Denník N

Pápež chce zmeniť otčenáš, Spojené štáty európske nevzniknú a republikáni nie sú #metoo

Starý preklad otčenášu nie je férový k Bohu, hovorí pápež František. Foto – TASR/AP
Starý preklad otčenášu nie je férový k Bohu, hovorí pápež František. Foto – TASR/AP

Budú sa katolíci po novom učiť otčenáš aj na Slovensku? Rozpadne sa nemecká veľká koalícia na Schulzovom sne o USE? A koho na Slovensku tentoraz urazí Zeman? Všetko, čo sa oplatí sledovať tento týždeň.

Aktualizované 11. 12. o stanovisko Konferencie biskupov Slovenska.

Otčenáš potrebuje update

Medzi kresťanskými cirkvami nemá táto modlitba konkurenciu. Ak veriaci poznajú jednu naspamäť, tak je to Pater noster, respektíve Modlitba Pána, teda Otčenáš. Ak však pápež František presadí svoje najnovšie plány, budú sa ju musieť učiť znovu po novom po malej úprave.

Hlava katolíckej cirkvi chce totiž mierne upraviť jej záver.

Františkovi sa totiž nepáči, že v závere modlitby, ktorej preklad vzišiel z latinského prekladu Biblie na prelome 4. a 5. storočia, sa hovorí „a neuveď nás do pokušenia“, čo podľa neho vytvára dojem, akoby Boh svojich veriacich navádzal k hriechom. A preto by to chcel radšej nahradiť prosbou „a nenechaj nás podľahnúť pokušeniu“.

Prvý pápež z Latinskej Ameriky, ktorého kardináli vybrali počas konkláve, to povedal v rozhovore pre taliansku televíziu TV2000, ktorá patrí Konferencii biskupov Talianska. “Nedopusť, aby podľahol pokušeniu, pretože som to ja, nie Boh, kto ma pokúša. To otec nerobí, otec vám pomáha vzchopiť sa,” povedal František.

Francúzski katolíci tak stihli urobiť už na začiatku adventu, a modlia sa po novom so slovami „nedopusť, aby sme podľahli pokušeniu“ (Ne nous laisse pas entrer en tentation).

Čoskoro by svoj otčenáš podľa pápeža mohli zmeniť aj Taliani. Zmenu už privítali aj niektorí českí kňazi, ktorí by radi zmenili aj v dnešnej dobe málo zrozumiteľnú formuláciu „chléb náš vezdejší“ za „chléb náš každodenní“, podobne ako to je v slovenskej verzii.

K modernejšej Modlitbe Pána sa Konferencia biskupov Slovenska vyjadrila v pondelok pre agentúru TASR. Preklad verša „neuveď nás do pokušenia“ sa podľa jej hovorcu Martina Kramaru nejaví ako nevyhnutný.  

K vzniku USE (zatiaľ) nedôjde

Najbližšie dni bude prebiehať kontaktné vyjednávanie o veľkej koalícii v Nemecku, teda o vláde, ktorá vládla ešte pred voľbami, ale líder sociálnych demokratov (SPD) Martin Schulz ju po slabom výsledku vlastnej strany radšej chcel zrušiť a odísť do opozície. Keďže však verzia „jamajka““ podľa farieb troch strán CDU/CSU, Zelených a liberálov z FDP nevyšla, tak pre „dobro krajiny“ zmenil svoj prístup a hneď vytasil aj svoje podmienky.

Medzi inými aj potrebu silnejšej integrácie v EÚ, ktorú by mohli do roku 2025 nahradiť Spojené štáty európske (anglická skratka by znela USE). Nápad, ktorý veľmi rýchlo vydesil slovenskú SaS a jej lídra a europoslanca v jednom Richarda Sulíka, je však nereálny.

Odmietli ho aj nemeckí konzervatívci a rovnako aj samotní Nemci. V prieskume denníka Bild Schulzovu víziu podporilo len 30 percent opýtaných, a takmer polovica (48 percent) je proti. Ako podotkol Peter Altmaier, lepšie by bolo sústrediť sa na špecifické problémy Európy, ako sú nezamestnanosť, ochrana vonkajších hraníc a koordinácia ekonomickej politiky.

„Debata o tom, či má byť Európa federálny štát, konfederácia alebo spojené štáty, patrí akademikom a novinárom – nie nemeckej zahraničnej politike,“ povedal Altmaier, ktorý je ako šéf kancelárie nemeckej kancelárky rozhodne jedným z najvplyvnejších ľudí na nemeckej politickej scéne. Ak sa niekto neodváži útočiť na Merkelovú, tak útočí práve na neho.

USE zrejme nebude tým dôvodom, na ktorom by prípadné pokračovanie veľkej koalície, respektíve ich podpora menšinovej vláde, zlyhalo. Iba ak by SPD chceli v predčasných voľbách ešte viac pohorieť nanucovaním vízie, ktorá nie je populárna ani v Nemecku, nieto v krajinách EÚ.

Ak by si ľavica a pravica napriek názorovým rozporom našli znovu k sebe cestu, tak dôsledné sondážne vyjednávania sa očakávajú až po novom roku a vláda by nevznikla skôr ako vo februári či v marci.

Zeman navštívi Slovensko

Český prezident Miloš Zeman po nedávnej návšteve Ruska zavíta v utorok na Slovensko. Bude to jeho posledná zahraničná cesta v pozícii prezidenta, pokiaľ neobháji svoju funkciu v blížiacich sa prezidentských voľbách.

U našich susedov sa práve, ako píše Respekt, rozbehla kampaň vo fáze „mazanie na chlieb“. „To je snáď najčastejšia fráza, ktorou stúpenci svojho kandidáta označujú ostatných adeptov. Nálepku ‚Toho si Zeman namaže na chlieb‘ už dostali prakticky všetci,“ píše šéfredaktor českého magazínu Erik Tabery. Ako štátnik je podľa neho Zeman mimo hru, tí ostatní nás ešte môžu presvedčiť. Ako to dopadne, rozhodnú Česi už o mesiac.

Slovensko si Zeman vybral aj ako svoju prvú cestu za hranice po svojom zvolení za prezidenta. Od roku 2013 bol u nás viackrát, vlani nestihol prísť na čas na pohreb slovenského exprezidenta Michala Kováča.

Najviac však upútal ešte ako premiér v roku 1999, keď počas návštevy Popradu zosmiešnil miestny pivovar slovami, že jeho pivo „sa hodí na čistenie protéz“.  Inkriminovaný pivovar sa síce po svojej dvestoročnej histórii dostal do krachu, ale najlepšie pšeničné pivo varia práve v meste pod Tatrami.

Republikáni nie sú #metoo

V americkom štáte Alabama v utorok prebehne zaujímavý súboj v doplňovacích voľbách do Senátu, ktorý sa dá vnímať aj ako referendum o akceptovaní sexuálneho obťažovania žien.

Za republikánov totiž kandiduje Roy Moore, ktorého viacero žien obvinilo z obťažovania. Napriek tlaku, aby nekandidoval, ho osobne podporil americký prezident Donald Trump, ktorý v minulosti podporoval viacero strán a vlani kandidoval práve za repulikánov.

Pre Republikánsku stranu sú voľby veľmi dôležité. Ak by ich Moore s demokratom Dougom Jonesom prehral, v stočlennom Senáte by sa ich väčšina dostala na úroveň krehkých 51 hlasov. Moore, ktorý je známy ultrakonzervatívec, tvrdí, že je nevinný, dve ženy, ktoré v tom čase mali 14 a 16 rokov, zase opak. 

Nedávny prieskum ukázal, že voliči Demokratickej strany viac veria obetiam sexuálneho násilia než republikáni, ktorí sú tiež dvakrát viac ako demokrati presvedčení, že k obvineným mužom sa médiá nesprávajú férovo.

Civilizačný rozdiel sa prejavil aj v tom, že demokratický senátor Al Franken, v tom čase komediant, sa po obvineniach z obchytkávania rozhodol rezignovať.

V prieskumoch v Alabame vyhráva republikán Moore, a ako napísala Michelle Goldbergová v New York Times, „Franken končí, Trump je stále tu“.

„Stále tu máme Trumpa, ktorý bol obvinený zo sexuálneho obťažovania tuctom žien, a čelil minimálnym dôsledkom. Jeho administratíva je nepriateľská voči obetiam sexuálneho obťažovania, v marci napríklad zrušil Obamovo nariadenie, ktoré sťažovalo federálnym dodávateľom, aby prípady sexuálneho harašmentu utajili,“ napísala Goldbergová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie