Denník N

Fico nebude kandidovať na prezidenta. V roku 2014 to bola chyba, vravel

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 15:15 o reakciu Andreja Kisku. Predseda Smeru oznámil rozhodnutie nekandidovať za hlavu štátu jeden a štvrť roka pred prezidentskými voľbami.

Premiér Robert Fico nebude v roku 2019 kandidovať na prezidenta. Oznámil to na tlačovke, na ktorej kritizoval Andreja Kisku, s ktorým súboj o hlavu štátu v predchádzajúcich prezidentských voľbách prehral.

„Vyhlasujem na zdravie môjho syna, že nebudem kandidovať na prezidenta,“ povedal bez toho, že by sa ho na jeho kandidatúru pýtali novinári. Kto bude kandidátom Smeru, predseda strany neprezradil.

Kandidáta ešte nepredstavujú

„Ešte máme čas na hľadanie kandidáta,“ povedal o tom, ako o prezidentských voľbách 2019 uvažujú v Smere. Najsilnejšia vládna strana má v sobotu v Martine snem.

Fico označil svoj záujem o post prezidenta vo voľbách v roku 2014 za chybu. „Bola to z mojej strany politická chyba, pretože kandidovať z pozície predsedu vlády na post prezidenta je nemožné,“ vravel a pokračoval, že sa stretáva s veľkým množstvom reakcií voličov Smer na jeho kandidatúru. „Hovoria mi, že ma nevolili, lebo chceli, aby som zostal ako predseda vlády.“

foto N – Peter Kováč

Rozhodnutie neísť do prezidentskej kampane, ktorá sa už blíži, oznámil na tlačovke sústredenej na kritiku Andreja Kisku za to, že stále nevymenoval ústavných sudcov, ktorých mu navrhol parlament. Svoje oznámenie, že sa nezaujíma o post prezidenta, zdôvodnil tým, že nechce, aby jeho kritiku prezidenta vnímali ako jeho vlastnú kampaň.

Čo hovoria voliči

Kiska vo voľbách 2014 vyhral nad Ficom v druhom kole s pomerne veľkým náskokom. Šéfa Smeru a vtedy ešte aj zďaleka najpopulárnejšieho politika prehra zasiahla. Po spočítaní výsledkov reagoval len slovami „prehral som“ a na dlhší čas sa stiahol.

Šance, že by Fico prehral aj vo voľbách 2019, sa odvtedy skôr zvýšili, ako znížili. V druhom kole vtedy dostal Fico 894-tisíc hlasov, Kisku volilo až 1,31 milióna ľudí. Kým Smer v roku pred voľbami 2014 chcelo voliť 36-percent ľudí, teraz je to už len zhruba 25 percent.

Či bude opäť kandidovať Andrej Kiska, nie je jasné. Pôvodne chcel svoje rozhodnutie oznámiť až na jeseň 2018, zrejme to ale urobí skôr.

Kiska je Ficov hlavný terč už týždne

Fico v piatok zdôrazňoval, že Kiska má rýchlo vymenovať kandidátov na ústavných sudcov. Očakáva, že tak spraví do Vianoc.

„Už nepoznám jednoznačnejšie rozhodnutie, ako rozhodol Ústavný súd. Prezident nemá inú šancu, len musí zo siedmich kandidátov vybrať troch kandidátov. Je mi ľúto, že sa mu to nepáči, lebo ide o kandidátov, ktorí boli zvolení počas mojej druhej vlády, ale taký je život. Prezident musí konať. Už dva roky hrubo porušuje ústavu,“ vravel.

Smer sa nepokúsi o stíhanie prezidenta za úmyselné porušovanie Ústavy, čo je možnosť, ako ho odvolať. Premiér však už druhýkrát tento týždeň energicky pripomínal, že taká možnosť existuje, prvýkrát o tom hovoril v stredu na výjazdovom zasadnutí vlády v Revúcej.

Odvolanie prezidenta by bolo možné len so súhlasom trojpätinovej väčšiny parlamentu a rozhodoval by o tom ešte Ústavný súd. Fico tiež pripomenul šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi, že on takúto žalobu na prezidenta Ivana Gašparoviča predložil za to, že nechcel vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša ani po tom, ako Ústavný súd rozhodol, že porušil jeho základné práva.

„Prezidentovi Andrejovi Kiskovi je ľúto pána premiéra Roberta Fica, ktorý prežíva ťažké časy, vidieť, že zle zvláda prepad preferencií, ako aj vnútorný rozpad strany Smer,“ reagoval na Fica prezident cez šéfa svojho tlačového odboru Romana Krpelana. Kiska podľa neho v stredu vyhlásil, že svoje rozhodnutie o Ústavnom súde oznámi na budúci týždeň a to, samozrejme, platí.

„Prezident v minulosti odmietol politický obchod s premiérom, keď mu navrhol, že za vymenovanie jedného kandidáta mu Národná rada navolí nových kandidátov. Prezident nebude s premiérom robiť žiadne politické obchody ani dnes. Ak chce predseda vlády pomôcť riešiť situáciu, mal by už konečne využiť svoje kompetencie a navrhnúť parlamentu sprísniť výber ústavných sudcov tak, ako to jeho vláda sľúbila v programovom vyhlásení,“ napísal Krpelan.

Špeciál vyčítal opäť

Fico v posledných týždňoch kritizuje Kisku pravidelne a čoraz dôraznejšie. Robil to už v utorok v Národnej rade, keď  oznámil, že už prezidentovi poslal list, aby zaplatil milión eur za lety vládnym špeciálom do Popradu. K tejto téme sa opakovane vracal aj v piatok. „Prezident musí zaplatiť, je mi ľúto.“

Pripomenul aj „obytný dom na Kysuciach, odkiaľ boli vyhnaní nájomníci“, čo je takmer zabudnutý prípad exekúcie neplatičov Kiskovou firmou, o ktorom pred voľbami informoval denník Pravda.

Premiér vytiahol aj ďalšie prípady, ktoré viackrát komentoval. Išlo o prezidentovu daňovú kauzu, „pozemok v Slavkove“ – teda nehnuteľnosť, ktorú Kiska kúpil ešte v roku 1999, jeho kúpe však predchádzali podozrivé transakcie medzi predchádzajúcimi majiteľmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie