Denník N

Premiér nemá silu vysvetľovať doplnkové hodiny u lekára, tak ich zruší

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 17:23. Doplnkové ordinačné hodiny zrejme nebudú, premiér nechce vysvetľovať, že zavádza poplatky. Opozičný poslanec Beblavý hovorí, že to je politický koniec ministra Druckera.

Len v utorok poslanci schválili, že sa pacienti môžu objednať mimo ordinačných hodín a vtedy si aj zaplatia za výkony, ktoré lekár urobí. Najviac 30 eur. V piatok premiér Robert Fico oznámil, že túto možnosť, ktorá mala platiť od mája, zruší.

A prečo? Predseda vlády tvrdí, že je za tým opozícia. „Vytvoril sa obraz, ktorý poškodzuje obraz koalície,“ vysvetľoval. Ak zákon podpíše prezident, premiér navrhne zmeny, aby sa „nedalo tváriť, že zavádzame nejaké poplatky“, povedal o opatrení, ktoré v posledných dňoch vysvetľoval minister zdravotníctva aj Tomáš Drucker (nestraník za Smer).

Fico: Je to kvôli opozícii

Opozícia zvolala niekoľko tlačových konferencií a zavedenie doplnkových hodín kritizovala s tým, že pacienti majú za starostlivosť platiť aj napriek tomu, že si platia zdravotné odvody.

Premiér obvinil opozíciu, že klame. „Klamstvo od rána do večera,“ povedal a že nemá silu toto doplnkové opatrenie v zdravotníctve vysvetľovať, a tak bude podľa neho lepšie, ak sa zruší. O zrušení rokoval s koaličnými partnermi vo štvrtok, tvrdil.

„Nie je to útok na poslancov ani na pána ministra,“ povedal Fico. S Druckerom chce o pripravovaných zmenách hovoriť.

Drucker: Zmeníme to

„Minister zdravotníctva komunikoval s predsedom vlády a spoločne sa zhodli na hrubom politickom zneužívaní tejto témy časťou opozície, ktorá opakovane klamlivo a zavádzajúco dezinformuje občanov o zavádzaní poplatkov, ktoré naopak súčasné vedenie ministerstva zmenou zákona výrazne zrušilo,“ reagovalo ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo s poslancami teraz pripraví právnu úpravu zákona.

Drucker v stanovisku napísal, že poslanecký návrh o doplnkových hodinách považuje za systémové riešenie, pri ktorom by sa významne zvýšil počet ordinačných hodín a pacient by neplatil žiadny poplatok. „Išlo by o úhradu za samotný výkon realizovaný u lekára s maximálnym ochranným stropom 30 eur. Priemerná úhrada  za návštevu pacienta v ambulancii lekára špecialistu je dnes podľa údajov najväčšej zdravotnej poisťovne na úrovni 10 eur,“ napísal.

Ficov krok prekvapil koaličného partnera Most-Híd, ktorý doplnkové ordinačné hodiny považuje za dobré riešenie. Strana však zároveň uviedla, že chápe, ako premiér reaguje na „hystériu“ vyvolanú opozíciou.

Beblavý: Je to Druckerov politický koniec

Miroslav Beblavý bol jedným z opozičných poslancov, ktorí kritizovali zavedenie doplnkových ordinačných hodín. „Minister Tomáš Drucker by mal odstúpiť, ak si chce zachovať akúkoľvek sebaúctu,“ povedal Beblavý.

„Každý má právo na svoj názor,“ odkázal mu Drucker.

Fico podľa Beblavého ukazuje, že s ministrom zdravotníctva kedykoľvek vytrie podlahu. „Neviem si predstaviť, ako by minister po tomto mohol pokračovať ako silný minister,“ povedal Beblavý. „Zavedenie a zrušenie doplnkových ordinačných hodín v jednom týždni ukazujú, že Robert Fico už dokáže robiť len populistický chaos,“ reagoval Beblavý.

Doplnkové ordinačné hodiny vo schválenej podobe boli podľa neho nesociálne a nesystémové. „Nesociálne preto, že 30 eur za objednanie je neprijateľných pre krajinu, kde dôchodky sú 400 eur a platy v priemere 900 eur. Nesystémové preto, že riadne platiaci poistenci mali byť zrazu pri vyšetrení vyňatí z poistenia a celé vyšetrenie si platiť sami,“ povedal Beblavý.

Platiť sa malo za výkon

Zmenu navrhli koaliční poslanci v Národnej rade. Ako to malo fungovať? Lekár musí podľa zákona mať sedem ordinačných hodín denne, a ak chce, môže si zriadiť takzvané doplnkové hodiny. Ak sa pacient objedná, aby ho lekár vyšetril v tomto čase, zaplatí si.

Najviac to malo byť za jednu návštevu 30 eur, pretože pôvodný návrh 50 eur poslanci na poslednú chvíľu zmenili.

Cenník výkonov si mali zostaviť lekári a nemal byť podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera regulovaný. Mohlo sa tak stať, že by si jeden lekár za vyšetrenie pýtal 20 eur, a za rovnaké vyšetrenie u iného lekára by ste platili desať eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie