Denník N

Šach ako z vesmíru. Umelá inteligencia ovládla kráľovskú hru

Ilustračné foto. Zdroj – Pixabay
Ilustračné foto. Zdroj – Pixabay

Predstavte si, že by vám jedného dňa váš Word oznámil, že objavil optimálnu podobu slovenčiny, a začal by opravovať nielen súčasnú gramatiku, ale aj diela Hviezdoslava. Tak niečo také sa práve stalo šachistom.

Autor sa venuje vzdelávaniu,
v PDCS vedie kurzy kritického myslenia.
Je reprezentantom Slovenska v šachu

Začiatkom decembra zasiahlo šachový svet malé zemetrasenie. Umelá inteligencia Alpha Zero, vytvorená programátormi z DeepMind, presvedčivo porazila doteraz najsilnejší šachový program Stockfish. V zápase na 100 partií vyhrala 28, neprehrala ani jednu; 72 stretnutí sa skončilo remízou. Najzaujímavejšie však je, že Alpha Zero sa naučila hrať šach úplne sama. Jej tvorcovia jej ukázali len pravidlá hry, neučili ju žiadne strategické či taktické zákonitosti. Dosiahnuť majstrovstvo v hre, ktorá zamestnáva mysle ľudí už stáročia, jej netrvalo dlho. Presne štyri hodiny.

Alpha Zero nie je klasický počítačový program. Je to neurónová sieť, podporená skvelým hardvérom a schopná samostatného učenia. Nešpecializuje sa len na šach. V roku 2016 dokázala ovládnuť go, starodávnu japonskú hru, v ktorej boli dovtedy ľudia neporaziteľní. To isté sa jej tento rok podarilo so shogi, japonskou verziou šachu. V blízkej budúcnosti sa jej programátori chcú zamerať na populárne počítačové hry, najmä Starcraft.

Pre šachistov (a podobné to bude aj u hráčov ostatných duševných športov) znamená vstup Alphy Zero na scénu zásadnú zmenu vnímania vlastnej profesie. Alpha Zero hrá dokonale neľudský šach. Či skôr – vzhľadom na úroveň jej hry – šach nadľudský. Jej hra sa tak stane novým štandardom, pomocou ktorého sa bude merať kvalita hry šachistov súčasnosti i minulosti. Šachisti k nej budú chodiť po radu ako starí Gréci do tébskej veštiarne.

Predstavte si, že by vám jedného dňa váš Word (namiesto toho, aby ako obvykle otrocky označoval preklepy podľa slovníkov, ktoré doň nahrali ľudia) oznámil, že objavil optimálnu podobu slovenčiny. Začal by opravovať nielen súčasnú gramatiku, ale aj diela Hviezdoslava, Slobodu či Hvoreckého. Každému zo slávnych spisovateľov by priradil objektívne hodnotenie kvality a zostavil by rebríček. Šialené, nie? Práve tohto je v šachovom svete schopná Alpha Zero.

„Vždy som uvažoval, aké by to bolo, keby na Zemi pristáli superinteligentní mimozemšťania a ukázali nám, ako sa má správne hrať šach. Dnes to už viem,“ povedal pre BBC dánsky veľmajster Peter Heine Nielsen, dlhoročný tréner majstra sveta Magnusa Carlsena. Hra Alpha Zero je skutočne ako z vesmíru – krásna i znepokojujúca zároveň.

V praxi sa toho pre šachistov pravdepodobne veľa nezmení. Stroje hrajú šach lepšie než ľudia už celé desaťročia. K súčasnej podobe kráľovskej hry tak aj pred Alphou Zero patrili prísne kontroly proti podvádzaniu i využívanie počítačových programov v domácej príprave.

Omnoho zásadnejšou otázkou je, ako vstúpi Alpha Zero vo svojich rôznych podobách do iných oblastí našich životov. DeepMind pracuje na veľkom množstve projektov. Neurónové siete z ich dielne majú zlepšiť diagnostiku pacientov v nemocniciach, analyzovať správanie ľudí v mestách, ale aj úspešnejšie premieňať hovorenú reč na text.

Aj keď úspechy umelej inteligencie v šachu a iných hrách sú pôsobivé, v reálnom svete ju čaká neporovnateľne ťažšia výzva.

Skutočný svet totiž – na rozdiel od šachu – žiadne pevne dané pravidlá nemá.

Malá ukážka majstrovstva Alpha Zero zo zápasu zo Stockfishom. V postavení zahrala neočakávané, ale veľmi silné 21.Sg5 a presvedčivo zvíťazila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie