Denník N

Slovenský mäsiar vie, že marža je viac ako recept (udalosti týždňa)

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Teraz ich najviac zaujali fejkové spišské párky a spor Kisku a ústavného súdu.

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

To teda bolo zemetrasenie vo V4 so silou najmenej 9. stupňa Ficovej stupnice, keď sa zistilo, že ten hnusný Západ strká do rybích prstov pre Slovákov menej rybaciny ako pre svojich a aj tie rakúske džúsy sú v našich predajniach akési redšie!!

A veď správne! No, ako vidieť, vôbec nám to nebráni, aby sme si naše vlastné svojstojné slovenské spišské párky, ktoré Brusel uznal ako zaručenú tradičnú špecialitu a získali chránené označenie, veselo fejkovali sami. Slovenskóóó!

Tak ako, pán premiér, nehodíme si nejaký ten samitík V4 alebo aspoň výjazdové zasadnutie vlády do Taurisu, Mecomu alebo Cimbaľáku?

Podcenená udalosť

Generálny prokurátor vydal Národnej kriminálnej agentúre pokyn preskúmať Kaliňákov, Počiatkov, Bašternákov a Turčanov majetkový profil. Domnievam sa, že v pokyne došlo k závažnému preklepu v poslednom písmene – nemá sa náhodou u dotyčných preskúmať ich majetkový profit?

Citát týždňa

Béla Bugár vyhlásil, že Most-Híd nebude hlasovať za zmrazenie platov ústavných činiteľov a dodal, že tak neurobia z princípu, stranu nahnevalo, že to Fico poslancom prikazoval. Konečne sme sa aj bez útvaru Hodnota za peniaze dozvedeli, na koľko si Bugár cení svoju principiálnosť: na 1 (slovom: jedno) euro. S tým naozaj nemožno nesúhlasiť.

Sergej Michalič, politický konzultant

Udalosť týždňa I.

Ernest Valko v posledných rokoch života v osobných rozhovoroch s veľkou naliehavosťou hovorieval o tom, ako veľmi sa u nás podceňujú personálne pomery Ústavného súdu v kombinácii s jeho obrovskou mocou v našom politickom, právnom a ekonomickom systéme.

Prezident Kiska, v našom ústavnom systéme neveľkými právomocami vyzbrojený najvyšší ústavný činiteľ, pri nástupe do funkcie bez postranných úmyslov, s intuitívnym presvedčením politického nováčika so silným mandátom rozhodol, že zápas o lepší Ústavný súd treba zviesť.

Nech by sa mu v jeho postupe vyčítali akékoľvek politické, diplomatické alebo procesné nedokonalosti, treba zaznamenať, že zostal v tomto svojom zápase a aj proti svojvôli Ústavného súdu od samého začiatku a po celý čas hanebne osamotený. (Výnimky porátate na prstoch jednej ruky.)

Dokonca bol spočiatku podozrievaný zo strany niektorých tzv. serióznych mienkotvorných novinárov/médií, vrátane SME, keď ešte Denník N neexistoval, či svojimi zámermi azda aj nerozvracia ústavný systém.

Teraz, keď už máme pokope utešenú sériu rozhodnutí ÚS o generálnom prokurátorovi všeobecne, o prípade Čentéš konkrétne, ako aj opakované rozhodnutia senátov vo veci nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov (kde senáty splietli konkrétne a všeobecné), je tu pre ozajstné ústavné autority príležitosť opäť posúdiť, kto náš ústavný systém a jeho ducha v tomto prípade rozkladal (a kto ho bránil).

Hypotéza znie, že keby ho rozkladal prezident Kiska, máme k dispozícii seriál kompetenčných rozhodnutí pléna (!) ÚS, navzájom kompatibilných a obsahovo čistých ako Kristovo ľavé oko. V skutočnosti ale máme produkty, ktoré niektorí znalci ústavného práva označujú za demonštratívne svojvoľné.

Zostalo už len jediné, čo by ešte mohlo čiastočne odčiniť mlčanie, ľahostajnosť alebo zľahka pochybovačne, zľahka opovržlivo zodvihnuté obočia voči postupu prezidenta zo strany deklaratórne autentických obhajcov právneho štátu, ducha demokratickej ústavnosti a systému bŕzd a protiváh v radoch politikov, médií, celých politických strán a inštitúcií.

Ak sa zmobilizujú aspoň teraz, a ak predovšetkým zdravý rozum vo vládnej koalícii spoločne s časťou príčetnej opozície urýchlene odstráni predpoklady, aby sa pri obsadzovaní ústavného súdu pre obdobie po II/2019 už nemohlo naďalej pokračovať rovnakým personálnym, obsahovým a inštitucionálnym spôsobom ako doteraz. Mimochodom, iste ide o najmenej taký dôležitý záväzok z programového vyhlásenia vlády ako profil kandidátov do súdnej rady.

Udalosť týždňa II.

Schválenie prvých takzvaných štandardných liečebných postupov. Niečo také samozrejmé, bezpodmienečné pre základy elementárneho poriadku v zdravotníctve, a zároveň tak dlho odsúvané, že minister Drucker by mal týmto počinom ašpirovať na štátnu cenu pri príležitosti nadchádzajúcej štvrťstoročnice samostatného slovenského zdravotníctva.

Prešľap týždňa

Namiesto určenia víťaza som si tentoraz položil otázky. Aké ciele sledovali opozícia a koalícia na mimoriadnej parlamentnej schôdzi o odvolávaní ministra Kaliňáka?

A čo by si celá naša demokratická politická trieda (bez ohľadu na jej príslušnosť k vládnej koalícii alebo opozícii), z toho všetkého, čo bolo za ostatných sedem dní od nich počuť, predstavovala, že by si ľudia mali všimnúť?

Naozaj si niekto myslí, že takýmto vnútropolitickým štýlom sa dá krajina dlhodobo politicky a mentálne udržať napríklad v nejakom tzv. európskom jadre? Alebo keď aj mimo neho, tak v stave duševného zdravia a základnej súdržnosti?

Citát týždňa

„A convention shall draft this treaty in close cooperation with the civil society and the people. Its results will then be submitted to all member states. Any state that won’t ratify this treaty will automatically leave the EU.“ Tweet M. Schulza, predsedu nemeckých SPD, zo štvrtka 13:35, o „pláne“ spojených štátov Európskych do roku 2025. Kebyže chce niekto doraziť stredoeurópskych eurohujerov, nevymyslí nič lepšie. Ale možno aj o to ide, okrem iného.

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Prešľap týždňa

Bolo to tesné, ale faktúra od premiéra určená prezidentovi musí počkať. Vyhráva spôsob, akým bola vedená mimoriadna schôdza Národnej rady. Poslanci, vládni aj opoziční, rutinne prekračovali medze elementárnej ľudskej slušnosti. Môžete namietnuť, že zbytočne trvám na kráse. Spomeňte si na to, keď budeme potom všetci po sebe pokrikovať, tak ako si to politici dnes dovoľujú napríklad na Facebooku.

Neviem totiž o prípade, že sa niekomu podarilo vybudovať lepšiu a kultivovanejšiu spoločnosť tak, že by v jednej z najdôležitejších demokratických inštitúcií viedol krčmové reči.

Podcenená udalosť

Bruselské Politico vydalo tento týždeň zoznam 28 osobností, ktoré budú mať v budúcom roku vplyv na dianie v Európe. Nejde len o ľudí, ktorí majú politickú funkciu, zahrnuli tam aj osobnosti z umenia či biznisu. Politico rozhodne nie je nespochybniteľný zdroj, často skôr naopak a má bližšie ku klebetníku, ako by bolo milé. Týmto výberom ale možno potvrdzuje dlhodobejší trend – nemáme medzinárodne známych „movers and shakers“ a „high-flyers“, alebo ak ich máme, ostatní o nich dobre nevedia. Nikto zo Slovenska sa ako inšpiratívna osobnosť v rebríčku neobjavil.

Citát týždňa

„Dnešné hlasovanie o predsedníctve euroskupiny je ako ísť na prvé rande so starým priateľom, pričom nie je jasné, či to skončí bozkom, alebo tým, že naďalej ostanete priatelia.“ Glosátorské schopnosti Petra Kažimíra sú často nedocenené, takto napríklad komentoval čakanie na tohtotýždňové hlasovanie euroskupiny.

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Rozhodnutie senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky, v ktorom prezidentovi Kiskovi prikazujú traja sudcovia vymenovať troch budúcich členov tejto inštitúcie, je pozoruhodným potvrdením toho, že ak si na košeli zapnete zle prvý gombík, tak neexistuje žiadna možnosť napraviť to.

Tým prvým gombíkom je trojica bezcharakterných a nekompetentných sudcov. Podarilo sa im ukázať celému Slovensku skutočnú podstatu vládnutia Smeru. Prezident by nemal toto rozhodnutie akceptovať a mal by sa vzoprieť mafiánskym praktikám inštitúcie, ktorá namiesto obrany ústavnosti podporuje svojvôľu a osobné záujmy politikov.

Prešľap týždňa

Odvolávanie ministra vnútra ukázalo morálny úpadok členov strany Smer. Predseda vlády a aj minister vnútra (vrátane poslancov) sa celé pondelkové popoludnie striedali pri vylievaní vedier špiny na každého, kto sa len trochu odvážil kritizovať správanie Róberta Kaliňáka.

Obaja páni však nechtiac odhalili to, čo by radi skryli pred očami verejnosti. Strach z toho, že sa blíži koniec ich vládnutia a oni sa budú musieť zodpovedať za svoje skutky. A potom premiér oznámil, že nebude kandidovať na prezidenta. V tejto situácii mu verím asi rovnako, ako keď povedal, že v roku 2014 už nebude v politike.

Podcenená udalosť

Ak si chcú čitatelia Denníka N plasticky predstaviť, ako by sa žilo v štáte ovládanom ľuďmi s mentálnou výbavou Mariana Kotlebu či starostu Rimavskej Soboty, stačí, aby si pozreli video, ktoré som natočil počas inaugurácie Jána Luntera do funkcie predsedu BSK.

Vidieť na ňom, ako dve obrovské gorily bránia vstúpiť štábu TV Rimava s kamerou do rokovacej sály, a to aj napriek tomu, že na to nemali žiaden zákonný dôvod. Mestská polícia sa ich vyčíňaniu len útrpne prizerala a štátnym policajtom sa tiež akosi nechcelo prísť brániť zákon. Bol to smutný pohľad.

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Z Trumpa sa tento týždeň stal prezident zjednotiteľ. Svojím rozhodnutím presunúť americkú ambasádu do Jeruzalema zjednotil proti sebe aj takých arcinepriateľov, akými sú Saudská Arábia a Irán.

Odborníci na Blízky východ sú zdesení, islamskí extrémisti volajú do zbrane a vyhrážajú sa násilím. Len Trumpovo narcistické ego presviedča svojho majiteľa o správnosti tohto rozhodnutia.

Prešľap týždňa

Príbeh spišských párkov je presným obrazom  vzťahu Slovákov k Európskej únii. Aj keď mnohí považujeme párky (aj tie spišské) len za médium pre horčicu, iní v nich vidia jeden z pilierov našej gastroidentity.

Gastroidentitárom prišiel vhod povestný diktát Bruselu, ktorý priznal našim výrobcom výhradné právo na produkciu inkriminovaných  mäsových paličiek. Dal si len podmienku,  že by sa pri výrobe mali dodržiavať národné špecifiká v podobe presných receptúr.

Slovenský mäsiar však vie, že marža je viac ako recept. A tak kašle na pravidlá  a počíta peniaze. Takže Slovák sa bojí, že EÚ rozpustí jeho identitu, a keď mu Brusel dá nástroj na jej posilnenie, s radosťou ho prijme a oklame.

Citát týždňa

„BASTARDI,“ komentoval  Richard Sulík na Facebooku  rozhodnutie rozhodcov, ktoré očistilo Petra Sagana v súvislosti s kolíziou na Tour De France.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie