Denník N

Poslancom majú pridať a štátnym manažérom možno ubrať (+platy súkromných a štátnych manažérov)

Foto – TASR
Foto – TASR

Nominanti v najväčších štátnych firmách zarábajú v priemere viac než manažéri v slovenských súkromných firmách.

Keď skupina poslancov Smeru vysvetľovala, prečo ustúpili premiérovi Robertovi Ficovi a budú súhlasiť so zmrazením platov, ukázali aj na tých, ktorým treba peniaze zobrať.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha hovoril, že zmenil na rozmrazenie platov poslancov názor, lebo dostal od premiéra prísľub, že budú riešiť aj desaťtisícové platy štátnych manažérov. „Ak sa chceme pozrieť robotníkom do očí, nemôžu mať štátni funkcionári desaťtisíc,“ vravel.

Nie je jasné, že to bude úplne tak.

Už aj Fico chce meniť platy ústavných činiteľov

V zásade existuje v koalícii dohoda: poslanci a premiér by mali zarábať viac, manažéri v štátnych firmách zasa menej a do toho viac spravodlivosti a zásluhovosti v odmeňovaní, ale až o pol roka. Zhruba tak sa dá zhrnúť výsledok minulotýždňovej vzbury koaličných poslancov proti premiérovej snahe zmraziť platy.

Kým v prípade platov predsedu vlády a poslancov ide veľkej časti koaličných zákonodarcov o ich zvýšenie, zámery s odmenami pre zástupcov štátu (vo veľkej väčšine prípadov rozumej Smeru) sú stále viac nejasné.

O zmene odmeňovania štátnych manažérov hovoril vo štvrtok aj premiér. „Nastala doba, keď sa musíme opätovne baviť, ako odstránime deformácie v platovej oblasti, pokiaľ ide o ústavných činiteľov,“ povedal Fico podľa TASR a hovoril aj o rozdieloch v platoch ministrov a nominantov v štátnych podnikoch. Nominanti majú podľa Fica vyššie platy ako ministri, ktorí však zas majú väčšiu zodpovednosť. Ako by sa odmeňovanie štátnych manažérov malo zmeniť, však nepovedal.

Naznačil však, že celkový balík platov ústavných činiteľov aj štátnych manažérov zostane rovnaký, len sa inak prerozdelí.

Koľko zarábajú štátni manažéri

Platy štátnych manažérov sú hlavne pri veľkých firmách porovnateľné s platmi manažérov v súkromnom sektore. Podľa údajov, ktoré Denníku N poskytla Profesia – prevádzkovateľ portálu platy.sk –, top manažéri súkromných firiem zamestnávajúcich nad 1000 ľudí so slovenskými majiteľmi zarábajú v priemere 2844 eur a v súkromnej firme so zahraničnými majiteľmi priemerne 3252 eur. Top manažéri štátnych či obecných firiem s viac ako 1000 zamestnancami zarábajú v priemere 3135 eur, čo je niekde uprostred. Viac ako tisíc zamestnancov má na Slovensku len zopár desiatok firiem.

V menších podnikoch sú platy štátnych manažérov nižšie ako v súkromnej sfére, najväčšie rozdiely sú v menších firmách.

Výšku platov a iných odmien pre svojich topmanažérov si určujú väčšinou samotné štátne firmy. V odmeňovaní nominantov štátu sú tak výrazné rozdiely.

Ukážkou mimoriadne vysokých príjmov je podpredseda predstavenstva a jeden z riaditeľov Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS) Miroslav Stejskal. Podľa majetkového priznania zarobil v roku 2016 ako štátny manažér aj člen predstavenstva 289-tisíc eur, čo vychádza na 24-tisíc mesačne.

Dlhoročný manažér Transpetrolu Martin Ružinský mal zasa podľa majetkového priznania minulý rok príjem vyše 170-tisíc eur.

O niečo nižšie, ale stále nemalé príjmy mal zasa napríklad šéf Tiposu Ján Barczi. Ten má v majetkovom priznaní napísané príjmy vo výške 102-tisíc.

Nižšie príjmy mali napríklad už odvolaní šéfovia MH Manažmentu, ktorí štedro vyplácali právnika Radomíra Bžána – dostávali ročne 50- či 60-tisíc, v skutočnosti však neriadili firmy, ktoré patrili pod túto štátnu akciovku, ale boli len vykonávateľmi akcionárskych práv v štátnych teplárňach a niekoľkých ďalších spoločnostiach.

Najznámejší nominant Smeru z posledných čias – odvolaný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík. Foto – TASR

Nie odmeny manažérov, ale členov dozorných rád

Hoci bude konkrétny návrh na zmenu odmeňovania poslancov či nominantov štátu hotový až vo februári alebo v marci, v Smere aj v ostatných koaličných stranách sa hovorí o tom, že by sa štátnym manažérom nemalo výraznejšie siahnuť na ich manažérske odmeny, ale na peniaze, ktoré berú za členstvo v predstavenstvách či dozorných radách. Pokiaľ ide o súčasných členov predstavenstva i vedenia firiem, odmena za členstvo v predstavenstve alebo dozornej rade býva spravidla výrazne nižšia ako plat za výkonnú funkciu riaditeľa.

Naznačujú to aj posledné vyjadrenia Ľuboša Blahu. Kým na začiatku to vyzeralo, že aj poslanci Smeru chcú na platy nominantov v štátnych firmách tlačiť výraznejšie, teraz sú ich odpovede váhavejšie.

„Najzodpovednejšiu úlohu v celom štáte má predseda vlády. Keď si pozriete jeho príjem, ten by mal byť najvyšší v celom štáte. Nie je možné, aby nejaký úradník, nejaký sekčný šéf alebo člen dozornej rady mali viac ako predseda vlády,“ vraví Blaha.

Fico minulý rok zarobil 48 396 eur, čo je mesačne 4033 eur, a k tomu dostal na paušálnych náhradách mesačne ďalších 1079 eur. Mal teda menej aj ako odvolaný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík a v porovnaní so šéfom SEPS-u boli Ficove príjmy len zhruba šestinové.

Blaha teraz vraví, že sa najprv treba baviť o platoch najvyšších ústavných činiteľov a potom o odmenách pre členov dozorných rád. Aj on však hovorí, že pri mzdách štátnych manažérov treba dodržiavať aj trhové kritériá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie