Denník N

EÚ nejde zakázať kebaby, nikdy o tom ani neuvažovala (stručná história jedného mýtu)

Venujte 3 minúty čítaniu o tom, ako naozaj funguje rozhodovanie v europarlamente.

Autorka je politická radkyňa Európskych konzervatívcov a reformistov

Minulý týždeň ste sa mohli dozvedieť, že EÚ ide zakázať kebaby. Pravda to síce nie je, ale ukázalo sa, že zverejniť to napriek tomu tiež nie je problém. Mohli by sme zúfať nad tým, aké je to povrchné a zavádzajúce, alebo sa zahrať na učiteľov napríklad takto:

Rovnako sa však môžeme na tomto prípade niečomu naučiť, vznikajúcemu mýtu predísť a šírenie pochybných článkov na internete prenechať iným.

Čo sa stalo?

V septembri 2017 prišla Európska komisia s návrhom pridať fosfáty v mrazenom mäse kebabu na zoznam povolených látok. Znamená to, že komisia nepovažovala „mrazené“ fosfáty za niečo, čo by si zaslúžilo zaradenie medzi nebezpečné látky.

Dôležité: v tomto článku sa budeme baviť len a len o používaní fosfátov na otáčacích ražňoch mrazeného mäsa, zjednodušene – v kebaboch. Ukážeme si tiež, prečo je politické rozhodovanie také zaujímavé, a pri troche šťastia predídeme jednému mýtu.

Čo však tie fosfáty vlastne sú?

Pomôžme si najprv portálom českého ministerstva hospodárstva o bezpečnosti potravín, ktorý nám o fosfátoch povie: „Popri prirodzenej prítomnosti zlúčenín obsahujúcich fosfor sa do potravín ako aditíva pridávajú fosfáty, a to predovšetkým pre svoje emulgačné a disperzné schopnosti. Sú aj v mrazených rybách, zmrzlinách, kole, pečive. Fosfáty rovnako ako ostatné prídavné látky v potravinách majú priradený kód E (E 338: kyselina fosforečná; E 339 – 343: fosfáty; E 450 – 452: polyfosfáty).“

Tu zbystrite pozornosť, pretože jeden z argumentov odporcov fosfátov v kebaboch je aj informačná asymetria spotrebiteľa. Na obale od kebabu do ruky túto informáciu nenájdete.

A na čej strane ste vy?

 Zodpovedný výbor Európskeho parlamentu – teda to, čo niektorí v novinách označili za „zdravotnícky výbor“ – sa celým menom nazýva Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, skrátene tzv. ENVI.

Gro práce europoslancov je práve v týchto výboroch. Pred tým, než o návrhoch hlasuje celý parlament na veľkej schôdzi, sa všetky návrhy predrokujú vo výboroch. ENVI si začiatkom decembra kolektívne povedal, že s Komisiou a odobrením fosfátov teda nesúhlasí.

Udialo sa to takto: socialistickí a zelení poslanci v ENVI povedali, že vyslovujú námietku proti tomu, čo Komisia plánuje (pozor: takáto finta sa rozhodne nedá urobiť vždy, v prípade tohto legislatívneho aktu to však podľa rokovacieho poriadku možné bolo). Začala sa politická diskusia, ktorej základné argumenty nájdete v tejto tabuľke.

Proti použitiu fosfátov v mrazenom kebabe Za povolenie fosfátov v mrazenom kebabe
Americká štúdia z roku 2012 hovorí, že takéto aditíva sa môžu spájať so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom. Európska agentúra zaoberajúca sa bezpečnosťou potravín nepreukázala, že zdravotné riziko je spôsobené práve používaním fosfátových aditív.
Fosfáty v mrazenom mäse viažu vodu, obchodníci tak môžu zavádzať a predávať zdanlivo ťažšie mäso. Fosfáty na mrazených otáčacích ražňoch pomáhajú udržať mäso rovnomerne šťavnaté, nové nároky môžu sťažiť prácu obchodníkom, odpor je hlasitý najmä v Nemecku, kde je tzv. „Döner“ veľmi rozšírený
Členské štáty používajú výnimky, aj parlament ich v minulosti odobril, potraviny sa v EÚ slabo kontrolujú a fosfáty tolerujú v legislatívnom vákuu, čo nie je správne. Beztak sa fosfáty bežne v potravinách používajú – prečo by sa mali vyhnúť práve a len mrazenému kebabu? Je to diskriminačné.

Prvé hlasovanie vo výbore ENVI dopadlo tak, že tri pätiny poslancov boli proti fosfátom, dve pätiny za ich povolenie. Teraz sa čaká na tohtotýždňové hlasovanie v Štrasburgu.

Ak sa nájde 376 hlasov proti fosfátom, zámer Komisie bude zablokovaný. Ak hľadáte niečo napínavé a v telke práve nič nebude, jedno napínavé hlasovanie môžete sledovať v utorok 12. decembra na webe europarlamentu.

Vráťme sa však ešte k tomu, ako zabrániť vznikajúcemu mýtu o nepravdivom zákaze kebabov. Celé rozhodovanie sa týka len jedného aditíva v mrazenom mäse – akokoľvek hlasovanie dopadne, kebab bude k dispozícii aj naďalej, to predsa dá rozum!

Viac informácií o bruselských mýtoch nájdete aj tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie