Denník N

Sokolská Residence: Bývanie v prírode a v centre mesta zároveň

Projekt ITB Development v bratislavskej diplomatickej štvrti spája modernú architektúru s prírodou.

Prvý dojem komornosti sa potvrdzuje aj zblízka. Smerom z Horského parku vstupujeme do objektu zvrchu, z Okánikovej ulice. Je tu však aj druhý vchod pre autá, zospodu, zo Sokolskej ulice, odkiaľ je to bližšie aj k zastávke MHD. Dva vstupy sú pre tento typ projektu výnimočné a zvyšujú komfort obyvateľov.

Úvodná prechádzka uličkami danej lokality korešponduje s atmosférou areálu projektu Sokolská Residence. Hoci sme v centre mesta, pocit pokojného života sa dostaví okamžite.

Mesto je pod nami ako na dlani. Pozorujeme, že skutočne ide o pokojnú, tichú a bezpečnú štvrť. Výhody lokality, medzi ktoré patria prechádzky či stále populárnejší beh v blízkom Horskom parku alebo na Slavíne, sú nezameniteľné. Naskytujú sa nám tu pôvabné výhľady na monumenty Bratislavy a navyše historické centrum je v pešej dostupnosti.

Stavbou zasadenou v strmom svahu nás detailne sprevádza technický dozor investora, Boris Dobrodenka zo spoločnosti ENG2. Ukazuje nám, že objekt vďaka dômyselnému stvárneniu v svahovitom teréne vôbec nepôsobí na svojich 7 bytových poschodí. Umiestnenie bolo síce náročné pre stavbu, avšak pre celý projekt bolo prínosom. Veľkou výzvou bolo aj rozdelenie objektu dvoma typmi balkónových riešení. „Architekti použili netradičné konštrukcie zábradlí loggií, ktoré plynule prechádzajú do oporných múrov v teréne a majú tvar nepravidelných vĺn. Myslím, že takáto konštrukcia je na Slovensku použitá prvýkrát,hovorí Boris Dobrodenka. V hornej časti sú na balkónoch použité sklenené zábradlia. Tieto dva prístupy na nás pôsobia prekvapivo veľmi kompaktne. Pozitívne hodnotíme presun všetkých klimatizačných jednotiek na strechu, aby nenarúšali vzhľad fasády. Architektov chválime aj za plán sadových úprav, kde dômyselne kombinujú strohé betónové múry so zeleňou a vdychujú tak stavbe iný rozmer.

Následne sa zoznamujeme s interiérom novostavby. Sokolská Residence má celkom 32 bytov. Boris Dobrodenka, technický dozor z ENG2, nám predstavuje niektoré z nich. Dispozície bytov hodnotíme pozitívne.

V porovnaní s ostatnou ponukou na trhu sa Sokolská Residence významne odlišuje väčšou výmerou bytov, čo vnímame ako ďalšie povýšenie komfortu. Priemerný 3-izbový byt má rozlohu 90 m2, čo umožňuje v pôdoryse vytvoriť praktický priestor pre práčovňu, šatník či pracovný kút pri zachovaní priestrannosti ostatných miestností. Oceňujeme tiež úložné priestory. Ako vidíme, byty ponúkajú skutočne vysoký štandard povrchov a zariaďovacích predmetov značiek Laufen Pro, Geberit alebo Rako.

Byty majú vysoké hliníkové trojsklenné okná bez parapetných dosiek zabezpečujúce dostatočné preslnenie priestoru. Nášmu vkusu vyhovujú elektrické exteriérové žalúzie či vnútorné bezfalcové dvere nadštandardnej výšky so skrytými pántmi. Zaujali nás veľkoformátové drevené podlahy v rámci štandardu a krby na najvyšších podlažiach.

Boris Dobrodenka nám ukazuje aj terasy s výhľadmi. Prechádzame sa na nich po drevených podlahách z exotického dreva kumaru.

Objekt má vlastnú kočikáreň a čo je zaujímavé a netradičné, developer sa rozhodol nepredať kotolňu. Ostáva vo vlastníctve majiteľov bytov, ktorí si môžu sami regulovať energie. Ako je v projektoch ITB Development zvykom, individuálny prístup k zákazníkom, ktorým umožnili nadštandardné množstvo a rozsah klientskych zmien v bytoch, považuje aj Boris Dobrodenka, náš sprievodca stavbou, za výnimočný.

ITB Development otvorene priznáva posun termínu dokončenia projektu. „Hoci sme mali na projekte Sokolská Residence posun termínu dokončenia, sme hrdí, že sme splnili naše náročné kritériá a projekt je vo výsledku postavený veľmi kvalitne. Kolaudačné konanie už prebehlo a na predaj sú už len posledné voľné byty pre nových majiteľov, ktorí sa môžu čoskoro nasťahovať,“  dodáva architekt a spoluzakladateľ ITB Development Tomáš Šebo.

Celkovo hodnotíme projekt Sokolská Residence pozitívne. Za výnimočné tu považujeme lokalitu a blízkosť centra a prírody. Zaujalo nás osadenie stavby do prostredia, moderná architektúra a výhľady na mesto. Tiež oceňujeme nadštandardné povrchy a zariaďovacie predmety v interiéri. Rozloha a dispozície bytov sú vhodne premyslené. Kto hľadá pokoj a zároveň centrum mesta, bývanie v Sokolská Residence je preňho dobrou voľbou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie