Denník N

Maďarič sa vzdal funkcie podpredsedu Smeru, Richter chce zostať ministrom

Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister kultúry už ani nejde na predsedníctvo strany.

Predsedníctvo Smeru bude dnes večer rokovať o tom, ako v strane ďalej po župných voľbách. V sobotu bude mať strana snem v Martine.

Rozhodnúť by sa malo o tom, či Marek Maďarič bude ďalej podpredsedom strany a či minister práce Ján Richter zostane vo funkcii ministra alebo generálneho manažéra strany.

Richter už vyhlásil, že chce zostať radšej ministrom a vzdá sa funkcie generálneho manažéra Smeru, a Maďarič zase oficiálne oznámil, že ako podpredseda končí.

„Minister kultúry Marek Maďarič sa vzdal funkcie podpredsedu v strane Smer-SD. Svoje rozhodnutie písomne oznámil predsedovi strany Robertovi Ficovi ešte minulý týždeň,“ potvrdil Maďaričov hovorca Jozef Bednár.

Dôvodom odchodu je to, že Maďarič žiadal vo vedení strany zmeny. Bol tiež jediný, kto povedal, že minister vnútra Robert Kaliňák by mal odstúpiť z funkcie.

„Marek Maďarič zostáva radovým členom Smeru-SD a – či už z pozície člena vlády, alebo poslanca Národnej rady –bude presadzovať myšlienky a hodnoty slovenskej sociálnej demokracie,“ povedal ešte Bednár.

Maďarič už nejde ani na dnešné predsedníctvo, ktoré sa začne o 18.00.

Richter: Potrební sú dvaja Richterovia

„Asi je prirodzené, že po šiestich rokoch sa cítim viac ako minister. Moje úvahy, priority a rozmýšľanie idú smerom k tomuto rezortu, či hovoríme o oblasti politiky zamestnanosti, sociálnej oblasti, rodinnej, alebo dôchodkovej politiky,“ povedal Richter v rozhovore pre Plus 7 dní.

Minister práce hovorí, že „v tejto chvíli by asi boli potrební dvaja Richterovia“. Jeden na ministerstve a druhý, ktorý by sa venoval strane. „No to sa nedá. Prebiehajú rozhovory s ľuďmi, ktorí by mohli výkon manažérskej straníckej práce zabezpečovať alebo aspoň prevziať časť mojich povinností.“

Minister Richter hovorí, že v tejto chvíli si nevie predstaviť, že by bol predsedom strany niekto iný ako Robert Fico.

„Keď sme vládli sami a získali najlepšie volebné skóre, bola to súhra okolností, predchádzajúceho vládnutia Ivety Radičovej, vtedajšieho zoskupenia opozičných síl. To sa mení, mení sa aj pohľad na tradičné politické strany, nielen u nás, ale aj v Európe. Preto majú ‚protestné strany‘ možno lepšiu východiskovú pozíciu. Pre nás je však dôležité zachovať si aj v tejto koalícii ľavicový, teda sociálnodemokratický, charakter a zlepšiť priamu komunikáciu s ľuďmi aj s vlastnými štruktúrami,“ hovorí Richter.

Minister tvrdí, že chcú vyhrať aj ďalšie voľby. „Máme vyše tisíc starostov, a hoci sme stratili troch županov, stále máme najviac krajských poslancov. Máme záujem posilniť komunikáciu s nimi. Musíme jednoducho stále prichádzať s novými nápadmi, ktoré voliča zaujmú, a lepšie ich komunikovať v regiónoch.“

Postavil sa za Kaliňáka

O výmenách v strane sa začalo hovoriť po župných voľbách, keď Smer stratil štyroch županov. Svoju funkciu podpredsedu ponúkol vedeniu Maďarič, neskôr sa pridali aj ostatní podpredsedovia. Na to Fico oznámil, že všetkým dôveruje.

Nie je tak ani jasné, či sa na sneme vôbec bude voliť nové vedenie. Podpredsedovia sú totiž zvolení na štyri roky.

„Župné voľby boli istým varovným prstom a my naň reagujeme. Bol to väčšinový volebný systém a viac ako o stranu išlo o voľbu osobností. Je prirodzené, že po tých rokoch môžu byť niektoré tváre okukané. Je preto prirodzená aj potreba personálnej obmeny, ale nie tak, že prídu noví a starší odrazu úplne skončia. Tak sa neomladzuje žiaden fungujúci tím, ani vo futbale. Dôležité je, že máme dostatok mladších odborníkov, ktorí sú pripravení postupne zaujať miesta v štruktúrach strany,“ tvrdí Richter.

Minister práce tiež povedal, že nevidí dôvod na odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. „Myslím si, že Robert Kaliňák je pre Smer stále prospešný a potrebný. Je dobrý minister vnútra.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marek Maďarič

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie