odpovede. Foto – TASR

Oba denníky podali spoločné podanie na Tlačovú radu. Má posúdiť, či novinári píšuci o kaštieli v Rusovciach a Ficovej podpore Janukovyčovi porušili zásady novinárskej etiky.

Už viac ako rok neodpovedá premiér Robert Fico na otázky redaktorov denníka SME. Po odchode časti redakcie na jeseň minulého roka svoje embargo rozšíril aj na Denník N.

Teraz sa oba denníky rozhodli podať sťažnosť na Tlačovú radu, keďže podľa tlačového zákona sú orgány verejnej moci „povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti“.

Fico tvrdí, že denníkom neodpovedá predovšetkým pre dva konkrétne články z prelomu rokov 2013 a 2014. V prvom článku redaktora Mirka Tódu redakcia denníka Sme doplnila z agentúrnej správy, že premiér podporil Janukovyča, v druhom Mária Benedikovičová písala o chystanom prezidentskom byte v kaštieli v Rusovciach. Obaja dnes pôsobia v Denníku N.

Ospravedlnia sa, ak urobili chybu

Fico žiadal od SME za oba články opravu. Tvrdil, že Janukovyčov režim v skutočnosti nepodporil a odmietol aj myšlienku, že mu štát chystá sídlo v kaštieli pre prípad, že vyhrá prezidentské voľby, ktoré sa mali konať o niekoľko mesiacov.

Matúš Kostolný, vtedajší šéfredaktor SME a dnes šéfredaktor N, zverejnenie opravy odmietol. Argumentoval tým, že v prípade Ukrajiny denník vychádzal z agentúrnej správy, ktorú neskôr na webovej stránke doplnil a rozšíril. Informácia o prezidentskom sídle zasa podľa Kostolného mala svoj základ v plánoch prezidentskej kancelárie prebudovať kaštieľ na rezidenciu pre hlavu štátu.

Uznal však, že autorka textu mala poslať priamu otázku Úradu vlády, či by sa Fico v prípade zvolenia do kaštieľa nasťahoval.

Denníky SME a N v žiadosti z tohto týždňa požiadali Tlačovú radu, aby oba články posúdila. „Zaväzujeme sa rešpektovať výsledok rokovania pred Tlačovou radou, a v prípade, že rada svojím rozhodnutím konštatuje porušenie novinárskej etiky, oba denníky zverejnia opravu tak, ako to Robert Fico požaduje,“ píšu v sťažnosti, ku ktorej sa pripojili vydavatelia oboch novín.

Rada podnet prijala

Šéf Tlačovej rady Július Lörincz povedal, že podanie evidujú a budú o ňom rokovať. „Informujeme o ňom tlačový odbor Úradu vlády ako odporcu a budeme sa tým zaoberať ako sťažnosťou na porušenie zásad slobodného prístupu k informáciám.“

Denník N oslovil tlačový odbor Úradu vlády s otázkou, či podobne ako noviny mienia rešpektovať rozhodnutie Tlačovej rady.

„Z už známych faktov je evidentné, že redaktori v oboch prípadoch uviedli nepravdivé tvrdenia, teda klamali, a je smutné, že ani po takomto dlhom čase nie sú schopní sami uznať svoje profesionálne pochybenia, čo zostáva prekážkou na obnovenie štandardných korektných vzťahov,“ odpísali.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie