Denník N

Pre brutalitu ho vyhodili z polície, zamestnal sa na úrade práce a robí s deťmi

Blažej Svoboda po bitke. Takto vyzeral postupne od 27. do 31. júla. Foto – archív B. S.
Blažej Svoboda po bitke. Takto vyzeral postupne od 27. do 31. júla. Foto – archív B. S.

Policajt zo Senca obvinený za mučenie a zneužitie právomoci verejného činiteľa sa zamestnal na úrade práce, kde má na starosti aj ochranu maloletých. Expolicajt pracuje aj na prípade sporu rodičov o zverenie detí, pre ktorý ho obvinili z mučenia.

Policajt Tomáš L. surovo zbil v lete pri výsluchu v Senci svedka. Dnes už na polícii nepracuje, vyšetrovateľ ho obvinil zo zneužitia právomoci verejného činiteľa aj mučenia, a tak na konci októbra sa jeho služobný pomer skončil. Bez zamestnania však nezostal a dokonca je aj naďalej štátnym zamestnancom. Už od 1. novembra pracuje na seneckom pracovisku Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku.

O tom, kde sa zamestnal, by sa Denník N sotva dozvedel, lenže expolicajt sa aj na novom pôsobisku angažuje v prípade, pre ktorý stratil miesto v polícii. Bol to Blažej Svoboda, kto v lete ako svedok dobrovoľne prišiel na políciu na výsluch a Tomáš L. z neho chcel bitkou získať informáciu o tom, kde sa skrýva jeho známa aj s tromi deťmi. Nepohodla sa s manželom, utiekla od neho a on po deťoch nechal vyhlásiť pátranie. Vraj boli v ohrození života, no nič také sa nikdy nepotvrdilo.

Blažej Svoboda. Šesť dní po bitke na policajnej stanici. Foto N – Vladimír Šimíček

Otec medzičasom deti získal a matka sa teraz na súde snaží o úpravu rodičovských práv. Preto bol do ich sporu zatiahnutý aj senecký úrad práce ako kolízny opatrovník detí. Keď matka prišla koncom novembra na stretnutie na úrad za pracovníčkou, ktorá je poverená vedením ich prípadu, spolu s ňou bol pri rozhovore aj nový zamestnanec: Tomáš L. Aktívne sa zapájal do diskusie a povedal, že už robil aj pohovor s deťmi pre súdne účely.

Zamestnali ho, lebo prezumpcia neviny

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vysvetľuje, že expolicajt prešiel riadnym výberovým konaním. Bol jediným uchádzačom o miesto, ktoré bolo voľné. „Jednou z hlavných podmienok prijatia do štátnozamestnaneckého pomeru je bezúhonnosť, ktorú preukázal výpisom z registra trestov,“ odpovedá hovorkyňa Jana Lukáčová.

Tomáš L. je zatiaľ len obvinený. Prípad bitky na policajnej stanici v Senci inšpekcia stále vyšetruje. Ak expolicajta právoplatne odsúdia, bude to automaticky dôvod na jeho prepustenie z úradu.

Lukáčová hovorí, že expolicajt nie je poverený vedením prípadu a ani  nebude ako kolízny opatrovník vystupovať na súde. Bol len pri rozhovore s matkou. „Žiadnym iným spôsobom sa neoboznamoval so spisom, ani inak nespolupracoval na prípade,“ tvrdí Lukáčová, čím popiera matkine slová, že robil výsluch detí pre súdne účely. To, či je správne, že vôbec na stretnutí s matkou bol, nekomentovala.

Hovorkyňa však prisľúbila, že sa úrad bude týmto prípadom zaoberať a matke ponúknu aj možnosť, aby na súde požiadala o zmenu kolízneho opatrovníka. V tomto prípade nejde o zmenu konkrétneho pracovníka, ale úrad ako taký. Právny zástupca matky Stanislav Jakubčík potvrdil, že na súd už takúto žiadosť poslali.

Morálne zlyhal, keď na prípade spolupracoval

Jakubčík zastupuje aj zbitého Svobodu. Hovorí, že ako advokát si ctí, že platí prezumpcia neviny, čiže aj na obvineného expolicajta sa musí hľadieť ako na nevinného.

„Ako zástupca poškodeného však viem o prípade viac a som presvedčený, že skutku, z ktorého je obvinený, sa aj dopustil. Je pre mňa zarážajúce, že hoci dotyčný vie, za čo bol obvinený a pozná personálne prepojenia tohto prípadu, tak sám nevzniesol námietku, že sa nemôže na výsluchu a stretnutí zúčastniť,“ dodal advokát s tým, že Tomáš L. sa podľa matky detí správal voči nej nátlakovo a vulgárne.

Ak sa expolicajt v prípade troch malých detí nenamietal, morálne tým podľa Jakubčíka zlyhal. A toto zlyhanie by mohol využiť úrad práce na jeho prepustenie, keďže stále by mal byť v skúšobnej dobe. „Aj tým úrad práce ukáže, ako to myslí vážne so serióznym prístupom k svojim klientom,“ hovorí Jakubčík.

Facky a ceruzky medzi prsty

Prípad, pre ktorý Tomáš L. skončil v polícii, sa stal koncom júla. Svobodu a matku detí spája členstvo v spoločenstve veriacich, o ktorom policajti pri výsluchu hovorili ako o sekte. Ako svedok Svoboda na polícii presviedčal, že deti sú s matkou, s ktorou nie sú v ohrození života. Policajt mu neveril, pokračoval vo výsluchu a upozornil ho, že ak nebude hovoriť, tak sa „metóda výsluchu bude stupňovať“.

Nasledovali facky. Neskôr ho postavili k stene a bili palicou, prišli na rad aj kopance. Dostal aj do rozkroku. Posadili ho za stôl a dávali mu ceruzky medzi prsty a stláčali mu ich. Tomáš L. nebol pri výsluchu sám, boli tam aj traja ďalší policajti. Obvinený policajt mal však pri výsluchu hlavné slovo. To, či budú disciplinárne stíhaní, či inak potrestaní aj jeho kolegovia, nie jasné. Keďže vyšetrovanie stále pokračuje, bratislavský policajný hovorca sa nechcel bližšie k tomu vyjadrovať.

Nebol to jediný prešľap, už raz ho vyhodili

O miesto v polícii neprišiel Tomáš L. po prvý raz. Pred štrnástimi rokmi musel odísť za porušenie služobnej prísahy a služobnej povinnosti zvlášť hrubým spôsobom.  S kolegom mali vtedy neoprávnene vniknúť cez uzamknutú bránu na dvor rodinného domu, rozkopal vchodové dvere a násilne vnikli aj dnu.

„Jeho ponechanie v služobnom pomere by bolo na ujmu dôležitých záujmov štátnej služby,“ písal v personálnom rozkaze vtedajší minister vnútra Vladimír Palko. Najvyšší súd v roku 2005 rozhodnutie ministra vnútra o prepustení pre procesné pochybenia zrušil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie