Denník N

Drucker schváli prvé manuály pre lekárov, aby všetkých liečili rovnako

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lekári budú mať postupy, ktoré im poradia, ako majú postupovať. Ide o kľúčovú zmenu, ktorú od budúceho roka zavedie ministerstvo zdravotníctva.

Zavedenie takzvaných štandardných liečebných postupov je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) sľúbil pripraviť. V piatok na ministerstve schvália manuály pre prvých päť lekárskych oblastí, ktorými by sa mali lekári už v budúcom roku riadiť.

V praxi ide o to, aby každý lekár, ambulancia či nemocnica liečili každého pacienta s danými príznakmi rovnako, podľa najlepších súčasných overených vedeckých odporúčaní. Dnes sa totiž stáva, že ak príde pacient napríklad s angínou, rôzni lekári postupujú rôzne. Niektorý mu urobí test, iný mu hneď predpíše antibiotiká.

So štandardmi bude jasné, na čo má pacient nárok, lekár bude vedieť, že ak bude postupovať podľa štandardov, bude to podľa najnovších vedeckých poznatkov a dostane to aj zaplatené od poisťovne. Aj napriek tomu Drucker predpokladá, že to nezvládnu všetci lekári.

Po novom by malo byť jasne dané, aké vyšetrenia a postupy by mal lekár urobiť pri konkrétnych príznakoch či ochoreniach. „Niekto ide podľa najnovších postupov, niekto to vôbec nedodržiava,“ povedal minister Drucker. Keď sa popíšu štandardy, už nebude rozhodovať, či bol lekár na kongrese alebo či si naštudoval najnovšie postupy, lebo ich bude mať opísané v štandardných postupoch.“

Ľahšie prípady budú mať všeobecní

Jasne sa tiež definuje, kto sa má starať o pacienta s konkrétnou diagnózou. Napríklad ak bude mať mladý človek bez žiadnych chronických ochorení vysoký tlak, nemusí chodiť ku kardiológovi. Podľa štandardných postupov by sa o neho mohol starať všeobecný lekár.

Ak by však mal pacient s vysokým tlakom komplikácie, bude ho liečiť kardiológ, ktorý bude mať viac času, lebo o jednoduché prípady sa bude starať všeobecný lekár.

Pilotné zavádzanie štandardov sa začne v prvom štvrťroku budúceho roku. Poisťovne vyberú lekárov, ktorí s postupmi začnú. Poisťovne budú aj kontrolovať dodržiavanie štandardov. Ak nebude lekár postupovať podľa štandardov, môže sa stať, že neuhradia liečbu.

Drucker hovorí, že väčšina, možno 98 percent prípadov, môže ísť podľa štandardného postupu. A ak ho lekár nepoužije, mal by to vedieť odôvodniť.

Napríklad dnes niektorí lekári posielajú pacientov na CT „pre istotu“, aby si napríklad potvrdili diagnózu. V štandardoch bude po novom napísané, v akých prípadoch má lekár na CT pacienta poslať. Nemalo by to byť „pre istotu“, ale len v odôvodnených prípadoch. To môže podľa Druckera skrátiť aj čakanie na CT vyšetrenie, lebo sa bude robiť vtedy, keď to je potrebné.

Zatiaľ päť

Na príprave štandardov pracuje podľa ministra Druckera približne 1200 ľudí. Cieľ je opísať cestu pacienta od prevencie cez diagnostiku až po liečbu. V štandardoch sa tak opisuje, čo by v danom prípade mali robiť záchranári, všeobecní lekári, špecialisti až po lekára či sestru v nemocnici.

Definuje sa v nich, kedy treba urobiť testy z krvi, kedy poslať pacienta na CT, ale aj to, ako predchádzať ochoreniu a ako často pacienta sledovať.

Ministerstvo štandardy pripravuje postupne, v piatok by mali schváliť prvých päť. Tie sa týkajú primárnej pediatrie, ošetrovateľstva, radiačnej onkológie či kardiológie. V januári by sa mali schvaľovať ďalšie.

Celkovo pracujú momentálne na 25 medicínskych odboroch a v nich budú mať vypracovaných minimálne desať postupov. Na štandardoch pracujú zatiaľ slovenskí odborníci, na záver ich hodnotia zahraniční experti.

V rokoch 2018 až 2019 sa budú pripravovať štandardy pre ďalšie odbornosti, malo by ísť o sto až 125 oblastí. Ako prvé pripravujú postupy pre najčastejšie postupy, na ktoré ide najviac peňazí. Na ministerstve nepreberajú len zahraničné postupy, ale upravujú ich na slovenské podmienky.

Štandardy by mali pomôcť aj k tomu, aby sa lepšie prerozdeľovali peniaze. Dnes sa totiž nesleduje, aké má liečba výsledky. Preto sú lekári podľa Druckera zle ekonomicky motivovaní. „Poskytovateľ časom zistí, že keď chce zarobiť peniaze, pozrie sa, čo zarába, a vedie to k zbytočnej liečbe aj diagnostike,“ povedal minister.

Preto chce zmeniť spôsob, ako budú odmeňované poisťovne, ktoré by mali tlačiť na lekárov a nemocnice, aby sa zamerali na to, aké sú výsledky liečby, nie na liečbu ako takú.

Po zavedení štandardov môže podľa Druckera prísť k tomu, že bude treba na starostlivosť viac peňazí. Lebo niektorí lekári budú robiť viac vyšetrení či testov ako dnes. Očakáva však, že sa nájdu peniaze aj vo vnútri systému, lebo sa napríklad nebudú vyšetrenia či testy robiť viackrát.

Vďaka štandardom sa bude dať aj lepšie odhadnúť, koľko peňazí bude treba na starostlivosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie