Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O tom, ako vypátrali ruského generála zodpovedného za zostrelenie lietadla nad Ukrajinou

Malajzijskí leteckí vyšetrovatelia skúmajú trosky lietadla Boeing 777 na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny. FOTO - TASR/AP
Malajzijskí leteckí vyšetrovatelia skúmajú trosky lietadla Boeing 777 na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny. FOTO – TASR/AP

Uplynulo vyše troch rokov od leta roku 2014, keď raketa BUK ruskej výroby zostrelila civilné lietadlo letiace nad Ukrajinou z Amsterdamu do Malajzie a zabila 298 ľudí. Väčšina pasažierov boli Holanďania a Holandsko vyšetruje ich smrť s pomocou investigatívnych aktivistov zo serverov Bellingcat (v Británii) a The Insider (v Rusku), ktorí sa prehrabávajú internetom a sociálnymi sieťami a hľadajú v nich stopy po zločine.

Nedávno jednu, ktorá môže byť prelomom vo vyšetrovaní, našli. Na akcii sa s vysokou pravdepodobnosťou podieľal ruský trojhviezdičkový generál Nikolaj Fedorovič Tkačev.

Pre Holandsko je to dôležitá informácia, lebo potom, čo sa jeho vyšetrovateľom podarilo dokázať, že raketa bola vystrelená z územia, ktoré vtedy kontrolovali proruskí separatisti (podporovaní Moskvou), teraz majú konečne silnú indíciu, že celá operácia bola riadená ruským generálom – s priamym prepojením na ruskú vládu.

V tomto texte autor opisuje, ako na Tkačeva investigatívni aktivisti prišli. Mali záznamy telefonických rozhovorov medzi separatistami a neznámym mužom s prezývkou Delfín, ktorý ich na diaľku riadil. V jednom rozhovore sa však vyskytlo s súvislosti s ním meno Nikolaj Fedorovič.

Aktivisti hľadali na zozname ruských veliteľov mužov s týmito krstnými menami a našli ich šesť, iba jeden však bol starší ako 50 rokov (podľa hlasu v záznamoch mal onen muž vek od 50 do 70 rokov). Bol to Tkačev.

Aktivisti z The Insideru s ním potom viackrát telefonovali, nahrali si jeho hlas a pýtali sa ho aj na jeho účasť na bojoch na Ukrajine, ktorú poprel.

Záznamy poslali na univerzitu v americkom Colorade, ktorá má centrum pre forenznú analýzu hlasov, a poslali záznamy aj do ďalšieho takého centra v Litve. Z oboch im prišli analýzy, podľa ktorých síce nie je možné na sto percent tvrdiť, že hlas patrí Tkačevovi (na to by bolo potrebné mať dva záznamy s identickými vetami), ale napriek tomu pravdepodobnosť, že hlas patrí Tkačevovi, hraničí s istotou.

Tkačev je pomerne známy generál. Začínal ako veliteľ v 80. rokoch vo vtedajšom východnom Nemecku (tam bol vtedy ako agent KGB aj Vladimir Putin), potom na západnej Ukrajine a ruskom ďalekom východe. V 90. rokoch pôsobil v oboch krvavých vojnách v Čečensku, v roku 2012 bol poradcom Assadovej vlády v Sýrii, v tom roku dostal od Putina aj vysoké vyznamenanie.

Čo robil v roku 2014, sa oficiálne nedá dokázať, lebo Rusi odmietajú spolupracovať na vyšetrovaní. Dnes je Tkačev na čele správnej rady vojenskej akadémie v Jekaterinburgu.

Moskva už tri roky vinu na zostrelení civilného lietadla popiera, vypátranie Tkačeva je však ďalším dôležitým krokom vo vyšetrovaní, na ktorého konci napokon možno budú nezvratné dôkazy, že smrť pasažierov letu M17 má na svedomí priamo Moskva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie