Denník N

Vedci porovnali behanie naboso a v bežeckej obuvi

Foto – Flickr
Foto – Flickr

Bežecká obuv mení biomechaniku behu a stimuluje činnosť svalov v klenbe. Behanie naboso, najmä bez predošlého tréningu, vedci neodporúčajú.

Ľudia majú ako jediní primáti schopnosť behať na dlhé vzdialenosti aj v teple a na suchom vzduchu. Vytrvalostný beh je zriedkavý aj u cicavcov, ktoré ako predátory počas lovenia šprintujú.

Naše chodidlá sa postupom času prispôsobili behu na tvrdších povrchoch. Vedci predpokladajú, že náš vytrvalostný beh pochádza spred približne dvoch miliónov rokov, keď začal pomáhať mäsožravým hominoidom súperiť s inými predátormi.

Moderné podmienky pre behanie sa však diametrálne líšia od tých, na základe ktorých sme sa za milióny rokov vyvinuli. Tvrdý podklad lesných chodníkov alebo stepí sme vymenili za cesty, chodníky a bežecké pásy.

Naše šľachy bohaté na kolagén uchovávajú v nohe energiu tak, že absorbujú náraz po dopade nohy na zem. Táto energia sa následne využije na odraz do nového skoku.

Behať s topánkami alebo bez?

Biomechanika behu funguje správne na mäkších povrchoch, napríklad na lesných chodníkoch. Nedostatočná rôznorodosť povrchov dostupných na behanie preto môže prispievať k častému výskytu úrazov chodidiel medzi bežcami.

Veľa z nás sa z toho dôvodu uchyľuje ku kúpe špeciálnej obuvi, ktorá má behanie po takýchto povrchoch uľahčovať. Špeciálne bežecké topánky, ktoré sú na trhu od sedemdesiatych rokov minulého storočia, obsahujú mäkkú penovú podrážku, ktorá pomáha tlmiť náraz počas dopadu chodidla na podložku. 

Uvedená schopnosť podrážky má napodobňovať prirodzenú funkciu chodidla, no aj napriek pokroku dizajnu a použitých materiálov sa úrazovosť bežcov za posledných 40 rokov neznížila.

Mnoho bežcov preto dáva prednosť behaniu naboso, prípadne bez podpornej obuvi. Je totiž možné, že bežecké topánky príliš zasahujú do procesu tlmenia nárazov, čím – v dlhodobom horizonte – oslabujú svaly v chodidle.

Skupina vedcov na čele s Andrew Cresswellom preskúmala biomechaniku behu s bežeckými topánkami a bez nich a porovnala, ako vplývajú na svaly a šľachy v chodidlách. Výsledky uverejnili minulý rok v časopise Journal of the Royal Society Interface. 

Nečakané výsledky

Počas výskumu výskumníci skúmali beh 16 dobrovoľníkov, ktorí mali po trojminútovom zahrievacom kole na bežeckom páse bežať obutí alebo naboso rýchlosťou 14 kilometrov za hodinu. Počas behu vedci merali kinematiku a silu dopadu. Autori výskumu zistili, že bežecká obuv skutočne vplývala na pohyb svalstva v chodidle.

Pri behaní naboso sa klenba chodidla úplne ohla a na podložku dopadla naplocho. Ak mal bežec na nohe bežeckú topánku, uvedený pohyb sa znížil o 25 percent pôvodného ohybu. Svaly v chodidle sa však neoslabili a pri použití obuvi boli viac zapojené a napnutejšie.

Navyše, v jednej z najnovších štúdií tejto výskumnej skupiny bolo dokázané, že pri prechode na behanie naboso bežci začnú robiť chyby pri kontrole pohybov. Tie vedú k biomechanickým zmenám bežeckej techniky, ktoré môžu následne vyvolať nehody, úrazy a zníženie výkonu.

Počas behania, najmä na umelých povrchoch, by sme sa preto mali opierať o pomoc vhodnej bežeckej obuvi.

Dostupné z doi:

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie