Denník N

Keď prestane vo vzťahoch fungovať chémia, nemôže za to chémia

Rozumiem, prečo chceme všetko pripísať chémii. Ak môj život usmerňuje chémia, tak ja si môžem pokojne voľkať vo svojej zóne komfortu.

Dcéra môjho priateľa sa pred niekoľkými týždňami rozviedla. Mali dve pekné deti, dom i dve autá, a predsa to spolu nevydržali, smutne mi rozpráva priateľ. Pýtal som sa dcéry, či by sa im nedalo nejako pomôcť, no odvetila mi, že márna snaha, už medzi nimi nefunguje chémia.

Zašiel som na futbalový zápas DAC – Nitra, keďže DAC hrá v poslednom čase veľmi dobre. Časť fanúšikov však nie je spokojná s trénerom Marcom Rossim. Rossi je skutočný profík, tvrdo drie, vysvetľuje mi jeden z funkcionárov DAC-u, chyba je v tom, že medzi ním a fanúšikmi nie je adekvátna chémia.

Je to zaujímavé, nie? Manželstvá, mnohoročné vzťahy sa rozpadajú pre tajomnú chémiu. Iste ste si všimli, že nehovoríme, že ide o tú moju chémiu. Celú zodpovednosť zvalíme na neosobnú, nepochopiteľnú chémiu.

Pravda je však taká, že chémia nie je vec mimo nás a nie je výsledkom nejakého božieho zásahu, ako to poznáme zo starých gréckych drám.

Každý jedinec má vlastnú chémiu, tá však nie je od neho nezávislá. Chémia sa vytvára a funguje spolu s jeho emóciami a náklonnosťami. Aby to bolo jasné: nie chémia, ale ja som ten, kto nedokáže žiť so svojím partnerom, zo mňa sa vytratil záujem a schopnosť empatie. Som to ja, kto nevie milovať, ja som ľahostajný a netolerantný, a nie chémia.

Aby som bol ešte presnejší, v neúspešnom partnerskom vzťahu sa aspoň spolovice stali povrchnými moje city, mňa neprivádza do varu dotyk či pohladenie.

Rozumiem, prečo chceme všetko pripísať chémii. Ak totiž môj život usmerňuje chémia, tak ja si môžem pokojne voľkať vo svojej zóne komfortu. Nemusím reagovať na dianie vo svojom okolí či vo svete. A nebude ma bolieť ani hlava, nebude ma tlačiť svedomie.

Keby vskutku za všetko mohla chémia, tak by sme bez slova mali akceptovať aj správanie nevraživých a netolerantných ľudí. Mali by sme prepáčiť aj xenofóbom, rasistom a antisemitom, veď za nič nemôžu.

O desať či pätnásť rokov možno dostanú anti-antisemitskú tabletku, aby sa aj z nich stali poriadni ľudia.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie