Denník N

Raši je nový podpredseda Smeru, Fico hrozí: kto pôjde do nás kameňom, my doňho dvomi

Richard Raši a Marek Maďarič si podávajú ruky na sneme Smeru. Raši by mal Maďariča nahradiť na poste podpredsedu strany. Foto – TASR
Richard Raši a Marek Maďarič si podávajú ruky na sneme Smeru. Raši by mal Maďariča nahradiť na poste podpredsedu strany. Foto – TASR

Richard Raši sa stal podpredsedom Smeru. Marek Maďarič povedal, že čakal vo vedení väčšie zmeny.

Novým podpredsedom Smeru sa stal košický primátor Richard Raši. Do funkcie ho zvolili delegáti dnešného snemu Smeru v Martine. Ten sa koná v aule lekárskej fakulty. Smer hovorí, že si priestor prenajal za komerčnú cenu.

Raši dostal 339 hlasov z 366 lístkov. „Marek, ďakujem pekne, mám ťa rád ako človek človeka,“ povedal Raši po tom, čo bol zvolený, Marekovi Maďaričovi, ktorého vo funkcii nahradil.

Robert Fico vyhlásil, že sa teší na spoluprácu s Maďaričom vo vláde. „Myslím, že vždy nájdeme spôsob, ako maximálne využiť skúsenosti, ktoré Marek ako podpredseda strane dával,“ povedal predseda Smeru.

Maďarič na sneme vystúpil s kritickým prejavom. Povedal, že po župných voľbách čakal vo vedení väčšie zmeny. „Najlepšie je začať od seba,“ povedal. „Každý jeden predstaviteľ by si mal položiť otázku, či je ešte prínosom alebo príťažou, a sám by mal urobiť rozhodnutie,“ povedal minister kultúry. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka Maďarič nemenoval.

Video: Marek Maďarič: Župné voľby sme prehrali 

„Sebakritika nie je slabosť a ani rúhanie. Miera sebakritiky je miera vnútornej sily. Vyjadrovanie kritických názorov je normálna vec, ktorá nemôže ohroziť jednotu silnej strany,“ povedal Maďarič, ktorému sa nepáčilo, ako Smer prezentoval výsledky župných volieb. Delegáti mu zatlieskali, z vedenia Peter Pellegrini aj Peter Kažimír.

Maďarič nepriamo kritizoval bratislavského krajského predsedu strany Martina Glváča. „Na úrovni županov sme prehrali fakticky a symbolicky. O štyroch županov sme prišli a v Bratislavskom kraji sme ani neboli schopní mať kandidáta, ku ktorému by sme boli schopní sa prihlásiť,“ povedal minister kultúry.

Glváč na to povedal, že mohol kandidovať Maďarič. „Nikdy nešiel, nekandidoval, môže si to vyskúšať. Môže ísť v Bratislave kandidovať,“ povedal Glváč. „Na to, aby som vedel ovplyvňovať chod, musím sa zúčastňovať schôdzí a snemov aspoň vo svojom okrese,“ povedal ešte.

Podľa Glváča sa nechcú páčiť bratislavskej kaviarni, ale obyčajným ľuďom. „Nikdy neurobím to, čo niekto, že budem kritizovať svojich kolegov, o krokoch, o ktorých viem všetko,“ povedal Glváč.

Agentúra SITA dnes napísala, že Fico odmietol politický program strany, ktorý pripravila skupina vedená Maďaričom. Strana to však dementovala.

„Predseda strany dnes v rámci svojho prejavu predniesol návrh politického rámca činnosti strany Smer, ktorý je totožný s materiálom pripraveným politickým tímom Mareka Maďariča,“ píše sa v stanovisku.

„Ak chce strana prežiť, musí mať schopnosť meniť sa v čase, inovovať svoje myšlienky, meniť predstaviteľov, ak stratili schopnosť stelesňovať hodnoty strany,“ tvrdil Maďarič.

Smer podľa ministra kultúry stráca voličov a energiu. „Pokles našej strany opakovane potvrdzujú rôzne voľby. Preto si kladiem otázku: sú naše myšlienky dostatočne presvedčivé? Sme dnes dostatočne dôveryhodní predstavitelia týchto myšlienok?“

Maďarič chce, aby sa Smer vyhol osudu SDKÚ a HZDS. „Smer asi bude súčasťou koalície, tento cieľ však nepovažujem za prvoradý a rozhodujúci. Podľa mňa sa v tejto chvíli hrá o viac ako o to, či bude Smer po roku 2020 vo vláde. Dnes sa hrá o to, či bude Smer prítomný v nasledujúcej dekáde a v akej kondícii.“

V politike musí byť podľa Maďariča „aj kus idealizmu, nielen technológia moci a politický marketing“.

Fico nechce podliehať malomyseľnosti

Robert Fico v prejave, ktorý mal ešte pred Maďaričom, oznámil, že chce vyhrať piate voľby za sebou. „Nesmieme podliehať malomyseľnosti, ktorú nám vnucujú médiá,“ odkázal delegátom.

Straníkov preto vyzval na väčšiu aktivitu a pracovitosť. „Musíme, ľudia, chodiť. To nie je, že budeme sedieť v kancelárii v Bratislave, urobíme dve-tri tlačové konferencie a máme urobenú prácu. Treba chodiť, podávať ruky, presviedčať, nie je to ľahké. Niekedy si aj vypočujete možno iný názor. Budem vytvárať celý budúci rok predpoklady, aby takéto stretnutia s verejnosťou boli možné.“

Fico chce, aby mala vláda budúci rok 14 výjazdových rokovaní a aby každý minister išiel do regiónu, kde vláda zasadne. Vráti sa aj k otváraniu multifunkčných ihrísk. „Očakávam, že pôjdeme s veľkou parádou na MDŽ, 1. máj je predsa náš sviatok, budem vás tlačiť do množstva podujatí.“

Straníkov premiér vyzval, aby boli politikmi Smeru a nielen funkcionármi. „Každý jeden, ako sme tu, každý jeden minister, každý jeden štátny tajomník, každý jeden, kto pracuje na úradoch, pracuje na týchto funkciách preto, lebo ho pokrýva strana Smer. Chcem vyzvať všetkých, aby sa netvárili, že sú ministri, že sú štátni tajomníci. My sme predovšetkým politici strany Smer. Prosím každého, aby na toto pri robote nezabúdal.“

Fico tvrdí, že odteraz sa už nebudú správať podľa hesla „kto do teba kameňom, ty doňho chlebom“. Povedal, že už to ukázali aj počas odvolávania Roberta Kaliňáka v parlamente. „Kto pôjde do nás kameňom, my doňho dvomi.“ Hneď nato zopakoval, že Richard Sulík v OLO pripravil Bratislavu o pozemok, že Ľubomír Galko odpočúval novinárov, že Boris Kollár pozná všetkých mafiánov a že Igor Matovič je blázon z Trnavy.

Jadro ako priorita

Fico tiež povedal, že Smer je jasne orientovaný smerom k EÚ a k NATO. „Spolupráca s inými stranami bude možná len vtedy, ak budú mať jasnú európsku orientáciu.“ Komentoval aj vyjadrenia predsedu nemeckých sociálnych demokratov Martina Schulza, ktorý počas týždňa hovoril o federalizácii EÚ.

„To v praxi naozaj bude možno znamenať, že tých spoločných prvkov v EÚ bude veľmi veľa. Jeho vyjadrenie bolo veľmi presné, keď povedal: kto chce, tam bude, kto nechce, bude stáť bokom. Nám integrácia svedčí, členstvo v EÚ nám maximálne svedčí.“

Fico však štáty EÚ kritizoval za rozhodnutie ohľadom presťahovania Európskej liekovej agentúry, ktorá po brexite odíde z Londýna. „Spôsob, akým sa rozhodovalo, vážne rozdeľuje EÚ. Veľmi jasne bolo povedané, že agentúry majú ísť do krajín, kde nie sú, ale sa to urobilo presne tak, ako to hovoril bývalý ruský premiér Černomyrdin: Chceli sme urobiť najlepšie, ale urobili sme ako obyčajne. Veľké krajiny si to schmatli a zahrali veľkú komédiu, aj smerom k nám,“ povedal Fico. O tejto téme chce rokovať budúci týždeň na samite lídrov členských štátov Únie.

Predseda Smeru tiež povedal, že sme si neurobili hanbu, keď sme bojovali o liekovú agentúru.

Počas svojho prejavu sa Fico dostal aj k sociálnym právam, ktoré chce Smer zakotviť aj v ústave. Premiér avizuje zvyšovanie platov v štátnej a verejnej správe. „Peter, mám na teba prosbu, musíme v roku 2018 veľmi vážne hovoriť o tom, čo urobíme s platmi v štátnej správe. Ľudia robia na sociálnych úradoch, daňových úradoch a tie platy sú tam mizerné. Máme povinnosť sa postarať o ľudí, ktorí pracujú vo verejnej službe a štátnej službe. Bude to veľmi drahé,“ odkázal ministrovi financií Petrovi Kažimírovi.

Flašík prišiel nasať atmosféru

Po 11 rokoch na snem prišiel aj zakladajúci člen strany Fedor Flašík. Pozývajú ho každý rok.

„Chcem nasať atmosféru,“ povedal Flašík. Hovorí, že on už vlastné plány nemá, ale mohol by ešte pre niekoho pracovať. „Uvidíme ešte.“

Flašík komentoval aj včerajšie vyjadrenie Roberta Fica, ktorý oznámil, že neplánuje kandidovať na prezidenta. Bývalý mediálny stratég strany nepredpokladal, že by Robert Fico znovu kandidoval na prezidenta.

Najväčšiu šancu uspieť má podľa neho Andrej Kiska, ak bude znovu kandidovať. „Ak nepôjde, tak nejaký nezávislý. Neviem, či by stranícky kandidát v tejto atmosfére uspel.“

Flašík sa na sneme zvítal s Robertom Kaliňákom aj so svojou bývalou manželkou, europoslankyňou Monikou Beňovou. Tá si v minulosti myslela, že by mal Kaliňák v reakcii na kauzu Bašternák odstúpiť z funkcie, teraz si to však po dvojhodinovom rozhovore s Kaliňákom rozmyslela.

Fedor Flašík a Robert Kaliňák na sneme Smeru. Foto N – Monika Tódová

Fico na sneme pripomenul, že dnes je Deň boja proti korupcii. Delegátom prečítal list veľvyslanectiev USA, Veľkej Británie, Holandska, Kanady a Belgicka, kde oceňujú vládu za iniciatívu otvorené vládnutie alebo za to, že zriadila odbor prevencie korupcie.

Vládu tiež povzbudzujú v ďalších transparentných krokoch. „Chcem poďakovať, pretože toto je pre mňa objektívne vysvedčenie a nie tie výkriky opozície: falošné, hnusné a odporné,“ povedal Fico.

Foto – TASR

Fico tiež oznámil, že poslanec Ľubomír Želiezka požiadal o uvoľnenie z funkcie okresného predsedu v Bánovciach nad Bebravou. „Verím, že si dá chrbticu do poriadku,“ povedal Fico.

Matovič: Fico v prejave klamal

Robert Fico v prejave hovoril aj o tom, ako mu Igor Matovič na mimoriadnej schôdzi, keď stál pred ním, povedal, že je zmrd, ktorý skončí v base. „V skutočnosti som mu povedal: ‚Skorumpovaný zlodej, skončíš v base‘ a hrdo som mu to zopakoval trikrát. Moje vyjadrenie je zrejme zachytené aj na mikrofónoch,“ raegoval Matovič.

Líder OĽaNO tvrdí, že nerozumie, prečo sa Fico hanbí za to, ako ho nazval, „keď sa nehanbí bývať v byte postavenom z daňových podvodov jeho priateľom Ladislavom Bašternákom, ktorého podvody dlhé roky kryl“.

Smer oznámil, že po skončení snemu nebude tlačová konferencia, hoci na ňu pripravil miesto aj sedenie pre funkcionárov.

Fico ukončil snem krátkou príhodou o chameleónovi z Madagaskaru. „Ľudia na Madagaskare hovoria, že je veľmi správne jedným okom sa pozerať dopredu a druhým dozadu. Vzniklo to aj tým, že tam je zvieratko chameleón a ono sa vie pozerať tam aj tam. Ja sa tomu nebránim.“

Delegátom tiež povedal, že chce stranu riadiť inak ako doteraz, pokiaľ ide o kontakt vedenia s regiónmi. „Na túto tému veľa hovoríme s Jankom Richterom a si uvedomujeme, že pri takom vyťažení, aké má minister práce, je komplikované riadiť vnútorné procesy Smeru. Riešime to, hľadáme riešenie.“

Pavol Paška však zrejme generálnym manažérom strany nebude. „Neviem, odkiaľ to beriete,“ povedal Paška. Na ďalšie otázky neodpovedal.

„Áno, Marek má pravdu, že moja trpezlivosť je niekedy božská, niektorí mi hovoria, že príliš preháňam ústretovosť. Ale ja vás vnímam ako kamarátov, nie ako podriadených. Nie je možné stranu riadiť, že budem búchať po stole. Každý proces musí prejsť ľudskou diskusiou. Som povďačný za priebeh tohto snemu. Marek, závisí iba od tvojho rozhodnutia, či máš záujem ďalej pôsobiť,“ ukončil snem Fico.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie