Denník N

Praha hlási, že Fico ide do Moskvy

Foto – TASR
Foto – TASR

Premiér zvažuje, že si s českým prezidentom Milošom Zemanom v Moskve pripomenú koniec druhej svetovej vojny.

Hovorca českého prezidenta v Prahe oznámil, že Miloš Zeman sa 9. mája nezúčastní vojenskej prehliadky v Moskve pri príležitosti skončenia druhej svetovej vojny a v jej čase sa stretne s Robertom Ficom. Obete vojny si majú uctiť položením venca počas pietneho aktu.

To by znamenalo, že Fico do Moskvy vycestuje, čo už pred niekoľkými dňami avizoval aj ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Slovenský Úrad vlády vyjadrenia Pražského hradu prekvapili. „Stále platí, že predseda vlády Robert Fico si vhodnou formou pripomenie 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a uctí jej obete. Jeho program na 9. mája 2015 bude včas zverejnený.“

Fico už je rozhodnutý, že sa nezúčastní oficiálnej prehliadky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, a zvažuje model, ktorý zvolila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá deň po prehliadke, ktorej sa odmietla zúčastniť, položí veniec kvetov k Hrobu neznámeho vojaka pri hradbách Kremľa.

Do úvahy prichádza aj to, že slovenský premiér položí vence so Zemanom. „Definitívne rozhodnuté ešte nie je,“ povedal zdroj. Je to otázka na Úrad vlády, odkázal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Pozvánku do Moskvy pred niekoľkými dňami odmietol, rovnako ako takmer všetci európski štátnici, prezident Andrej Kiska. Odôvodnil to ruskou účasťou na konflikte na východe Ukrajiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie