Denník N

Bubliť sa je ľudské

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovo bublina prekonalo zaujímavú metamorfózu.

Bublina bola ešte nedávno priezračne jasná záležitosť – nereálna, prípadne zveličená, neskutočná vec, ktorá ľahko praskne a ostane len vzduch (nafúknutá, bulvárna, mediálna).

Najprv mi pri novšom význame slova „bublina“ trochu dvíhalo ruku s bublifukom. Protestovať sa mi chcelo, a nie preto, lebo slovníky tento význam ešte nešípia.

Je to sťaby obvinenie: žiješ si len vo svojom priestore, iné nevnímaš ani nekontaktuješ, takže pohľad na svet máš nevyhnutne skreslený – a to dobrovoľne, na večné časy a nikdy inak.

Prehľadanie mailovej schránky a korpusu slovenského jazyka prinieslo k bubline veľmi odlišné výsledky. V mojej komunikácii význam „viac-menej uzavretá sociálna skupina“ v priebehu tohto roka nadobudol ťažkú prevahu. Nafúknuté bubliny nepoužívam takmer vôbec, občas sa zaoberám „chýbajúcou bublinou“ na knižnej strane xxx, lebo je to moja práca, a trápia ma najmä bubliny – sociálne skupiny, hoci som ich dlho dávala do opovržlivých úvodzoviek. Dokonca ani psa menom Bublina som už dávno nestretla, ale možno by stačilo nové vydarené vydanie Foglara, ktorý momentálne leží v zabudnutí.

Hoci vám mnohí ľudia vrátane mňa budú tvrdiť, že bubliny vedome nepestujú, z Facebooku vyhadzujú len v krajnom prípade a necúvajú zo žiadnej diskusie, neznamená to možno nič, len toľko, že zvnútra bublina vyzerá ako normálna letná obloha. Jednoducho kráčate prírodou a rozbijete si nos o neviditeľnú stenu.

Naposledy sa mi to stalo v deň župných volieb. Podľa svojej bubliny by som bola hádala účasť vari aj 60 percent (a keby som bola fašista, istotne narátam aj vyše stopercentnú, lebo po voľbách sa ukázalo, že títo dobrí ľudia si percentá v jednotlivých obciach veselo sčítavali a to bolo radosti nad výsledkami).

No padla som na zem a strop mi dal druhú, lebo ako sme dve osoby vpochodovali do onej miestnosti okolo siedmej večer, boli sme na jednom papieri prvý živý volič a na druhom papieri boli zakrúžkované tri či štyri mená. „Bublina nás pekne obtoto,“ pošepkala som. Zo záchvatu detinského sklamania sa bolo treba dostávať celý večer pomocou racionálnych argumentov a veselých informácií. Pretože v našej bubline naozaj bola účasť obrovská. Vo fašistickej sa neodvažujem hádať, lebo tí borci, ktorí si odložili sily na druhé kolo, musia byť za exotov ešte aj v týchto kruhoch.

Bublina sa rozpleskla vo volebnej miestnosti. Ešte tak vedieť, v čom ma oklame nabudúce.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie