Denník N

V Bratislave vyšetrujú druhé podozrenie z osýpok, o možnosti šírenia zatiaľ nehovoria

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

U prvého pacienta sa potvrdili osýpky, u ďalšieho sa ešte robia testy. Hygienici nehovoria, či sa pacienti nakazili na Slovensku.

V piatok Úrad verejného zdravotníctva zverejnil, že v Bratislave v nemocnici na Kramároch leží pacient s podozrením na osýpky. Išlo o 39-ročného muža, v nemocnici bol od štvrtka.

V pondelok už úrad potvrdil, že osýpky skutočne má.

Okrem tohto muža evidujú v Bratislave ešte jeden prípad osýpok, potvrdila hovorkyňa regionálneho úradu v Bratislave Katarína Nosálová. O akého pacienta ide, odkiaľ pochádza a koľko má rokov, nespresnila.

Hygienici nemajú informácie, že by títo dvaja pacienti boli pred ochorením vo vzájomnom kontakte.

Nosálová neodpovedala na otázku, kde sa pacienti nakazili. „Vzhľadom na prebiehajúce epidemiologické šetrenia, ktoré ešte nie sú ukončené, je predčasné sa k ďalším otázkam vyjadrovať,“ napísala vo vyhlásení.

Osýpky sme nosili zo zahraničia

Na Slovensku sme zaznamenali posledný prípad nakazenia osýpkami pred 19 rokmi. Z času na čas sa však objavia prípady, keď k nám pricestuje s osýpkami niekto zo zahraničia.

Tento rok sa to stalo štyrikrát, naposledy v apríli. Išlo o 25-ročného študenta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorý prišiel z Talianska a nebol proti osýpkam očkovaný.

Zaočkovanosť proti osýpkam bola na Slovensku dlhodobo vysoká – vyše 99 percent. Posledná kontrola zaočkovanosti proti osýpkam, mumpsu a rubeole u dvojročných detí prebehla vlani.

Celoslovenská úroveň dosiahla 94,5 percenta. 95 percent je pritom kritická hranica. Pod ňou už hrozí riziko návratu epidémií osýpok.

Úroveň 95 percent nedosiahli štyri kraje: Bratislavský (92,9 %), Trenčiansky (92,1 %), Banskobystrický (94,2 %) a Košický (94,6 %). U starších detí, ktoré sa narodili v rokoch 2013 a 2012, je zaočkovanosť vo všetkých krajoch nad 95 percent.

Osýpky sme mali okolo

Osýpky v marci tohto roka zabili v Rumunsku viac ako desať ľudí a nakazených tam bolo vyše 3-tisíc ľudí. Išlo najmä o deti do štyroch rokov, väčšinou nezaočkovaných.

Osýpky mali aj v Maďarsku, Taliansku a v Českej republike.

Najväčším rizikom sú osýpky pre ľudí, ktorí neboli očkovaní.

Deťom podávajú prvú vakcínu povinne od 15. do 18. mesiaca veku. Ohrozené tak sú deti, ktoré ešte nemohli byť očkované.

„Ak bola matka imúnna v čase tehotnosti, jej dieťa má po pôrode asi do šiestich mesiacov protilátky od matky, ktoré dieťa do istej miery chránia,“ vysvetľuje Peter Visolajský, detský lekár vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení u detí. Vyznačujú sa častými komplikáciami, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Osýpky

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie