Denník N

Putin oznámil stiahnutie ruských vojakov priamo v Sýrii, na Blízkom východe si zaistil vplyv

Ruský prezident Vladimir Putin pózuje s pilotmi ruskej armády počas ruskej leteckej základne Humajmím v Sýrii. Foto – TASR
Ruský prezident Vladimir Putin pózuje s pilotmi ruskej armády počas ruskej leteckej základne Humajmím v Sýrii. Foto – TASR

Kremeľ má v Sýrii zo svojho pohľadu úspešnú kampaň – sýrskeho prezidenta Baššára Asada udržal pri moci a stal sa významným hráčom v regióne.

Na prekvapivej zastávke v Sýrii pred návštevou Egypta prezident Vladimir Putin oznámil, že posiela drvivú časť svojich vojakov domov do Ruska.

Z jeho pohľadu sa im podarili dve veci: poraziť či zásadne pokoriť  Dáiš a udržať pri moci režim Baššára Asada. Presne s týmto cieľom Putin na jeseň 2015 ohlásil ruskú leteckú kampaň v Sýrii, ktorú mnohí vnímali skepticky.

Putin sa spolu s Asadom nebál ísť do tvrdého bombardovania pozícií Dáišu a iných teroristických skupín, čo bolo často krycie meno pre antiasadovskú opozíciu. Rovnako ho nestrašili správy mimovládnych organizácií o civilných obetiach náletov. Napokon sa mu aj preto, že si bývalý americký prezident Barack Obama nechcel v Sýrii zašpiniť ruky a jeho nasledovník Donald Trump izolacionalisticky vyhlasuje, že Amerika je na prvom mieste, podarilo zvrátiť vývoj v krajine.

Dáiš je na kolenách aj vďaka koalícii vedenej Spojenými štátmi, a Asad na koni.

„Dve tretiny sýrskej populácie teraz žijú v časti ovládanej vládou, Asad je populárny ako nikdy predtým a Putin je hrdina,“ opisuje situáciu magazín Spectator. Sýrsky príklad považuje len za jeden z dôkazov toho, ako sa Putinovi pomaly darí vypĺňať vákuum, ktoré na Blízkom východe po sebe zanechali Spojené štáty.

Hybký boxer Putin

Podpora Asadovho režim na jeseň 2015 bola len úvodom do rozsiahlej série krokov na upevnenie ruského vplyvu na Blízkom východe, odkiaľ sa Moskva de facto vytratila po studenej vojne.

Putinovi sa podarilo upevniť si vzťahy s Iránom, po turbulenciách napokon aj s Tureckom, ktorému ide predať vojenskú techniku, čo znepokojuje NATO, a do Kremľa pomerne často chodí aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, a to napriek tomu, že v súčastnosti má vo Washingtone nadmieru empatického spojenca. V Moskve bol nedávno po prvý raz v histórii aj saudskoarabský kráľ.

Krátko potom, čo Putin pozdravil v Sýrii ruských vojakov, dorazil do Egypta, kde sa očakával podpis dohody o vybudovaní ruskej jadrovej elektrárne. Dobré vzťahy sa snaží dodržiavať s Jordánskom a so Spojenými arabskými emirátmi.

Jednoducho hrá na všetky strany a napriek tomu sa mu nikto z kľúčových hráčov nevyhýba. „Putin musel v snahe urobiť z Ruska kľúčový faktor na Blízkom východe. To preto vidíte ten nekončiaci prúd tamojších lídrov navštevujúcich Moskvu,“ povedal agentúre Bloomberg dlhoročný americký blízkovýchodný vyjednávač a poradca viacerých prezidentov Dennis Ross.

Viacerí vplyvní ľudia v oblasti agentúre povedali, že Putin je jedným zo svetových lídrov, čo skutočne aj koná. Ross však upozornil, že komplikované hry na všetky strany sa budú Putinovi čoraz horšie zvládať.

Nezdá sa však, že by to teraz riešil. Len oslavuje úspechy a dobré vzťahy využíva aj na presadzovanie ruských ekonomických záujmov a na to, aby demonštroval, že USA nie sú ani zďaleka jedinou mocnosťou s vplyvom v regióne.

„Niekedy máte v ringu dvoch boxerov, pričom jeden je obrovský s veľkými svalmi, ale iný je menší, ale pohyblivejší a má lepšiu techniku,“ opisuje americký a ruský prístup bývalý ruský veľvyslanec v Sýrii Andrej Zotov.

Putin tiež na rozdiel od Obamu a Trumpa nikdy nečelil odporu verejnosti voči ďalšiemu zapájaniu sa do neprehľadných konfliktov na Blízkom východe. Navyše, pri moci je od roku 1999, zatiaľ čo USA majú už štvrtého prezidenta, čo Putinovi dáva výhodu v tom, že lídri na Blízkom východe ho vnímajú ako stabilného a čitateľného. Nemá tiež domácich oponentov a pri svojich rozhodnutiach sa nemusí pýtať na názor kongresmanov ako americkí prezidenti.

Nikto zatiaľ nehovorí, že USA už nemajú na Blízkom východe žiadnu váhu, pravdou však je, že v hlavných mestách tamojších krajín už nerozmýšľajú len o tom, čo povie na ich počínanie Washington, ale aj o tom, čo si myslí vládca Kremľa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie