Denník N

Jeden príbeh, vďaka ktorému pochopíte slovenský florbal

Lucia Košturiaková, kapitánka slovenského tímu. Foto – flick.com
Lucia Košturiaková, kapitánka slovenského tímu. Foto – flick.com

Slovenky na domácom šampionáte obsadili 5. miesto. Prečítajte si príbeh kapitánky Lucie Košturiakovej, ktorý je typický pre slovenský florbal.

Na začiatku boli partičky hokejistov a hokejbalistov, ktoré si zo zábavy skúšali nový šport. Na Slovensko prišiel florbal len koncom 90. rokov. V 50. rokoch ho vymysleli v USA, o dve desaťročia sa ujal vo Švédsku.

Okolo roku 2005 sa sformoval Slovenský zväz florbalu a začali vznikať organizované súťaže. Dnes je na Slovensku registrovaných 7 807 florbalistiek a florbalistov v 80 kluboch. A ďalšie tisíce detí ho hrajú neorganizovane na školách.

V posledných rokoch sa florbal dostal aj do priamych prenosov verejnoprávnej televízie, čo sa veľmi nedarí tradičnejšiemu a hlavne úspešnejšiemu hokejbalu.

Je to ľahké a lacné

Prečo vlastne začali hrať florbal bývalí hokejisti? Keď chcete hrať hokej, potrebujete si zaplatiť ľad, doniesť korčule a vláčiť so sebou obrovský výstroj. Ak chcete hrať hokejbal, musíte hrať vonku. Beháte po tvrdom asfalte, v daždi či mraze, pretože s hokejbalovou hokejkou vás nepustia do telocvične.

Toto všetko vám pri florbale odpadá. Stačí si prenajať telocvičňu (čo je násobne lacnejšie ako ľad), kúpiť si za pár eur špeciálnu hokejku a môžete hrať. Deťom netreba každý rok kupovať nový výstroj.

Pravidlá sú nastavené tak, že prakticky každý kontakt hokejkou je faul. Florbal síce je kontaktný šport, no ak sa na ňom zraníte, tak skôr vlastnou vinou.

Práve v tomto tkvie stúpajúca popularita florbalu, ktorý hrá čoraz viac Sloveniek a Slovákov. Zatiaľ je najznámejší v dvoch vekových kategóriách. Poznajú ho deti, ktoré ho hrajú, a ich rodičia. No ak do tejto skupiny nepatríte, zrejme ste sa s ním často nestretli.

Aj preto sa na Slovensku tento rok organizovali majstrovstvá sveta žien. Slovenky na nich obsadili 5. miesto, čo je najlepšie umiestnenie v histórii. Štvrťfinálový zápas sledovalo na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu štyritisíc ľudí, čo je slovenský rekord.

Všetky zápasy slovenského tímu a finálové stretnutie vysielala RTVS v priamom prenose. Tretiu tretinu zápasu s Nemeckom sledovalo 129-tisíc ľudí.

Paulína Hudáková strieľa gól Fínsku. Foto – TASR

Typický florbalový príbeh

Ide o jednoznačne najmladší masový šport na Slovensku, ktorý však ešte nie je atraktívny pre sponzorov. Prvoligoví slovenskí hráči nedostávajú žiadnu výplatu, naopak, platia si členské.

Trénujú cez týždeň po práci a víkendy trávia na cestách.

Profesionálkou nie je ani Lucia Košturiaková, ktorú poznáte ako kapitánku ženskej florbalovej reprezentácie. Na to, aby sme vysvetlili najväčšie problémy aj radosti florbalu, nám stačí vyrozprávať jej príbeh, pretože je typický pre väčšinu hráčok aj hráčov.

Pochádza z Varína, čo je dedina medzi Žilinou a Martinom. Hrala futbal, no zranila sa. Kamarátka jej povedala o florbale. A odvtedy ho hrá.

Vyrastala v ŠK Juventa Žirafa Žilina, odkiaľ neskôr prestúpila do tímu Děkanka Praha. Nebol to však klasický prestup, keď sa presťahujete za angažmánom.

Pre Luciu bolo prioritou štúdium na Českom vysokom učení technickom. A keď už bola v Prahe, našla si tam klub. Postupne sa v Česku stala jednou z najlepších hráčok ligy.

Pol roka si zahrala aj vo Fínsku. Nešlo však o klasické hosťovanie. „Chcela som ísť na Erasmus. Pokiaľ ide o školu, ľahšie by to bolo niekde na juhu Európy, no chcela som ísť tam, kde sa hrá dobrý florbal,“ vysvetľuje.

V českom klube (momentálne pôsobí v pražskom Ivanti Tigers FK Jižní Město) má skvelú starostlivosť – tréningy, regenerácia, posilňovňa, no výplatu nedostáva.

„Už štyri či päť rokov pracujem, som produktovou manažérkou. Po práci bežím na tréning. Je to náročné, zvyčajne zaspím v metre a zobudím sa na konečnej,“ hovorí pre Denník N.

Tréningy sú každý deň, cez víkend zápasy. Často prichádza veľká únava. „To asi ani nie je veľmi zdravé,“ hovorí si.

Aj preto uvažuje o ukončení kariéry. Vo veku 27 rokov. Nie preto, že by už nemohla hrať. Ale preto, že to už nestíha. Podobne to má mnoho hráčok. Ukončenie kariéry prichádza v období, keď začnú pracovať na plný úväzok.

Lucia sa navyše budúci rok vydáva a rada by si založila rodinu.

Ak sa však splní jedna podmienka, určite veľmi tuho pouvažuje o pokračovaní v kariére. Hlavne tej reprezentačnej.

Veľký český brat

„Bude záležať na tom, či pri slovenskom tíme zostane tréner Michal Jedlička. Má ponuku od českého florbalu. Treba však zohnať peniaze, aby dostával aspoň nejaký pravidelný plat. Trénuje nás zadarmo,“ prezrádza a apeluje na zväz, aby zohnal peniaze.

Jedlička je trénerom na plný úväzok vo florbalovom Bohemianse Praha. Na starosti má všetky tímy – od detí cez juniorov až po seniorov.

„Baví ma to, robím to pre dievčatá. No aj preto, aby som sa zviditeľnil a na vlastné oči videl trendy vo svetovom florbale. Nie je to len o peniazoch,“ vysvetľuje nám.

Tvrdí, že slovenský florbal chce posúvať dopredu, a ak si popritom spraví dobré meno, je to len plus. Slovenky sú podľa neho pracovitejšie ako jeho krajanky.

Michal Jedlička. Foto – TASR

Jedlička nie je jediný Čech, ktorý takto zmýšľa. Slovenské reprezentácie dlhodobo vedú prevažne českí tréneri. Za asistentov majú Slovákov, ktorí sa od nich majú učiť a neskôr prebrať tímy.

Česi sú vo florbale oveľa ďalej. Kým Slovenky a Slováci bojujú o piate miesto na majstrovstvách sveta, pre Česko by bola neúčasť v semifinále neúspechom.

Vo florbale jasne dominuje Švédsko. Nasleduje Fínsko a Švajčiarsko a za nimi Česko. Až potom sú tímy ako Slovensko, Nórsko či Lotyšsko.

Ani vo Švédsku však nie je florbal plne profesionálny, napriek veľkej popularite. Profíci sú len niektorí najlepší hráči, ostatní sú väčšinou poloprofesionáli s vedľajším príjmom.

Českú florbalovú ligu vysielajú vo verejnoprávnej televízii, kluby fungujú na veľmi kvalitnej úrovni. Veľké finále extraligy sa odohráva v pražskej O2 aréne pred viac ako 10-tisíc divákmi.

Kluby dokážu hráčkam pomôcť maximálne so zaplatením ubytovania a vybavením práce.

Keď sa rozprávate s ľuďmi z florbalového prostredia, necítiť závisť, že Česi majú lepší florbal. Naopak, cítiť chuť učiť sa, zlepšovať sa a dostať sa na úroveň veľkého brata.

Vo florbale zatiaľ chýbajú peniaze, čo však prináša jednu skvelú vec. Je to šport, v ktorom možno nájdete oveľa viac idealistov. Stačí si spomenúť na trénera reprezentácie, ktorý pracuje zadarmo.

Florbal rastie

Pred dvomi rokmi mal Slovenský zväz florbalu jediného zamestnanca na plný úväzok. Dnes ich má troch a plánuje prijať ďalšieho.

Rast slovenskej ekonomiky sa výrazne prejavuje aj na športe. Nový zákon o športe prináša oveľa viac peňazí priamo od štátu. Kým v roku 2015 dostal florbal dotáciu od ministerstva školstva viac ako 150-tisíc eur, tento rok to už bolo takmer dvojnásobne viac – 281 700 eur. A v ďalších rokoch to bude ešte viac.

Florbal má ako ekonomicky nenáročný šport veľký potenciál. Ruší napríklad aj dogmu, že deti z dedín veľmi nemajú ako organizovane športovať.

Klub z Pruského patrí medzi najväčšie na Slovensku. V októbri vyhral Euro Floorball Club – druhú najprestížnejšiu európsku súťaž.

Pruské je obec neďaleko Trenčína a práve Považie patrí k zásobárni reprezentačných tímov. Veľmi silný je florbal aj na Orave a na východe Slovenska – dva košické mužské kluby patria k absolútnej slovenskej špičke.

Je len na florbalových funkcionároch, či sa im podarí podchytiť súčasný boom. Aby sme o florbale nepísali len počas majstrovstiev sveta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie